Boštjan Poklukar. Foto: BoBo
Boštjan Poklukar. Foto: BoBo

Policija je januarja obravnavala 3430 nezakonitih prehodov državne meje, medtem ko jih je v istem obdobju lani 2573. Najbolj je bila obremenjena novomeška policijska uprava, kjer so našteli 82 odstotkov vseh nedovoljenih prehodov meje, in sicer 2813.

"V zadnjih dveh mesecih je bistveno višje število nezakonitih vstopov v Republiko Slovenijo. Torej v tem trenutku ne morem govoriti o tem, da bi notranji nadzor opustili, predvsem iz naslova nevarnosti terorizma," je glede začasnega nadzora na meji s Hrvaško dejal Poklukar in izpostavil konflikt v Gazi, omenil pa je tudi rusko agresijo na Ukrajino.

Slovenija je začasni nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko uvedla oktobra lani, ko je to na meji s Slovenijo storila tudi Italija. Kot razlog so v Rimu in v Ljubljani navedli povečano teroristično nevarnost v Evropi, nadzor sta obe državi podaljšali do junija.

Povečano število nezakonitih vstopov tujcev sicer po Poklukarjevih opažajo vse države na zahodnobalkanski migracijski poti, saj je ta "izredno aktivna".

Poudaril je, da je težava še vedno v tem, da migranti brez vizumov pridejo v države Zahodnega Balkana in nato nezakonito vstopijo v EU. V pogovorih z ministrskimi kolegi se je zavzel za ukrepanje, spomnil pa je tudi na pobudo, da bi v BiH napotili pripadnike Agencije EU-ja za mejno in obalno stražo (Frontex).

Dve začasni izpostavi azilnega doma

Povečanje nezakonitih prehodov meje letos pa je tudi razlog za vzpostavitev dveh začasnih izpostav azilnega doma na Obrežju in v Središču ob Dravi, je še povedal Poklukar. Zmogljivosti v Ljubljani in Logatcu so namreč zaradi lanskega povečanja prihodov migrantov prenapolnjene.

Odklonilni odziv lokalnih skupnosti je po njegovih besedah pričakovan, saj si azilnih prostorov ne želi nihče. "To nekje morajo biti in vlada je sprejela ta sklep," je bil odločen minister. Poudaril je, da bo policija v okolici izpostav azilnega doma zagotovila varnost vsem prebivalcem.

Vlada je v četrtek sklenila, da se za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito organizirata izpostavi azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi. V ta namen naj bi uredili začasne nujne objekte za čas trajanja višje sile, vendar največ za tri leta. V občinah Brežice in Središče ob Dravi so izrazili presenečenje nad to odločitvijo.