"Ko bomo, če bomo, presegli število 150 zasedenih intenzivnih postelj, bomo v fazi, ko bomo morali razmisliti o drastičnejših ukrepih. Do takrat imamo nekaj časa in za to je tudi bil uveden protokol PCT z redkimi izjemami," je v pogovoru za Večer dejal minister Poklukar. Foto: BoBo

Minister za zdravje Janez Poklukar je v pogovoru za časopis Večer poudaril, da je bil pogoj PCT uveden, da bi obvladali epidemijo. "Morda smo si po tihem želeli, da bi to spodbudilo cepljenje, a nikakor to ni bil argument, da bi s tem pritiskali na ljudi, naj se gredo cepit. Ker nismo dosegli zadostne precepljenosti, je bilo treba najti način, kako bomo ohranjali odprto družbo, kako bomo imeli varna delovna in socialna okolja," je dejal. "Kot zdravstveni minister PCT-pogoja nisem predlagal, da bi ljudi silil v cepljenje, ampak da bomo uspešno z ukrepi obvladovali epidemijo in imeli odprto družbo," je še dejal Poklukar, ki meni, da kdor ni cepljen ali ni prebolevnik, mora biti testiran, da je lahko del skupnosti.

Sorodna novica Štrukelj: Zgledujmo se po Danski in Švedski, kjer imajo odprto življenje, ker so sledili stroki

Vlada je sicer s spremembo odloka, ki ga je potrdila v četrtek, dvignila starostno mejo izpolnjevanja pogoja PCT z 12 na 15 let. Pogoja PCT tudi ni več treba izpolnjevati osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, ter osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v varstveno delovne centre, centre za usposabljanje, delo in varstvo ter dnevne centre domov za starejše občane.

Med izjemami od pogoja PCT so še uporabniki zdravstvenih storitev, če gredo na cepljenje proti covidu-19 ali testiranje na okužbo z novim koronavirusom, ter uporabniki poštnih storitev, če gre za prevzem pošiljk, ki jih je treba osebno prevzeti, ker bi zaradi neprevzema nastale pravne posledice.

Med izjeme od obveznega izpolnjevanja pogoja PCT za oskrbo na bencinskih servisih so uvrščene le osebe, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in Slovenijo zapustijo v 12 urah po prehodu meje, so naknadno pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo.

Kakšni ukrepi veljajo za mlade od 15. do 18. leta?

V veljavi ostajajo tudi že opredeljene izjeme

Poleg zgoraj naštetih ostajajo v veljavi tudi izjeme, ki so bile opredeljene že prejšnji teden. To so učenci in dijaki pri prevozu z javnim potniškim prometom, osebe, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, in osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, prvo triletje osnovne šole, glasbeno šolo do vključno drugega razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

Med izjeme od obveznega izpolnjevanja pogoja PCT za oskrbo na bencinskih servisih so uvrščene le osebe, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in Slovenijo zapustijo v 12 urah po prehodu meje. Foto: Pixabay
Med izjeme od obveznega izpolnjevanja pogoja PCT za oskrbo na bencinskih servisih so uvrščene le osebe, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in Slovenijo zapustijo v 12 urah po prehodu meje. Foto: Pixabay

Vlada je že v prejšnjem in dodatno v zadnjem odloku, ki je bil objavljen v četrtkovem uradnem listu, opredelila še nekatere okoliščine, znotraj katerih ni treba izpolnjevati pogoja PCT. To velja v primerih zdravstvenih storitev s stopnjo nujno in zelo hitro ter v nujnih postopkih socialne in družinske problematike.

Med drugim pogoja PCT ni treba izpolnjevati niti za nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanje javnega reda in miru, varnosti in obrambe in za oskrbo na bencinskih servisih. Prav tako ni potreben za dostop do humanitarne pomoči in za centre, kjer omogočajo brezplačen dostop do osnovnih življenjskih dobrin socialno ogroženim skupinam.