SD je v primerjavi s februarjem izgubil dva odstotka podore. Foto: RTV SLO
SD je v primerjavi s februarjem izgubil dva odstotka podore. Foto: RTV SLO
Popdora strankam
Kako so anketiranci odgovorili na vprašanje katero stranko bodo najverjetneje podprli na letošnjih volitvah. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Podpora vladi Janeza Janše se je v primerjavi s februarjem znižala za en odstotek. Foto: EPA

Na vprašanje, katero od strank boste najverjetneje podprli na letošnjih volitvah je devet odstotkov odgovorilo, da SNS, sledijo pa Zares z osmimi in DeSUS ter LDS s šestimi odstotki podpore. SLS podpirajo trije odstotki, Lipo in NSI pa po en odstotek vprašanih.

V primerjavi s februarjem je sta največ, dva odstotka, pridobila LDS in DeSUS. SD je izgubil pet odstotkov, SDS pa je enega pridobil. Po en odstotek so izgubili tudi SNS, Zares, SLS in NSi, Lipa pa ohranja enako podporo.

Povečal pa se je delež neopredeljenih volivcev, ki je februarja znašal 26 odstotkov, v aprilski raziskavi pa se je povzpel na 29 odstotkov.

Levica še vedno bolje zastopana od desnice
Predstojnik Centra za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij Niko Toš je pojasnil, da izračun deležev strank v posameznem bloku kaže, da je levosredinski blok še vedno nekoliko močneje zastopan kot desnosredinski, čeprav je število volivcev desnosredinskega bloka v zadnjih treh letih višje kot v letih od 2001 do 2003.

Nizka podpora vladi
Vlado podpira 32 odstotkov, ne podpira pa je 59 odstotkov vprašanih. Med institucijami največjo podporo uživa predsednik republike, sledijo pa evro in šolstvo.

Z demokracijo v Sloveniji je zadovoljnih 40 odstotkov vprašanih, kar je enak odstotek kot februarja, nezadovoljnih pa je 54 odstotkov. Kar 69 odstotkov vprašanih meni, da je socialni položaj delavcev tri leta po volitvah slabši kot je bil leta 2004. Da je položaj boljši, meni devet odstotkov vprašanih.

23 odstotkov vprašanih meni, da se je objektivnost poročanja v medijih v primerjavi z letom 2004 poslabšala, 28 odstotkov pa jih meni, da se je objektivnost izboljšala. Pleg tega 53 odstotkov vprašanih meni, da se je v primerjavi z letom 2004 povečala vpletenost politike v gospodarstvo, devet odstotkov pa jih meni, da se je vpletenost zmanjšala.

Raziskavo Politbarometer so opravljali od 14. do 17. aprila na vzorcu 813 anketirancev.