Policisti imajo v teh dneh precej dela, telefoni neprestano zvonijo, sami pa še naprej izvajajo vse delo na terenu. Omejili bodo le obiske policijskih postaj, so zapisali v sporočilu za javnost. Foto: BoBo
Policisti imajo v teh dneh precej dela, telefoni neprestano zvonijo, sami pa še naprej izvajajo vse delo na terenu. Omejili bodo le obiske policijskih postaj, so zapisali v sporočilu za javnost. Foto: BoBo

S policije so sporočili, da omejujejo obiske na policijskih postajah in prebivalce prosijo, naj se za nenujne prijave in vprašanja nanje obrnejo telefonsko ali prek elektronske pošte. "Z ukrepom nikakor ne odrekamo uslug državljanom, ampak jih v primerih, ko je to mogoče, samo napotujemo na druge, že obstoječe in uveljavljene, komunikacijske kanale. Če imajo prebivalci dilemo, ali je morebiti potreben obisk policijske postaje, naj predhodno pokličejo na telefonsko številko postaje in se pozanimajo."

Ob tem so znova opozorili, da je interventna številka 113 namenjena klicem v sili, denimo za obveščanje o kršitvah javnega reda in miru, o prometnih nesrečah, kaznivih dejanjih, torej takrat, ko ljudje nujno potrebujejo pomoč.

Od 10. marca so sicer prejeli 10.711 klicev in obravnavali 3271 interventnih dogodkov, od tega 118 nujnih interventnih dogodkov s področja prometa, javne varnosti in kriminalitete, pa tudi obravnavali gorske nesreče, iskali pogrešane osebe, izvajali predpise s področja varstva živali, ukrepali proti hujšim kršilcem prometnih pravil, reševali težave z zaparkiranjem interventnih
poti itd., so še zapisali.

Sorodna novica Slovenski potniki iz Moskve in Turčije pregledani in v samoizolaciji, Slovenci ujeti v Maroku

Velja odlok o prepovedi letalskega prometa

Opolnoči je v Sloveniji začel veljati odlok o prepovedi letalskega prometa. Prepoved velja le za potniški promet. Za letalski promet znotraj EU-ja bo odlok veljal do 30. marca, za prevoze iz držav nečlanic EU-ja ali vanje pa do preklica. Zaradi zapiranja letališč in hromenja prometnih povezav je v tujini ostalo vsaj dvakrat več slovenskih državljanov, kot jih je zaprosilo za pomoč. Teh je 90, je za Radio Slovenija povedal vodja konzularne službe na MZZ-ju Andrej Šter.

Tehnični pregledi vozil prepovedani, vozniška in tehnična dovoljenja podaljšana

Veljati je začel tudi odlok o prepovedi izvajanja tehničnih pregledov vozil in drugih postopkov, potrebnih za registracijo vozila. Prav tako je prepovedano delo v tahografskih delavnicah. Prepoved velja do 16. aprila, veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil in ADR-certifikatov za prevoz nevarnega blaga, ki v tem obdobju pretečejo, pa se podaljša za mesec dni, tako da veljajo do 16. maja.

Z ministrstva za infrastrukturo so sporočili, da je vlada na dopisni seji odločila, da začasno prepove tudi delovanje šol za voznike in opravljanje vozniških dovoljenj. Obenem podaljšujejo tudi veljavnost vozniških dovoljenj, ki bi v tem času pretekla. "Prepoved velja do 16. aprila 2020, veljavnost vozniških dovoljenj, ki zaradi prepovedi potečejo od uveljavitve tega odloka do 16. aprila 2020, se podaljša do 16. maja 2020," so zapisali.

Policija in redarji bodo nadzorovali igrišča

Z Mestne občine Kranj so sporočili, da so skladno z vladno uredbo vsa ograjena otroška in športna igrišča zaprta. Policijske patrulje in občinski inšpektorji pa bodo po soseskah nadzorovali, ali se ljudje držijo navodil in preventivnih ukrepov, so zapisali.

IZJEME PREPOVEDI OBRATOVANJA V TRGOVINSKEM IN STORITVENEM SEKTORJU

Pekarne, mesnice, kmetije, tržnice in druge storitve, izvzete iz prepovedi

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji predvideva tudi izjeme za prodajalne z živili, kamor sodijo tudi pekarne in mesnice.

Tudi kmetije lahko še naprej ponujajo in prodajajo svoje pridelke na kmetiji, prav tako lahko delujejo tudi kmetijske zadruge. Izjema od prepovedi prodaje potrošnikom velja tudi za tržnice, kjer se prodajajo živila, ne pa tudi za prodajo drugih izdelkov.

Trgovine z živili

Poslovanje zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa prilagajajo tudi trgovci prodajaln z (večinoma) živilskimi izdelki. Večina jih je že prešla na skrajšani delovnik. Med večjimi trgovci pri nespremenjenem delovnem času ostajata Mercator in Trgovine Jager.

Trgovske družbe so sprejele tudi različne preventivne ukrepe, k spoštovanju teh in obzirnemu nakupovanju v odnosu do drugih pozivajo tudi kupce. V Tušu in Jagru so že omejili hkratno število kupcev v trgovinah, drugod se ta ukrep pričakuje v kratkem, po sprejemu ustreznih vladnih podlag.

Prodaja na daljavo in dostavne službe

Za prodajo na daljavo se šteje naročilo blaga ali hrane prek spleta, ne pa tudi naročilo storitve na dom. Prav tako ni dovoljen način poslovanja "take away" ali "drive in". Še naprej lahko svojo dejavnost opravljajo dostavne službe.

Mehaniki, avtovleke da, vulkanizerji ne

Ker je javni prevoz začasno prepovedan, so avtomehanične in servisne storitve nujno potrebne in lahko še naprej delajo. Prav tako lahko kot vse nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja svoje storitve še naprej izvajajo avtovleke in druge pomoči na cesti. Ne velja pa to za vulkanizerske storitve.

Prodaja blaga in storitev podjetjem

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom se nanaša le na razmerja med podjetjem in potrošnikom in ne posega v poslovanje med podjetji. Tako lahko na primer še naprej posluje čistilni servis, če storitve opravlja za podjetja. Prav tako lahko svoje storitve še naprej opravljajo serviserji traktorjev. Kot namreč pojasnjuje vlada, odlok ne posega v razmerja med podjetji, torej med pravnimi ali fizičnimi osebami, ki opravljajo pridobitno dejavnost, ne glede na njeno pravnoorganizacijsko obliko ali lastninsko pripadnost.

Storitve javne varnosti in zdravja

Izvajanje drugih nujnih storitev za zagotavljanje javne varnosti in zdravja, kar vključuje tudi izvajanje psihološke pomoči, je dopuščeno. Psihološka pomoč je namreč nujno potrebna za zdravje posameznikov, je pa priporočeno, da se pri izvajanju pomoči uporabijo telekomunikacijska sredstva. V to kategorijo pa ne sodijo fizioterapevtske in masažne storitve, ki so prepovedane.

Pogrebna in pokopališka dejavnost

Pogrebna in pokopališka dejavnost se lahko še naprej izvajata, svetujejo pa pogrebe v družinskem krogu.

Storitve upravnika zgradb

Po tolmačenju vlade so izmed storitev upravnika objektov v času veljavnosti odloka o prepovedi prodaje potrošnikom dovoljena le nujna vzdrževalna dela, brez katerih bi bila ogrožena varnost stanovalcev.

Dimnikarji, vodovodni inštalaterji, keramičarji
Dimnikarske storitve se lahko opravljajo, pri tem pa je treba paziti glede stikov in se zaščititi. Tudi storitve vodovodnega inštalaterja, če gre za nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja, so še naprej dovoljene. Med nujne storitve pa niso zajete storitve polaganja ploščic.

NIJZ izdal priporočila o številu potrošnikov v trgovini

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil priporočila za trgovine in poslovne prostore, da se zameji širjenje novega koronavirusa.

"Glede na strokovna izhodišča priporočamo, da posamezen poslovni prostor zagotavlja 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, v kolikor je v poslovnem prostoru naenkrat prisotnih več strank. Priporočena površina ne vključuje pomožnih prostorov, kot so skladišča, sanitarije, garderobe," so zapisali na inštitutu.

Ob tem so pojasnili, da je v primeru večjih prostorov, recimo večjih od 100 kvadratnih metrov, večja možnost izogibanja preostalim strankam v prostoru, vendar pa priporočajo, da se okvirna površina ne spusti pod mejo 15 kvadratnih metrov na posamezno stranko.

Prostore je treba redno prezračevati. Če gre za naravno prezračevanje, je treba imeti odprta vhodna vrata in dodaten vir zraka. Če to ni mogoče oz. je urejen sistem prisilnega prezračevanja, je treba zagotoviti najvišjo mogočo moč prisilnega prezračevanja in imeti odprta vhodna vrata.

Razdalja med čakajočimi na blagajni naj bo vsaj dva metra, lastnik poslovnega prostora pa mora določiti največje dovoljeno število strank na blagajni glede na ureditev prostora in mogoče kapacitete. Večjim trgovinam predlagajo, da nova stranka vstopi, ko se sprosti mesto ob blagajni. Za čakajoče pred poslovnimi prostori pa NIJZ predlaga razdaljo vsaj dveh metrov med posameznimi strankami.

Lastnikom poslovnih prostorov priporočajo organizacijo dela na način, da vsa opravila, ki jih lahko izvajajo zunaj poslovnega časa trgovin, izvedejo, ko strank ni v prostoru. Ob tem opozarjajo na ustrezno čiščenje ali razkuževanje nakupovalnih vozičkov in košar, naprav za vnos številk PIN in drugih površin ter predmetov, ki prihajajo v stik s strankami ob opravljanju storitev. Poleg tega priporočajo zagotovitev rokavic za enkratno uporabo, ki jih stranka po opravljenih storitvah ustrezno zavrže.

"Priporočamo, da se izdelki na oddelku delikates sprotno pripravljajo in niso razstavljeni v vitrinah. Kupcem priporočamo, da ostale izdelke, ki niso predpakirani, ob prihodu domov dobro operejo," so zapisali.

Pripravili so tudi priporočila za tržnice in prodajo izdelkov na kmetijah in navedli, da naj bo razdalja med kupcem in prodajalcem dva metra ter se fizični stik med osebama v največji mogoči meri omeji.

Trenutno ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom prenašala prek domačih živali, živine ali živil. Podatkov o tveganju pri rokovanju ali uživanju toplotno neobdelanih živil ni, glede na podatke o preživetju drugih koronavirusov na površinah med transportom pa sklepajo, da je tveganje majhno. Koronavirusi za preživetje potrebujejo živega gostitelja (žival ali človeka), v hrani pa ne morejo uspevati.

Zaposlenim v živilskih dejavnostih svetujejo, da upoštevajo splošna priporočila, ne hodijo na delo bolni, skrbijo za ustrezno higieno rok in kašlja ter varno ravnajo s hrano.

NIJZ priporoča tudi uporabo vseh alternativnih metod nakupovanja, kot so spletna prodaja in dostava.