Nova patruljna vozila bodo razporejena med sedem policijskih uprav, hibridna vozila v operativnem najemu pa bo dobilo vseh osem policijskih uprav. Policijske uprave bodo dobile po eno takšno vozilo, le ljubljanska in mariborska uprava bosta prejeli po dve. Foto: Policija
Nova patruljna vozila bodo razporejena med sedem policijskih uprav, hibridna vozila v operativnem najemu pa bo dobilo vseh osem policijskih uprav. Policijske uprave bodo dobile po eno takšno vozilo, le ljubljanska in mariborska uprava bosta prejeli po dve. Foto: Policija

Med 56 novimi vozili, ki so jih danes v uporabo prejeli policisti, jih je deset v najemu, preostala pa so kupili. Nabavljenih je bilo 31 specialnih patruljnih vozil, deset civilnih specialnih vozil in pet specialnih patruljnih terenskih vozil. V operativnem najemu pa je deset specialnih patruljnih vozil.

Žibret je ob predaji vozil poudaril, da se policija zadnja štiri leta kontinuirano opremlja in posodablja ter veliko vlaga tudi v obsežen vozni park, so zapisali na spletni strani policije. Že v petek so prevzeli štiri nova vozila, ki jih bo uporabljala avtocestna policija, danes pa so v uporabo predali 56 vozil, ki so večinoma namenjena patruljiranju.

Kot je še dejal namestnik generalnega direktorja policije, pri tokratni nabavi niso upoštevali le potreb policije, pač pa tudi potrebe "našega prvega doma – narave". Med novimi vozili so zato tudi vozila na hibridni pogon, ki bodo v strjenih naseljih zmanjšala zvočno onesnaževanje. "Hvaležni smo, da lahko tako k čistejšemu okolju prispevamo tudi v policiji."

Minister Hojs pa je poudaril, da ministrstvo za notranje zadeve kot naročnik in upravljavec enega največjih voznih parkov v Sloveniji z vpeljavo hibridnih vozil sledi tudi smernicam strategije razvoja Slovenije 2030, še posebej pa z izbiro hibridnih vozil daje spodbuden signal splošni javnosti pri prehodu na t. i. e-mobilnost.

Policija je imela sicer na začetku novembra za opravljanje svojega dela na voljo 2615 prevoznih sredstev, od tega 86,7 odstotka v svoji lasti in 13,3 odstotka v najemu. Povprečna starost prevoznih sredstev policije je 6,8 leta, najvišjo povprečno starost dosegajo motorna kolesa in kombinirana vozila. Pri tem 1455 vozil voznega parka celotnega ministrstva za notranje zadeve izpolnjuje eno izmed meril za odpis, kar pa ne pomeni, da bodo vsa ta vozila tudi odpisana, so še zapisali na spletni strani policije.

Hojs: Povečali bomo vpis na policijsko akademijo za 50 odstotkov

Ob tem je Hojs poudaril, da vsa ta vozila brez policistov ne bi nič pomagala, zato so se po dolgih letih odločili, da drastično povečajo vpis na policijsko akademijo. "Če smo v preteklih letih v vrste policistov lahko usposobili tam nekje do 120 policistov, bomo ob 50-odstotnem povečanju vpisa v naslednjih letih to številko lahko podvojili," je dejal.