Na polet v Rusijo so na brniškem letališču čakali le ruski potniki. Foto: MMC RTV SLO
Na polet v Rusijo so na brniškem letališču čakali le ruski potniki. Foto: MMC RTV SLO

Zaradi zapiranja letališč in hromenja prometnih povezav je v tujini ostalo vsaj dvakrat več slovenskih državljanov kot jih je zaprosilo za pomoč. Teh je 90, je za Radio Slovenija povedal vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter.

Reševanje slovenskih potnikov iz Maroka

Medtem je na brniškem letališču že pristalo letalo iz Moskve, zdaj pa potekajo intenzivni pogovori za podoben evakuacijski let iz Maroka, kjer je ostalo ujetih veliko evropskih državljanov, med njimi tudi Slovenci.

V ponedeljek pa se je iz Turčije vrnila še ena skupina slovenskih potnikov. Vsi so bili zdravstveno pregledani in napoteni v 14-dnevno samoizolacijo. Tudi potniki, ki so prileteli iz Rusije, so bili zdravstveno pregledani in poslani v dvotedensko samoizolacijo.

Slovenci ostali ujeti v Maroku

Na MMC-ju spremljamo tudi primer treh Slovencev, ki so se v Maroko odpravili v prvi polovici februarja, ko ministrstvo za zunanje zadeve (z izjemo Italije) še ni odsvetovalo potovanj v tujino. 11. marca naj bi se vrnili domov, a je bil njihov let v Benetke odpovedan. Nato so kupili letalsko karto do Dunaja, kamor bi morali prileteti danes, a je bil včeraj odpovedan tudi ta let. S skupino še šestih Slovencev, skupno jih je torej v kraju Taghazout obstalo vsaj devet, so stopili v stik s konzularnim predstavništvom v Parizu, ki je pristojno za Maroko.

Sporočili so jim, da se je Francija z Marokom dogovorila za dodatne komercialne lete. Pohiteli so z nakupom letalskih vozovnic, ki naj bi jih v četrtek, 19. marca pripeljale do Pariza. Cena posamične vozovnice je bila okoli 130 evrov, denar je izginil iz računov, vozovnic pa niso prejeli. Kot so jim sporočili s konzulata, je prišlo do nekakšne "sistemske napake", katere žrtve so bili v ponedeljek številni Evropejci v Maroku. Slovenci, večinoma mladi, ki so se na surfanje v Taghazout odpravili že pred več kot mesecem dni, so tako za vrnitev domov kupili že tri letalske vozovnice, denar pa so dobili povrnjen le od ukinjenega leta do Benetk. Kljub temu so jim na konzularnem predstavništvu svetovali, naj še naprej poskušajo z nakupi vozovnic na komercialnih letih, ki v tem trenutku še niso odpovedani. A je težko verjeti, da ne bodo.

V pomoč pa jim niso niti pozivi zunanjega ministrstva, naj ljudje, če so na varnem, raje ostanejo tam, kjer so. Z novim koronavirusom je naj bi bilo v Maroku potrjenih 38 okužb, dva človeka sta že umrla. Tudi po pričevanju Slovencev, ki so obstali v državi, Maroko že uvaja podobne ukrepe, kot jih spremljamo pri nas. Zapirajo se gostinski lokali, letališča ... Zato bi lokacijo težko označili kot varno in bi si želeli čim prej vrniti domov.

Delna rešitev utegne biti izredno letalo, ki ga je v Maroko poslala Avstrija. To bo še danes v domovino prepeljalo avstrijske turiste, ki so obtičali v tej severnoafriški državi. Poleg Avstrijcev bodo na krovu tudi drugi državljani Evropske unije, ki so zaprosili za vrnitev v EU; med njimi sta tudi dva slovenska državljana.

Letalo naj bi na Dunaju pristalo predvideno okoli 21. ure. Na krovu je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA okoli 200 ljudi, ki so morali pred tem opraviti zdravstveni pregled. Ob vrnitvi jim svetujejo domačo karanteno.

Za ostale Slovence si na MZZ v sodelovanju z evropskimi partnerji prizadevajo, da bi se čim prej vrnili domov.

Bolje ostati, kjer ste, kot obtičati na letališču

Slovenske državljane, ki so še v tujini, je Šter pozval, naj spremljajo obvestila, zaradi predvidene zapore letalskega prometa pa svetujejo, da raje ostanejo tam, kjer bodo varni vsaj naslednjih 14 dni in se ne odpravljajo na pot ter se morda podajajo v še večjo nevarnost. Še posebej je opozoril, da ne bi ostali ujeti na kakšnem letališču, kjer je nevarnost širjenja okužb s koronavirusom visoka. To posebej velja za potnike iz Južne Amerike. Leti od tam namreč običajno potekajo preko Madrida, ki postaja vedno bolj nevarno mesto za širjenje okužb in bo zanj verjetno zelo kmalu razglašena karantena, je opozoril Šter v oddaji Svetovalni servis Radia Slovenije. Vse, ki so v Španiji, je zato pozval, naj se od tam prej umaknejo.

Kako bo s tistimi potniki, ki bodo npr. iz Kanade sicer prišli v Evropo, a ne tudi v Slovenijo, je težko napovedovati, je še povedal Šter. Morda je v tem trenutku bolje, da ostanejo v Kanadi, je dodal.

Slovenski turisti le stežka domov

V dneh dneh ukinjen ves letalski potniški promet?

Letalski promet v Evropi bo po njegovih besedah prekinjen najkasneje v naslednjih dveh dneh. Vendar, kar bo takrat "letelo", bo tudi pristalo, je zagotovil in svetoval vsem, naj spremljajo obvestila letalskih prevoznikov glede poletov, ki jih bodo še izvajali.

Med zadnjimi letališči, ki so še odprta, je zagrebško. Kdor bo dopotoval tja, bo skoraj zagotovo lahko prišel tudi v Slovenijo, je še povedal Šter. Slovenski državljan, ki bo prišel na mejo s Slovenijo, bo lahko vstopil, je zagotovil.

Opozarjali že konec februarja

Šter je zavrnil kritike, da je čas, ki ga je slovenska vlada za organizacijo vrnitve odmerila potnikom, zelo kratek. Zunanje ministrstvo je namreč že konec februarja pozvalo vse državljane, naj ne potujejo v tujino, razen če to ni nujno, tiste, ki so že v tujini, pa je pozvalo, naj se čim prej vrnejo, je poudaril. Kot nujno pot v tujino je izpostavil denimo zdravljenje ali pogreb svojca, nikakor pa ne turističnega potovanja. Ob tem je bil znova kritičen do ponudnikov turističnih potovanj, ki da so v ospredje postavljali poslovne interese in ne zdravje svojih potnikov.

Kakšne so možnosti za vrnitev v domovino?


Kako domov, če ste obstali v tujini?