Notranja ministra Slovenije Boštjan Poklukar in Hrvaške Davor Božinović. Foto: Davor Božinović/X
Notranja ministra Slovenije Boštjan Poklukar in Hrvaške Davor Božinović. Foto: Davor Božinović/X

"Dogovorila sva se za razširitev mešanih patrulj v okviru izravnalnih ukrepov, vključno s posebej izurjenimi policisti in uporabo tehnike," je hrvaški notranji minister Davor Božinović na omrežju X zapisal po pogovoru. V kasnejši izjavi za novinarje je dejal, da se bodo hrvaški policisti v okviru okrepljenih izravnalnih ukrepov pridružili slovenskim kolegom na t. i. začasnih nadzornih točkah, ki jih Slovenija na meji s Hrvaško izvaja od srede zjutraj. Letos sta policiji opravili že okoli 450 skupnih patrulj.

Sorodna novica Članice EU-ja še brez dogovora o migracijah, a naj bi ga dosegli v nekaj dneh

Ministra sta se v pogovoru strinjala, da je izvor problema v tretjih državah. Zato sta evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson pozvala, naj se komisija bolj angažira pri dogovarjanju o sporazumu med BiH-om in Evropsko agencijo za mejno in obalno stražo (Frontex). Ta bi omogočil, da bi Frontex BiH pomagal pri varovanju meja po celotnem ozemlju. Komisarka je po Božinovićevih besedah zagotovila, da bo storila vse, kar lahko. O tem pa bo kmalu govorila tudi z oblastmi BiH-a.

Z okrepljeno aktivnostjo tamkajšnjih oblasti, pa tudi Frontexa bi lahko po mnenju obeh ministrov zmanjšali migracijski pritisk na hrvaško mejo, je povedal hrvaški minister.

"Kar se tiče zunanje meje, je hrvaška policija povsem dovolj," je Božinović odgovoril na vprašanje, ali bo Hrvaška sprejela pomoč Slovenije pri nadzoru meje z BiH-om. Mejo varuje več kot 6500 hrvaških policistov, je dejal.

Ministra za notranje zadeve sta se dogovorila, da bosta državi v prihodnje usklajeno nastopali v odnosu do Bruslja in tretjih držav, da bi se v tranzitnih državah in državah izvora izboljšale razmere.

Sestala sta se, potem ko je Slovenija v sredo okrepila nadzor ob meji z južno sosedo. Izvaja ga v obliki začasnih nadzornih točk, ki jih sproti prilagaja.

Slovenija namreč po vstopu Hrvaške v schengensko območje v začetku leta beleži močan porast nezakonitih prehodov meje. Policija je od začetka leta do konca avgusta obravnavala 36.137 nezakonitih prehodov meje. V istem obdobju lanskega leta pa so obravnavali 13.601 nedovoljen vstop.

Policijski nadzor na meji. Foto: BoBo
Policijski nadzor na meji. Foto: BoBo
Migracije in zaščita meja med Slovenijo, Hrvaško, Avstrijo