Iz državnega proračuna gre vsako leto v pokojninsko blagajno več kot milijarda evrov. Foto: BoBo
Iz državnega proračuna gre vsako leto v pokojninsko blagajno več kot milijarda evrov. Foto: BoBo

Tisti, katerih pokojnina zdaj znaša denimo 600 evrov, bodo z uskladitvijo dobili malenkost manj kot 617 evrov.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bo v tem mesecu vključno s poračunom za januar za povišanje namenil 23,7 milijona evrov, medtem ko bo na letni ravni zanj izplačal 142 milijonov evrov, so navedli za Slovensko tiskovno agencijo.

Pet let stara pokojninska reforma
Pokojninska reforma, ki je začela veljati leta 2013, določa, da se uskladitev opravi pri izplačilu pokojnin za februar, in sicer za 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače in za 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske pokojnine, je bilo decembra lani 619.356, kar je 1.160 več kot januarja lani. Povprečna bruto starostna pokojnina brez sorazmernih delov pokojnin in delnih pokojnin je decembra znašala 725 evrov.

Še ena izredna uskladitev pride
Druga letošnja uskladitev, ki pa jo predvideva proračunska zakonodaja in bo izredna, bo izplačana proti koncu leta. Njena višina bo odvisna od gospodarske rasti v lanskem letu.
V primeru več kot triodstotne rasti bruto domačega proizvoda (BDP) bo znašala odstotek, v primeru več kot štiriodstotne rasti BDP-ja 1,5 odstotka, ob več kot petodstotni rasti BDP-ja pa dva odstotka. Sklep o višini gospodarske rasti bo vlada objavila do 30. septembra, določajo proračunski dokumenti.

Redno povišanje pokojnin februarja lani je znašalo 2,2 odstotka, izredno aprila lani pa 1,1 odstotka.

Upokojenci bodo letos dobili tudi letni dodatek. Izplačan bo skupaj z izplačilom redne pokojnine za julij v petih različnih zneskih, dobili pa ga bodo vsi upokojenci.