Alenka Jeraj. Foto: BoBo
Alenka Jeraj. Foto: BoBo

Poslanka Alenka Jeraj je v odzivu že pojasnila, da je v poslanskem vprašanju vladi uporabila informacije z družbenih omrežij in da ni šlo za trditev, da se je to zares zgodilo.

Po uradnih podatkih policije je bilo letos v prvih treh mesecih na območju Ljubljane devet posilstev, v nobene primeru osumljenec ni tujec, ki bi nedovoljeno vstopil v Slovenijo. V celoti gre za neresnično informacijo, ki ne temelji na podatkih policije. Tako je policija zavrnila navedbe poslanke SDS-a Jeraj, ki je na odboru za kulturo pojasnila poslansko vprašanje.

"Res bi morala mogoče malo natančneje napisati, da je to krožilo po socialnih omrežjih, zato sem tudi na to temo postavila poslansko vprašanje, je pa mogoče bilo videno kot trditev, jaz tega ne trdim, ampak policija v zadnjem času več teh podatkov ne objavlja, jih pa je vedno in se sprašujem, zakaj jih ne objavlja," je na odboru za kulturo dejala Jeraj.

Policija je podatke torej objavila. Pri tovrstnih vprašanjih je treba ostati odgovoren. "Gre za tipično dezinformacijo, ki jo sliši mnogo ljudi, potem ko se negira takšna informacija, je ne sliši ista publika in to je tisti začarani krog," je komentirala predsednica države Nataša Pirc Musar.

"Vzorci za ustvarjanje razdora"

Gre za sovražni govor, zavajanje in ustvarjanje lažnega nelagodja v družbi. "Takšen način izjavljanja zares ustvarja podobo nekega drugega, v tem primeru migranta, ki naj bi nas ogrožal, kar pa v bistvu tudi odpira polje, dalje polje sovražnemu govoru in sovraštvu na splošno do posameznih družbenih skupin. Ti vzorci so bili skozi čas vedno uporabljeni za ustvarjanje razdora," je povedal Zlatko Djogić z Inštituta 8. marec.

Pravi podatki so ključni za ozaveščanje in informiranje žensk, potencialnih žrtev posilstva. "Dejstvo je, kar raziskave potrdijo, da so ženske v smislu posilstev najbolj ogrožene od svojih intimnih partnerjev, nekdanjih intimnih partnerjev, znancev, kolegov, celo prijateljev, in ne od neznanih oseb, kar nekje v neki temni ulici, kjer ne pričakujejo napada. Pomembno je, da imamo prave podatke, prave informacije, sploh pa, da ne označujemo kar tako neke družbene skupine kot potencialne posiljevalce," je povedala Katja Zabukovec Kerin iz Društva za nenasilno komunikacijo.

Vlada ima 30 dni časa, da poslanki SDS-a Jeraj odgovori na zastavljeno poslansko vprašanje.

Policija je zavrnila navedbe poslanke SDS-a Alenke Jeraj o posilstvih