V Sloveniji začasno ustavljeno cepljenje s cepivom Janssen

"Obveščeni smo bili o sumu nezaželenega dogodka v časovni povezavi s cepljenjem, ki se je končal tragično. Stekli so vsi predpisani postopki, da se razjasnijo vse okoliščine bolezni," je pojasnil minister in dodal, da je ministrstvo sprejelo odločitev o začasni zaustavitvi cepljenja s tem cepivom na predlog posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ-ju. "Popolnoma zaupam stroki in njihovim odločitvam. Zato odločitev o umiku cepiva popolnoma podpiram. Stroka nenehno preverja cepiva, njihovo učinkovitost in stranske učinke. Do danes je bil v Sloveniji le en primer, kjer bila povezava med cepljenjem in smrtjo."

Preostali odmerki tega cepiva bodo po njegovih besedah do zaključka postopka ostali v cepilnih centrih. Po koncu postopka in odločitvi strokovne skupine bo sledil ali umik ali nadaljevanje cepljenja.

Na cepilnih mestih je bilo daleč največje povpraševanje po cepivu Janssen, pri katerem je dovolj zgolj en odmerek. Zato ga zmanjkuje. Foto: EPA
Na cepilnih mestih je bilo daleč največje povpraševanje po cepivu Janssen, pri katerem je dovolj zgolj en odmerek. Zato ga zmanjkuje. Foto: EPA

Gre za izjemno redek dogodek in posebno smolo, da se je to zgodilo v Sloveniji. Po ameriški statistiki, kjer od vektorskih cepiv uporabljajo le cepivo podjetja Janssen, je prišlo pri dobrih 8 milijonih cepljenih s tem cepivom pri 28 primerih do takih zapletov. V Sloveniji smo doslej uporabili 120.000 odmerkov tega cepiva. Taka medicinska statistika je pomembna za naše odločitve. Ko pa se zgodi posamezen primer pri posamezni osebi, je taka statistika nepomembna, zato se zelo zavedamo, da je treba reagirati na posamezen primer in se nato odločiti glede na situacijo.

Bojana Beović

Uporabljenih 2,1 milijona odmerkov cepiva

S cepivom Janssen je v Sloveniji do zdaj cepljenih 120.000 ljudi.

Minister je poudaril, da je varnost pri cepljenju najpomembnejša: "Ključno sporočilo je, da skrbimo nad vsemi neželenimi učinki, še posebej resnimi. S takšnimi koraki skušamo povečati zaupanje v proces cepljenja in cepiva."

Še enkrat je poudaril, da pa prednosti cepljenja pretehtajo morebitna tveganja, saj smo samo "v letošnjem septembru izgubili več kot 100 državljanov v boju z epidemijo". V Sloveniji smo porabili skoraj 2,1 milijona odmerkov cepiva oz. je z obema odmerkoma cepljenih skoraj milijon prebivalcev. Ti so cepljenje prestali s predvidenimi stranskimi učinki, je nanizal.

Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo je v Prvem dnevniku poudaril, da je cepivo Janssen izkazovalo zelo visoko stopnjo varnosti ‒ ena na milijon: "V ZDA je bilo s tem cepivom cepljenih 50 milijonov posameznikov, zabeležili so 47 takih primerov, kot smo mu bili danes priča v Sloveniji."

Cepljenje s cepivom Janssen začasno ustavljeno

Nekateri cepilni centri sami začeli umikati Janssen

Nekateri cepilni centri so že sami pred odločitvijo ministrstva začeli umikati cepivo Janssen iz svoje ponudbe. UKC Ljubljana je imel v svojem razporedu v ponedeljek in torek poleg cepiv Pfizerja/Biontecha in Moderne na voljo tudi cepivo Janssen. V sredo, četrtek in petek pa ne več. Cepivo Janssen tudi ni na seznamu ZD-ja Ljubljana, kjer cepijo z drugimi tremi cepivi (AstraZeneca, Moderna, Pfizer).

V mariborskem zdravstvenem domu, kot je za MMC povedal pomočnik direktorja za zdravstveno nego ZD-ja Maribor Aleksander Jus, bodo cepivo Janssen umaknili, ko dobijo navodila ministrstva za zdravje in NIJZ-ja. V ZD-ju Maribor so prejšnji teden prejeli 2200 odmerkov cepiva Janssen, do konca tedna pa je bilo porabljenih nekaj manj kot 300 odmerkov. Sicer pa je Jus tudi poudaril, da se zanimanje za cepljenje precej umirja.

Sorodna novica 20-letnica umrla, komisija preiskuje povezavo s cepivom Janssen

Resnih opozoril glede cepiva Janssen ni bilo

Za Radio Slovenija je Bojana Beović povedala, da niso dobili resnih opozoril glede tega, da bi morali cepljenje s cepivom Janssen omejiti. "Seveda pa je dogodek tako tragičen, da v tem trenutku po mojem mnenju ne bi več tvegali in tega cepiva ne bi več uporabljali, ne glede na nasprotna mnenja tako Evropske agencije za zdravila kot številnih drugih držav, ki ga uporabljajo."

Dodala je, da cepivo Janssen proizvajalca Johnson & Johnson uporabljajo praktično po vsem svetu. "Posamezne države ga priporočajo predvsem starejšim ljudem, ni pa neke stroge omejitve, da ga mlajši ljudje ne bi smeli prejemati."

"Prakse držav cepljenja z vektorskimi cepivi so zelo različne, po vsem tem času se Evropska agencija za zdravila ni odločila za noben ukrep. Neželeni učinki niso popolnoma vezani samo na starost ali spol. Na začetku leta, ko so se začeli ti stranski učinki pojavljati, je posvetovalna skupina za cepljenje večkrat obravnavala to vprašanje. Pri čemer moram reči, da nismo bili enotni, a je na koncu prevladalo mnenje, da je pametno, da se držimo mnenja agencije EMA. Na začetku poletja, ko je bilo cepiva dovolj, pa smo izrecno priporočili, naj se v državi prednostno uporabljajo mRNA-cepiva," je še poudarila Bojana Beović, vodja posvetovalne komisije za cepljenje.

Cepljenje in stranski učinki

Vektorska cepiva so namreč po besedah Boruta Štruklja s Fakultete za farmacijo tista, ki lahko zelo redko povzročijo nenadne možganske krvavitve in strdke ter zmanjšanje števila trombocitov.

Z dobavo dodatnega cepiva iz Madžarske bodo še počakali

Vlada je sicer v torek zvečer na seji sprejela odločitev, da bo Slovenija od Madžarske kupila 100.000 odmerkov Janssena. "Septembra je bil izkazan večji interes s cepivom Janssen, zato smo skušali zagotoviti dodatne količine. Prišli smo do dodatnega cepiva, vendar imamo zdaj novo okoliščino in počakali bomo, da bo primer zaključen in kakšne bodo nadaljnje odločitve stroke," pa je danes napovedal minister Poklukar.

Farmacevt Štrukelj pa je za TV Slovenija dodal, da je to cepivo stabilno in "če bo prišlo do daljšega odloga uporabe, ne bo nič narobe".

Cepljenje z vektorskimi cepivi v tujini

V Evropski uniji so v uporabi različna cepiva proti covidu-19 na osnovi različnih tehnologij. Priporočila po državah glede uporabe vektorskih cepiv, kot sta cepivi AstraZenece in Janssen, ki jih je zbral Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni, kažejo, da v EU-ju ni enotne prakse.

Obstajajo predvsem starostne omejitve oziroma priporočila za uporabo glede na starost prejemnika. Za cepivo Janssen je po državah članicah nekaj manj posebnih priporočil kot za cepivo AstraZenece.

Janssen
Večinoma ga priporočajo za ljudi, starejše od 50 oziroma 60 let. Na Portugalskem in Irskem je ta doba 50 let in več, v Franciji 55 let, Nemčiji in Italiji 60.

V Luksemburgu priporočajo uporabo za ljudi, starejše od 30 let, v Belgiji in na Švedskem pa za ljudi, starejše od 40 let (v Belgiji nad 41 let). V Estoniji ni uradne predlagane starostne meje, se pa tam to cepivo priporoča v primeru ljudi, ki imajo težavo z dostopom do družinskega zdravnika ali zaradi resne bolezni ne morejo priti sami do cepilnega centra, ali v določenih primerih, ko je priporočen le en odmerek cepiva.

Na Irskem in v Latviji tega cepiva ne priporočajo za nosečnice. Na Danskem tega cepiva ne uporabljajo, a ga lahko prejmejo ljudje, ki to želijo in po posvetu z zdravnikom. Na Švedskem so uporabo cepiva Janssen prekinili, v nekaterih državah pa posebnih priporočil za uporabo ni.

AstraZeneca
Neenotna je tudi politika glede priporočene uporabe cepiva AstraZenece. V Belgiji tako to cepivo dajejo starejšim od 41 let, v Bolgariji ga ne uporabljajo za ženske, mlajše od 60 let, ki imajo tveganje tromboze. Na Hrvaškem, Irskem in v Estoniji to cepivo prejemajo starejši od 50 let, v Nemčiji, Italiji, Španiji in na Nizozemskem starejši od 60. Na Švedskem in Finskem je ta starost 65 let.

Na Irskem in v Latviji tega cepiva ne priporočajo za nosečnice, na Danskem pa so uporabo cepiva AstraZenece opustili, a ga lahko prejmejo ljudje, ki za to izrazijo željo in po posvetu z zdravnikom. V Luksemburgu s tem cepivom cepijo starejše od 55 let, tisti od 30 do 54 let pa se lahko z njim cepijo prostovoljno.