: BoBo/Borut Živulović
: BoBo/Borut Živulović

Policija opozarja, da je pri izstopu iz države treba upoštevati tudi odlok, ki opredeljuje pogoje za prehajanje občin (opredeljenih je 13 izjem, ko je možno prečkanje občinske meje – in v tem primeru tudi državne meje).

Zato morajo tisti, ki so upravičeni do uveljavljanja izjem, to dokazovati z ustreznimi dokazili in lastnoročno podpisano izjavo. Omejitev gibanja med 21. in 6. uro pa velja tudi za odhod v tujino (določenih je 5 izjem, ko je ob teh urah možen prehod meje).

"Če bodo policisti med postopkom mejne kontrole ugotovili, da je oseba na poti do mejnega prehoda neupravičeno prestopala občinske meje, bo mejo sicer lahko prečkala, a ji bodo policisti izdali plačilni nalog v znesku 400 evrov (oz. v polovičnem znesku 200 evrov, če je nalog plačan takoj na kraju)," še pojasnjujejo policisti.

Preverjanje vožnje pod vplivom alkohola

Začel se je tudi drugi del nacionalne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Policisti preverjajo vožnjo pod vplivom alkohola, poleg tega pa bodo izvedli preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.

V času prve epidemije, od 16. marca do 31. maja, je bil zaznan trend povečanja števila alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč, v času druge epidemije, od 19. oktobra do torka, so ti povzročili 33 nesreč s povprečno stopnjo 1,3 promila alkohola v krvi.