"Po mnenju nekaterih pravnikov je povsem jasno, da če nekdo odklanja cepljenje, ki je nujno za opravljanje delovnega mesta, je treba najti rešitev, kako ta človek v sistemu ne bo delal," je dejal minister Aleš Hojs. Foto: BoBo

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v sredo ob obisku goriške regije dejal, da bo prej ali slej zgolj cepljenje tisto, ki bo zadostovalo za opravljanje javnih služb. "A o tem bomo na vladi še razpravljali," je dodal. V oddaji 24 ur se je posebej dotaknil zaposlenih na policiji. Dejal je, da bi lahko v policiji po novem delali le prebolevniki ali cepljeni proti covidu-19. Potrdilo o testiranju tako ne bi bilo več dovolj za prihod v službo. "Treba je preveriti, kako to spraviti skozi delovnopravno zakonodajo. Po mnenju nekaterih pravnikov pa je povsem jasno, da če nekdo odklanja cepljenje, ki je nujno za opravljanje delovnega mesta, je treba najti rešitev, kako ta človek v sistemu ne bo delal," je povedal Hojs.

S Policijskega sindikata Slovenije (PSP) so sporočili, da je izjava med njihovimi člani vzbudila "ogorčenje in vznemirjenje" in da so se zato dolžni odzvati. Kot so zapisali v izjavi za javnost, minister takšnega pravnega mnenja, kot ga je omenil v izjavi, nikoli ni predstavil sindikatu. "Pa bi ga moral, če bi spoštoval kolektivne dogovore in pozitivno zakonodajo," so dodali.

Zato v PSP-ju menijo, da bi minister mnenja, tudi tista, ki se nanašajo na zagotavljanje varnosti in zdravja zaposlenih, moral preudarno in odgovorno premisliti, "saj lahko z nepremišljenimi in neodgovornimi izjavami povzroči vznemirjanje v delovnih okoljih, kot je to tudi v tem primeru". V sindikatu ocenjujejo, da lahko s takšnimi izjavami minister ustvarja nasproten oziroma protesten učinek pri zaposlenih.

Sindikat: "Veljavni predpisi obveznosti cepljenja ne zahtevajo"

Ob tem PSP poudarja, da glede na zakonodajo morebitni ukrepi, o katerih je govoril minister Hojs, niso niti pravno niti dejansko mogoči, "saj veljavni predpisi in akti takšnih zahtev (obveznost cepljenja) od uslužbencev ne zahtevajo". Če se bodo zgodile pravne spremembe, pa v skladu z veljavnimi predpisi pričakujejo, da bodo povabljeni k sodelovanju in usklajevanju.

Na Policijskem sindikatu Slovenije so zapisali še, da se zavedajo trenutne situacije glede covida-19 in da se zavzemajo za zagotavljanje visoke ravni varnosti in zdravja pri delu. "Vendar se je treba o ukrepih preudarno in odgovorno dogovoriti, ker lahko še tako učinkoviti ukrepi 'izzvenijo', če se jih ne predstavi resno in odgovorno," so sklenili.