Policija preventivno opozarja strelce s  karbidom in možnarji. Foto: PU Kranj
Policija preventivno opozarja strelce s karbidom in možnarji. Foto: PU Kranj

Zakon o varstvu javnega reda in miru dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, kjer je takšno pokanje že tradicija. Možnaristi pa morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji.

Pri streljanju s karbidom ali z možnarji so po navadi tudi kurišča, za to policisti opozarjajo, da jih treba primerno urediti. Tako morajo biti obdana z negorljivim materialom, prostor okoli kurišča mora biti očiščen vseh gorljivih snovi, kurišče pa mora biti oddaljeno vsaj 50 metrov od gozda ali vsaj 100 metrov od pomembnih prometnih poti in večjih naselij.

Pri kurjenju, sežiganju ali uporabi odprtega ognja v naravnem okolju se ne sme uporabljati gorljivih tekočin ali materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim ali strupene pline oziroma so kako drugače škodljivi za okolje, še navajajo policisti, ki svarijo tudi pred uporabo pirotehničnih izdelkov.

Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih namreč prepoveduje prodajo, posest in uporabo ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok. Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, ki tudi pokajo, pa je dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja. Policisti pa nameravajo dosledno ukrepati proti vsem, ki bodo kršili določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov. Za posameznike je tako predvidena globa od 400 do 1.200 evrov, za pravne osebe pa od 3.000 do 50.000 evrov.