Prostore, v katerih se uporabljajo grelna telesa za kuhanje sokov, je treba še posebej pozorno zračiti, tako da se večkrat na dan naredi prepih, predvsem pa tega opravila ni pametno opravljati sam. Foto: AP
Prostore, v katerih se uporabljajo grelna telesa za kuhanje sokov, je treba še posebej pozorno zračiti, tako da se večkrat na dan naredi prepih, predvsem pa tega opravila ni pametno opravljati sam. Foto: AP
Policija, policist, našitek
Na previdnost v jesenskem času policisti opozarjajo tudi pešce, ki naj spoštujejo cestnoprometne predpise, ob zmanjšani vidljivosti in ponoči pa naj bodo bodo označeni z odsevnimi telesi. Foto: BoBo

Kot so izpostavili policisti, je zadrževanje v neprezračenih vinskih kleteh lahko smrtno nevarno. Pri vrenju mošta in kuhanju sokov nastaja namreč večja količina ogljikovega dioksida (CO2), ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku. CO2 pa je težko zaznati v prostoru, je gostejši od preostalega zraka, zato se zadržuje v kletnih prostorih.

Smrtonosne kleti
Zato svetujejo, da prostore, v katerih se uporabljajo grelna telesa za kuhanje sokov, še posebej pozorno zračijo, tako da se večkrat na dan naredi prepih, predvsem pa tega opravila naj nikoli ne izvajajo sami.

V kletnih prostorih ene izmed hiš v Vrhpolju pri Vipavi sta namreč v četrtek umrla moška, ki sta se zastrupila z ogljikovim dioksidom. Ta se je sproščal ob vrenju mošta. Reševalcem pa je uspelo rešiti žensko, ki se je prav tako zastrupila.

Previdno pri vožnji s traktorjem
Pri kmetijskih opravilih policisti opozarjajo na previdnost pri vožnji s traktorjem. Traktor lahko vozi le voznik z veljavnim vozniškim dovoljenjem kategorije F, usposobljen za delo s traktorjem in traktorskimi priključki ter ni pod vplivom alkohola, mamil ali psihoaktivnih zdravil.

Traktor mora biti registriran in tehnično brezhiben. Na traktorju se sme poleg voznika voziti druga oseba le, če je v ta namen na njem vgrajen sedež za prevoz oseb. Otrok, mlajših od enega leta in pol, se na traktorju ali na delovnem stroju ne sme prevažati, opozarjajo in poudarjajo, da na traktorskih priključkih oseb ni dovoljeno prevažati.

Ljudje naj prav tako ne pozabijo na varnost v cestnem prometu, zato policisti opozarjajo, naj vozniki ne vozijo pod vplivom alkohola. Na previdnost v jesenskem času pa opozarjajo tudi pešce, ki naj spoštujejo cestnoprometne predpise, ob zmanjšani vidljivosti in ponoči pa naj bodo bodo označeni z odsevnimi telesi ali opremljeni z baterijskimi svetilkami.