Pince Foto: BoBo/Sobotainfo
Pince Foto: BoBo/Sobotainfo

Direktor Uprave uniformirane policije Marko Gašperlin je predstavil ugotovitve in aktualno stanje na področju nedovoljenih migracij in nadzora državne meje.

Pri obravnavanih 54 kaznivih dejanjih gre po njegovih besedah praviloma za tihotapljenje ljudi, pa tudi za ponarejene dokumente in odkrita ukradena vozila.

"Obravnavanih je bilo 438 prekrškov, večinoma gre za kršitve zakona o tujcih oziroma zakona o nadzoru državne meje. Pomemben podatek, ki kaže na učinkovitost dela policije in na upravičenost uvedbe, so ukrepi, izvedeni na podlagi vpisov v schengenski informacijski sistem, teh je bilo v tem času kar 187. Gre pa za prikrito namensko kontrolo, tako imenovano poizvedovalno kontrolo, razpis organov drugih držav z željo pridobitve naslova, prepoved vstopa, predhodna izdaja odločbe o zavrnitvi, zaseg predmeta in tako naprej. Poleg vsega pa smo pri mejni kontroli ugotovili še 436 preostalih prekrškov, večinoma povezanih z varnostjo cestnega prometa, pa tudi javnega reda in miru, prepovedanega orožja in podobno," je naštel.

Gašperlin je poudaril, da so se zaradi mejnega nadzora nekajkrat podaljšale čakalne vrste na meji, vendar za manj kot pol ure. Policija je, kot je navedel, letos do ponedeljka obravnavala 52.506 nedovoljenih prehodov meje.

"Prednjačijo državljani Afganistana, Maroka, Pakistana, Bangladeša, Rusije, od teh 52.500 jih je približno dobrih 50 tisoč na meji s Hrvaško. Po umirjenem trendu naraščanja od januarja do junija smo zaznali velik porast nedovoljenih prehodov julija, avgusta in septembra, z oktobrom pa se položaj umirja, raven je še vedno visoka, približno tisoč nedovoljenih prehodov na tedenski ravni," je dejal in dodal, da je policija obravnavala že 368 tihotapcev ljudi. Lani v istem obdobju so jih prijeli 187.

Slovenija je mejni nadzor 21. oktobra uvedla po odločitvi Italije o nadzoru na slovenski meji, konec oktobra pa ga je podaljšala do 19. novembra. Gašperlin je pojasnil, da je v pripravi predlog podaljšanja nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko še za 20 dni.

Podobno kot Italija je tudi Slovenija med razlogi za odločitev o začasni ponovni uvedbi nadzora na meji navedla grožnje javnemu redu in notranji varnosti v EU-ju, razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter preprečevanje terorizma.

Podaljšanje nadzora meje