Minister Boštjan Poklukar. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Minister Boštjan Poklukar. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Vlada je odločila, da bo zaradi nujnosti na nekdanjih mejnih prehodih Obrežje in v občini Središče ob Dravi vzpostavila dva začasna azilna domova, je spomnil Poklukar. "Drugih alternativ nimamo, zato nimamo tudi nobenega drugega sklepa vlade. Slišali ste oba župana, da sta zavezana sklepom občinskih svetov, da se s tem ne strinjajo. Jaz verjamem, da bomo na koncu prišli do kompromisa," je dejal.

Poklukar je županoma pojasnil še, kakšne so poti nezakonitih migracij, v tem trenutku največje število prebežnikov mejo s Hrvaško prestopi na območju Policijske uprave Novo mesto, največ na območju Brežic. Obstaja pa še možnost povečanja prehodov na območju Središča ob Dravi, saj na ministrstvu pričakujejo povečanje števila državljanov Sirije in Turčije, ki se odpravljajo proti Avstriji in Nemčiji.

Spomnil je, da so avgusta, septembra in oktobra lani azilni domovi pokali po šivih, zato vlada letos načrtuje omenjena začasna azilna domova. Gre za začasen sklep iz naslova nujnosti, je poudaril notranji minister.

Poklukar neuspešen glede azilnih domov

Molan: Nasprotujemo prostemu gibanju migrantov

Minister Poklukar na sestanku z županoma. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Minister Poklukar na sestanku z županoma. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Brežiški župan Ivan Molan je dejal, da je njegova občina najbolj obremenjena z migranti, letos so jih namreč imeli že 6000, kar trenutno rešujejo z registracijskima centroma na Policijski postaji Brežice in na mejnem prehodu Obrežje. Ta dva sta zaprtega tipa, torej migrantom omejujeta gibanje. "V občini si ves čas prizadevamo predvsem, da ne bi bilo prostega gibanja migrantov po vsej občini," je dodal.

Načrtovana začasna azilna domova bosta lahko sprejela od 120 do 150 migrantov, ti bodo tam nastanjeni le nekaj dni, pa je pojasnila direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj. Na vprašanje, ali jim bodo lahko omejili gibanje, je dejala, da migranti v domove pridejo utrujeni in premočeni, praviloma en dan počivajo, nato jih bodo obvestili, da so azilni domovi trenutno polni, in jih prosili, naj počakajo na območju.

S senčniki in pitniki vode bo urad poskrbel tudi za primerno nastanitev migrantov, je zagotovila Katarina Štrukelj. Dodala je, da bodo uporabljali bivalne zabojnike, v katerih so nastanjeni tudi državljani Ukrajine s statusom začasne zaščite, v njih pa so bili nastanjeni tudi prizadeti v naravnih nesrečah.

Jelovica: Tri ormoške občine so proti

Župan Središča ob Dravi Toni Jelovica je dejal, da vse tri ormoške občine na podlagi sklepov občinskih svetov vztrajajo, naj vlada prekliče sklep o vzpostavitvi začasnih azilnih domov. Na zadnji seji občinskega sveta pa so ga svetniki pooblastili, da glede sklepa vlade sproži še upravni spor. Dodal je, da si prizadevajo tudi za večjo prisotnost policije.

Poklukar je zagotovil, da policija zagotavlja varnost na celotnem območju države, če bo pa na območju dodatnih azilnih domov premalo policistov, jih bodo zagotovili iz drugih policijskih uprav.

Notranje ministrstvo se po Poklukarjevih besedah na mednarodni in na evropski ravni trudi, da bi znižali število nezakonitih prehodov na zahodnobalkanski poti. Spomnil je, da se je prejšnji teden na Brdu pri Kranju srečal z notranjimi ministri Avstrije, Italije in Hrvaške, s katerimi so se dogovorili za trilateralne mešane policijske patrulje.

Ocenjuje, da bi bile te najučinkovitejše pri varovanju zunanje schengenske meje na Hrvaškem, ta ima namreč obveznost mejo varovati. Poudaril pa je, da za preprečevanje nezakonitih prehodov ni čarobne palice.

Poklukar z županoma o azilnih domovih