Foto: BoBo
Foto: BoBo

Z Generalne policijske uprave (GPU) so sporočili, da bo nadzor potekal do 18. septembra 2020.

"V prvih osmih mesecih letošnjega leta smo namreč obravnavali že 10.163 (v enakem obdobju lani 9.896) ljudi, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo, kar je največ v zadnjih devetnajstih letih. Pri tem se je število obravnavanih oseb letos močno povečalo zlasti v zadnjih treh mesecih (junij–avgust), kar 90 odstotkov vseh obravnavanih tujcev pa je bilo prijetih na območju policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Koper," so navedli na GPU-ju.

V nadzoru bodo poleg rednih policijskih patrulj sodelovali še policijski vodniki službenih psov, policisti konjeniki in policisti policijskih postaj za izravnalne ukrepe, pri čemer bodo uporabljali vsa razpoložljiva tehnična sredstva, vključno s policijskimi helikopterji in letalniki. Pomoč pa bodo nudili tudi pripadniki Slovenske vojske.

Policija v poostren nadzor na meji

Mešanih patrulj na meji z Italijo še ni

Na meji med Slovenijo in Italijo naj bi od 20. avgusta znova delovale mešane slovensko-italijanske policijske patrulje za preprečevanje nezakonitih migracij, vendar jih še ni. Italijanski varnostni organi do zdaj namreč niso potrdili oblik in načina sodelovanja, so za STA pojasnili na slovenskem notranjem ministrstvu (MNZ).

Dodali so, da sta se policijski upravi Koper in Nova Gorica o obliki izvajanja patrulj načelno že dogovorili z italijanskimi organi in da je slovenska stran pripravljena na začetek izvajanja take oblike dela.

PODATKI PU KOPER

Letos do konca avgusta je bilo na kopenski meji na območju Policijske uprave Koper skupno obravnavanih 2.353 nezakonitih prebežnikov, v enakem obdobju lani pa 3.155, kar pomeni, da je evidentiran 25,4-odstotni padec. Italijanski varnostni organi so vrnili 444 tujcev, lani v enakem obdobju pa 117. Največ je bilo vrnjenih državljanov Pakistana (185, lani 9), Afganistana (160, lani 5), Maroka (27, lani 15), Bangladeša (19, lani 2) in Turčije (16, lani 13). Prijeti nezakoniti prebežniki po državljanstvu: Afganistan 854 (654), Pakistan 625 (906), Irak 128 (98), Maroko 121 (64), Bangladeš 104 (167), Turčija 87 (396), Sirija 66 (97), Iran 63 (193), Alžirija 56 (175), Kosovo 53 (76).

Na ministrstvu še poudarjajo, da več nadzora na meji med Slovenijo in Italijo pomeni učinkovitejše varovanje meje in da otežuje prehode nezakonitih migrantov. Sekundarne migracije iz Slovenije potekajo skoraj izključno v smeri Italije, zato je Slovenija po navedbah MNZ-ja dolžna prispevati k preprečevanju nezakonitih odhodov iz Slovenije, mešane patrulje pa predstavljajo eno izmed mogočih oblik sodelovanja.

Mešane patrulje so opredeljene in določene v vseh sporazumih o policijskem sodelovanju Slovenije s sosednjimi državami. Tudi priporočilo Evropske komisije iz leta 2017 poziva k skupnemu odzivu na čezmejne grožnje javnemu redu ali notranji varnosti držav članic na območju brez nadzora na notranjih mejah.

Iz Italije v Slovenijo je po podatkih MNZ-ja letos do 31. avgusta nedovoljeno vstopilo 281 ljudi, Italija pa je Sloveniji na podlagi sporazuma o vračanju vrnila 682 ljudi, ki so iz Slovenije nezakonito vstopili v Italijo.