Prizor iz leta 2015, ko sta v Rigoncah prihod prebežnikov nadzorovali vojska in policija.  Foto: BoBo
Prizor iz leta 2015, ko sta v Rigoncah prihod prebežnikov nadzorovali vojska in policija. Foto: BoBo

Predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Kristjan Mlekuš je na novinarski konferenci opozoril na preobremenjenost policije, sodelovanje v mešanih patruljah z vojaki na meji pa je označil za sizifovo delo.

Vojaška okrepitev je po Mlekuševih besedah dobrodošla. Vendar, kot je opozoril, vojaki ne morejo delati samostojno, za administrativno delo po prijetju nezakonitega prebežnika je namreč odgovoren policist. "Ko mešana patrulja policista in pripadnika Slovenske vojske prime skupino 74 ali 60 ilegalnih prebežnikov, to pomeni, da vse administrativno delo, celoten postopek izvajanja policijskih pooblastil pade izključno na policista," je dodal.

Mlekuš je poudaril, da se varnostna situacija slabša, policisti pa kljub izgorelosti svoje naloge opravljajo odlično in požrtvovalno. Ob tem se je obregnil ob besede ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja na odboru za notranje zadeve, da ministrstvo izvaja aktivno politiko zaposlovanja za policijo. "To je popolna laž, sprenevedanje in zavajanje," je dejal. V sindikatu se tudi sprašujejo, kako se bodo zagotovili policisti, ki bi delovali v mešanih patruljah z italijansko policijo na meji z Italijo.

Policijski sindikat: Na meji slabše

Sindikat policistov je sicer napovedal tožbo zaradi izplačil iz projekta varovanja schengenske meje in vključenosti stroškov delodajalca v znesek 15 milijonov evrov, kolikor so jih predvideli s stavkovnim sporazumom. V nasprotju z ministrstvom namreč menijo, da bi za te stroške morali zagotoviti dodatna sredstva. Napovedali so tudi stopnjevanje sindikalnih dejavnosti.

Od politike pričakujejo zaustavitev negativnih kadrovskih gibanj v policiji. Doslej predlagani ukrepi, tudi mešane patrulje na italijanski strani, so po Mlekuševih besedah smešni. Želijo si orodij, ki bi zmanjšala pritok prebežnikov, in poenostavitve postopkov.

Predstavniki sindikata so bili na novinarski konferenci ostri tudi do navedb premierja Marjana Šarca za portal Pod črto. Šarec je med drugim v intervjuju presodil, da je slovenska policija sposobna. "Je pa res, da se včasih gremo preveč sindikalnih bojev, tako v vojski, policiji kot tudi drugje. Vendarle sindikat ni tisti, ki mora voditi policijo, ampak mora policijo voditi direktor in tako naprej," je dejal Šarec.

Ob tem v sindikatu dodajajo, da ne vodijo policije, ampak predstavljajo zaposlene. "S svojimi izjavami glede policistov in policijskih sindikatov je grobo kršil temeljna načela demokratične družbe in pravne države," trdi Mlekuš. "Napad na sindikat in njegovo delovanje s takšnimi izjavami je napad na delavce, torej na šibkejše v delovnem razmerju. To je nedopustno," je dejal.

Marjan Šarec se je na očitke odzval tudi v Odmevih.  Foto: BoBo
Marjan Šarec se je na očitke odzval tudi v Odmevih. Foto: BoBo

Šarec: Za očitke ne vidim razloga

Predsednik vlade Šarec se je odzval na ostre kritike predsednika Sindikata policistov Slovenije Kristjana Mlekuša. Dejal je, da zanje ni razloga.

V kabinetu predsednika vlade pa so prepričani, da komentarji predsednika vlade oziroma izražanje njegovih jasnih stališč, povezanih z delovanjem predsednika Sindikata policistov Slovenije, niso kršitev temeljnih načel demokratične države. "Ob tem, ko predsednik sindikata omenja svobodo sindikalnega delovanja – v katero predsednik vlade nikoli ni posegal, prav nasprotno –, velja hkrati omeniti tudi svobodo izražanja," so dodali.

Ob tem so navedli, da predsednik vlade policijo izrazito ceni, glede očitkov o zapostavljenosti pa so spomnili na sklenjeni stavkovni sporazum, zvišanje proračunskih sredstev in na 15 milijonov evrov, ki so jih zagotovili za posebni projekt varovanja schengenske meje. "Njegov namen je dodatno plačilo policistom, ki skrbijo za varnost državljank in državljanov v obmejnem pasu in tudi notranjosti. Cilj vlade namreč je, da Slovenija ostane varna," so v kabinetu navedli v odzivu.

Marjan Šarec je v Odmevih komentiral očitke policistov

Premier v Odmevih: Pozdravljam pobudo za mešane patrulje na meji z Italijo

Šarec je o tem zvečer spregovoril tudi v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija in dodal, da bodo nadaljevali delo, ki bo težilo k dodatnemu izboljšanju razmer za policiste, četudi so se te že izboljšale. "Ko govorim s policisti na terenu, mi zagotavljajo, da je stanje dobro," je povedal, a dodal, da dopušča možnost, da mu ne povedo vsega.

Ponovil je, da stoji tudi za svojimi ocenami, da se v vsakem poklicu, tako v policiji kot v politiki, najde kdo, ki ni v čast poklicu. Ob tem se je obregnil ob Sindikat policistov Slovenije, ki je eden od dveh policijskih sindikatov in ki je v preteklosti že uporabljal sporne metode, zato so tudi zamenjali njegovo vodstvo. Šarec je sindikatu tudi očital, da je želel zamenjati glavno vladno pogajalko v pogajanjih o uresničevanju stavkovnega sporazuma.

Premier je znova zagotovil, da je Slovenija varna država, četudi se kriminala, tudi tistega, ki se zgodi mimo migrantske problematike, ne da povsem preprečiti.

Mešane patrulje tudi z Italijo?

Generalna direktorica slovenske policije Tatjana Bobnar je z italijanskim kolegom Francom Gabriellijem danes v Rimu govorila o podrobnostih sodelovanja med policijama v obliki mešanih patrulj na meji med državama. Natančen način izvajanja mešanih patrulj morajo še doreči na operativni ravni, so sporočili iz slovenske policije.


Patrulje bi prispevale k zmanjšanju privlačnosti poti in tako posredno vplivale tudi na obseg migracij v regiji. Smer t. i. sekundarnih migracij iz Slovenije namreč poteka skoraj izključno v smeri Italije. Italija tak ukrep že izvaja na meji s Francijo, Švico in Avstrijo in rezultati so vidni, so dodali. Mešane patrulje kot stalna oblika dela se trenutno izvajajo samo s Hrvaško, saj si z Avstrijo, Italijo in Madžarsko od leta 2008 delimo schengenski prostor brez meja.


Z italijanskim kolegom se je Bobnarjeva sešla ob robu šestega srečanja rimskega foruma. Gre za srečanja vodij policij Albanije, BiH-a, Bolgarije, Hrvaške, Grčije, Makedonije, Moldavije, Črne gore, Romunije, Srbije, Slovenije, Italije in Madžarske. Udeležili so se ga tudi predstavniki evropskih varnostnih agencij Europol, Interpol, Frontex in Selec, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ob tem pobudo za mešane patrulje ob slovensko-italijanski meji vidi v luči prizadevanj za čim boljše sodelovanje in jo pozdravlja. Zanikal je, da bi bile te patrulje odziv na težnje Italije po enostranskih ukrepih za preprečevanje migracij.

O očitkih civilnodružbene iniciative Info Kolpa policiji glede nezakonitega zavračanja tujcev, ki izrazijo namero zaprositi za azil, pa je Šarec dejal, da zaupa policistom in vodstvu policije ter verjame, da policija ravna zakonito.

Premier se je odzval tudi na očitke sindikata policistov o spornem zaposlovanju ministra Poklukarja, ki da je po strankarski liniji zaposlil svetovalca, temu pa ni treba niti na delo v Ljubljano, pač pa dela v Gotenici. Šarec je dejal, da gre za eno od zaposlitev na zaupanje in da je ta zakonita.

Na vprašanje, ali minister za obrambo Karl Erjavec, ki ga zaradi interpelacije čaka nastop v DZ-ju, uživa njegovo zaupanje, Šarec ni neposredno odgovoril. Dejal je le, da bo Erjavec pripravil odgovor na interpelacijo, nato pa bodo o tem, ali jih je prepričal, odločili poslanke in poslanci.

Ministrstvo: Poklukar ne izvaja nikakršnega pritiska

Notranji minister Poklukar ne izvaja nikakršnih pritiskov na sindikat policistov, na očitke slednjega odgovarjajo na ministrstvu v sporočilu za javnost.

Na notranjem ministrstvu so pojasnili, da se stavkovni sporazum s policijskima sindikatoma izvaja. O kariernem sistemu pogajanja še potekajo, objavili pa so tudi ponovno javno naročilo za analizo vrednotenja delovnih mest za uniformirane poklice.

Sindikat policistov je sicer danes napovedal tožbo zaradi izplačil iz projekta varovanja schengenske meje. "Plačila delovne uspešnosti iz tega projekta redno potekajo. Glede samega zneska 15 milijonov pa je stališče vlade jasno, in sicer je 15 milijonov celoten znesek z vsemi prispevki delodajalca," v sporočilu za javnost odgovarjajo na ministrstvu.

Na opozorila o kadrovski podhranjenosti policije na ministrstvu zagotavljajo, da je zaposlovanje ena izmed prednostnih nalog, trudijo se za večjo prepoznavnost in priljubljenost poklica. Pojasnili so, da je slaba kadrovska slika posledica varčevalnih ukrepov preteklih vlad in splošnega pomanjkanja primernega kadra.

Boštjan Poklukar je sejem SOBRA označil za izjemen dogodek, namenjen predstavitvi služb, ki v Sloveniji skrbijo za varnost. Foto: BoBo
Boštjan Poklukar je sejem SOBRA označil za izjemen dogodek, namenjen predstavitvi služb, ki v Sloveniji skrbijo za varnost. Foto: BoBo

Kot so navedli, se je v skladu s sklepi, ki sta jih sprejeli sedanja in prejšnja vlada, dovoljeno število zaposlenih v policiji povečalo za 151, na 8.294. Poleg tega pa se do konca leta 2023 "zaposlitve pripravnikov in kandidatov za policiste ne štejejo v izvedbo kadrovskega načrta, kar pomeni, da se je v praksi dovoljeno število zaposlenih v policiji povečalo za približno 500 dovoljenih zaposlitev".

Za omejitev in preprečitev nedovoljenih migracij po njihovih zagotovilih policija opravlja vse ukrepe, pri tem pa uporabljajo vse razpoložljive kadrovske in tehnične vire. Razmere po navedbah ministrstva obvladujejo, ukrepe pa prilagajajo spremembam razmer. Mešane patrulje so običajna oblika meddržavnega sodelovanja, na meji s Hrvaško se izvajajo stalno, občasno pa tudi na mejah z drugimi sosednjimi državami, so še pojasnili.

Ob koncu sporočila dodajajo, da minister meni, da je predsednik sindikata Mlekuš "z današnjim nastopom nedvomno presegel običajno prakso sindikalnega delovanja in se zato porajajo vprašanja o motivih takšnega ravnanja".

Patrulje na meji med Slovenijo in Italijo