Na ministrstvu za zdravje so na opozorila NIJZ-ja, da odločitev ni strokovna, odgovorili, da odlok o pogoju PCT ne določa, kdaj je vzpostavljena zaščita s cepljenjem, ampak določa samo, kdaj ima nekdo veljavno potrdilo o cepljenju. Foto: BoBo
Na ministrstvu za zdravje so na opozorila NIJZ-ja, da odločitev ni strokovna, odgovorili, da odlok o pogoju PCT ne določa, kdaj je vzpostavljena zaščita s cepljenjem, ampak določa samo, kdaj ima nekdo veljavno potrdilo o cepljenju. Foto: BoBo

Kot je razvidno iz dokumentacije, ki jo je pridobil časopis Dnevnik, je vlada 27. avgusta spremenila odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe s koronavirusom na način, da pogoj cepljenosti nemudoma izpolni vsak, ki je polno cepljen. Na izpolnjevanje pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) tako ni bilo več treba čakati še teden ali dva po polnem cepljenju, kot je bilo v veljavi dotlej.

Najhitreje je pogoj cepljenja tako izpolnjen pri vektorskem cepivu Janssen, pri katerem je status polne cepljenosti dosežen že po enem odmerku. To je po uveljavitvi omenjenega odloka sprožilo veliko povpraševanje po tem cepivu, s katerim sicer v več državah ne cepijo mlajših skupin prebivalstva zaradi nekaterih redkih, a tudi življenje ogrožajočih stranskih učinkov.

V Sloveniji takih starostnih omejitev ni bilo. Po smrti 20-letnice, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju s cepivom Janssen, so se v javnosti začela pojavljati vprašanja, kdo je predlagal takšne spremembe odloka in ali bi morali pristojni cepljenje s tem cepivom prekiniti oziroma omejiti za določene starostne skupine že pred tragičnim dogodkom.

Minister za zdravje Janez Poklukar. Foto: BoBo
Minister za zdravje Janez Poklukar. Foto: BoBo

Poklukar ne vidi razloga za odstop

Minister za zdravje Janez Poklukar je v izjavi medijem v DZ-ju poudaril, da kot minister vedno deluje po svojem najboljšem prepričanju in vedenju. Tako je deloval tudi v primeru odločanja o pridobitvi PCT-pogoja po prejemu odmerka cepiva Janssen, zato ne vidi nobene podlage, da bi razmišljal o odstopu.

Poklukar se je tako odzval na pozive iz opozicije k odstopu po tistem, ko je Dnevnik pridobil dokumentacijo dopisne seje vlade, iz katere je razvidno, da so Poklukar in njegova ekipa avtorji odloka, po katerem je posameznik pridobil PCT-pogoj takoj po prejemu cepiva Janssen. To pa so sprejeli mimo stroke.

Dejal je, da kot človek in zdravnik vsako smrt obžaluje. "Kot minister vedno delujem po svojem najboljšem prepričanju in vedenju in enako sem ravnal tudi v tem primeru, zato ne vidim nobene podlage, da bi razmišljal o odstopu," je povedal.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Strokovne skupine nihče ni vprašal glede sprememb odloka

Strokovna skupina za zajezitev covida-19 ni bila nikoli vprašana, kaj meni o spremembi odloka o izvajanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), po kateri pogoj PCT začne veljati nemudoma po polnem cepljenju, je povedala vodja skupine Mateja Logar.

"Sprememb nismo pričakovali," je dejala. Na vprašanje, zakaj strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje za zajezitev epidemije covida-19 ni sodelovala pri pripravi spremembe odloka, je povedala, da je skupina sodelovala pri pripravi primarne strategije, ki je bila strokovno predstavljena in usklajena z mnenjem posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Osnovni namen strokovne skupine, tako Logar, je, da vladi predlaga določene ukrepe. "Pri tem še vedno sodelujemo. Kaj od tega, kar predlagamo, je sprejeto, pa je stvar odločevalcev, ne skupine," je pojasnila.

Odlok ni vplival na nastanek zaščite po cepljenju

Logar je tudi povedala, da se je glede spremembe odloka ves čas poudarjalo, da gre za administrativni ukrep. "Da se izda QR-koda, pri tem pa se morajo cepljeni s cepivom Janssen zavedati, da v prvih 14 dneh zaščita še ni vzpostavljena," je pojasnila in dodala, da morajo cepljeni z omenjenim cepivom 14 dni po cepljenju še vedno upoštevati vsa priporočila za preprečevanje širjenja okužb. "Ukrep sam ne vpliva na nastanek zaščite," je poudarila.

Nekoliko drugače je po njenem mnenju pri cepivih preostalih proizvajalcev, pri katerih osnovno cepljenje vključuje dva odmerka cepiva. Po njenih besedah je po prvem odmerku delna zaščita že vzpostavljena, zato se po drugem cepljenju dobra zaščita vzpostavi že v nekaj dneh.

Na vprašanje, kakšno je sporočilo vlade, če ta ne posluša stroke, je Logar odgovorila, da bi bilo vprašanje treba zastaviti vladi.

Stroka pa po njenih zagotovilih sledi dogajanju v povezavi z epidemijo covida-19, priporočilom po svetu, priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) ter podatkom svetovne literature.

Del opozicije poziva Poklukarja, naj odstopi

Opozicijske stranke LMŠ, SD, SAB in Levica so ministra za zdravje pozvale k odstopu, ker je njegova ekipa avtor odloka, po katerem je posameznik pridobil PCT-pogoj takoj po prejemu cepiva Janssen. Kar so sprejeli mimo stroke.

Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec je dejal, da takšna praksa te vlade ni nič novega, saj da vlada počne vse mimo ustaljenih praks, zakonov in ustavnosti. "To je le še ena stvar v nizu dejanj te vlade, ki pa je žal povzročila tudi tragično smrt," je dejal. "To, kar se gredo na vladi, je nezaslišano. Preslišijo vsa opozorila stroke, opozicije in civilne javnosti," je opozoril.

V SD-ju pozivajo Poklukarja, naj prevzame politično objektivno odgovornost in nemudoma odstopi, je dejal Dejan Židan. V SD-ju tudi menijo, da je Poklukar storil hudo strokovno napako in zavedel državljanke in državljane, saj ni cepiva, ki bi takoj po prvem odmerku omogočilo odpornost. Po mnenju Židana bi morala vlada nemudoma sprejeti odškodninsko shemo za tiste, ki so utrpeli hude zaplete po prejemu cepiva proti covidu-19.

Poslanka Levice Nataša Sukič pa je ocenila, da vlada že ves čas kaže popolno nesposobnost obvladovanja epidemije. "S svojim katastrofalnim delovanjem je vlada nadaljevala pri uvajanju pogoja PCT, kjer se je popolnoma odmaknila od priporočil stroke, ni se odmaknila od vektorskih cepiv, odmaknila se je tudi od znanstvenih dognanj," je prepričana.

Predsednica SAB-a Alenka Bratušek pa je dejala, da se že dolgo ve, da ta vlada sprejema odločitve glede epidemije brez podlage stroke. Poleg tega pa gre pri obvladovanju epidemije vse narobe, kar gre lahko narobe, je menila. Za to po njenih besedah ni kriv nihče drug kot vlada. Zato naj odstopi celotna vlada, ne samo en minister, je pozvala.

Gradivo pripravila ekipa ministrstva brez zunanjih strokovnjakov

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili le, da je odlok spremenila vlada, ne pa tudi tega, kdo je takšno spremembo pripravil. Časnik Dnevnik pa je z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja pridobil dokumentacijo z dopisne seje vlade 27. avgusta. Ta je razkrila, da so osebe, odgovorne za strokovno pripravo in usklajenost gradiva, minister za zdravje Janez Poklukar, državni sekretarji Franc Vindišar, Robert Cugelj in Alenka Forte ter v. d. generalnega direktorja direktorata za razvoj zdravstvenega sistema Bogdan Tušar.

Iz vladne dokumentacije je tudi razvidno, da pri pripravi gradiva zunanji strokovnjaki niso sodelovali. Da pri pisanju odloka svetovalna skupina za covid-19 in posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) nista sodelovali, sta že povedali njuni vodji Mateja Logar in Bojana Beović.

Sprememba vladnega odloka je povečala predvsem zanimanje za cepljenje s cepivom Janssen, pri katerem je za polno cepljenje potreben zgolj en odmerek. Foto: EPA
Sprememba vladnega odloka je povečala predvsem zanimanje za cepljenje s cepivom Janssen, pri katerem je za polno cepljenje potreben zgolj en odmerek. Foto: EPA

NIJZ dvakrat pozval k spremembi

Na NIJZ-ju so vlado dvakrat opozorili, da je takšna odločitev strokovno neustrezna. Prvič so to storili takoj po sprejetju omenjenega odloka, nato pa še pretekli teden, ko so vladi priporočili, naj pogoj PCT začne veljati po sedmih oziroma 14 dneh od polnega cepljenja.

Na ministrstvu za zdravje so na poziv odgovorili, da odlok o pogoju PCT ne določa, kdaj je vzpostavljena zaščita s cepljenjem, ampak določa samo, kdaj ima nekdo veljavno potrdilo o cepljenju. Opozorili so, da za vsa cepljenja, ne samo tisto proti covidu-19, posamezniki pridobijo potrdilo o cepljenju takoj po prejetju cepiva. To pa, kot so navedli, izkazuje zgolj dejstvo, da so cepljeni, ne da so zaščiteni s cepljenjem.

Forum za demokracijo poziva k Poklukarjevi razrešitvi

Na dogajanje se je odzval tudi Forum za demokracijo. Kot je zapisalo 15 imen iz znanstvenega, akademskega in širšega javnega življenja, so ogorčeni nad dejstvom, da minister ne namerava odstopiti, in pozivajo k njegovi razrešitvi. "Pozivamo poslanke in poslance, da nemudoma sprožijo vse postopke za njegovo interpelacijo," so zapisali.

Pod izjavo so podpisani Božidar Flajšman, Spomenka Hribar, Dušan Keber, Vlado Miheljak, Vinko Möderndorfer, Boris A. Novak, Božo Repe, Rado Riha, Rudi Rizman, Mitja Sardoč, Božidar Slapšak, Svetlana Slapšak, Darko Štrajn, Niko Toš in Boris Vezjak.

Opozicija Poklukarja poziva k odstopu