Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Železniški promet v Sloveniji predstavlja pomemben del prometnih povezav. Dnevno se z vlakom vozi okoli 38.000 potnikov, železnice se na 721 nivojskih prehodih srečajo tudi s cestnim prometom. Na Slovenskih železnicah letos pričakujejo okoli 10.000 mladih, ki se v šolo vozijo z vlakom, zato varnemu prevozu z vlakom v prvih dneh septembra namenjajo dodatno pozornost, so sporočili s policije.

Akcijo, ki bo trajala do 14. septembra, koordinira evropsko združenje policij, ki skrbijo za varnost na železnicah, Railpol. Predstavniki obeh služb bodo izvajali nadzor nad nedovoljenim oz. prepovedanim prehajanjem železniške proge, nad prečkanjem železniške proge na nivojskih križanjih in nad kršitvami na vlakih.

Pri nesrečah na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo ali na mestih, kjer prehod ni dovoljen, so pogosto prisotni različni dejavniki, od neučakanosti ali nepozornosti do slabega vremena, ki zmanjšuje vidljivost in preglednost. Ker veliko nesreč lahko preprečimo, organizatorji pozivajo k spoštovanju prometne signalizacije in prečkanju železniške proge le tam in takrat, kjer in ko je to dovoljeno.

Poostren nadzor na vlakih in železnicah