Vlada je v svojih reformnih prizadevanjih po dveh letih delovanja deležna najnižje javnomnenjske podpore do zdaj. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Vlada je v svojih reformnih prizadevanjih po dveh letih delovanja deležna najnižje javnomnenjske podpore do zdaj. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek

največ podpore gre SDS-u, saj bi stranko volilo 18 odstotkov anketiranih, SD pa 11 odstotkov, kaže Politbarometer.

Parlamentarni prag bi poleg SDS-a in SD-ja prestopili le še DeSUS z 9 odstotki in SNS s 5 odstotki. Stranko Zares bi podprlo 2 odstotka vprašanih, LDS in SLS pa po 3 odstotke, NSi podpira 2 odstotka vprašanih, je na novinarski konferenci povzel Niko Toš. V raziskavi, ki jo je opravil Center za raziskovanje javnega mnenja, je sodelovalo 956 ljudi. Meritev zajema obdobje med oktobrom in decembrom.

Ljudje nezadovoljni s stanjem demokracije
Izražanje nezadovoljstva s stanjem demokracije je zelo visoko, saj je zgolj 11 odstotkov z demokracijo zadovoljnih, 86 odstotkov vprašanih pa izraža nezadovoljstvo. Prevladujoče politično nezadovoljstvo se kaže tudi v upadanju podpore vladi, saj 66 odstotkov vprašanih ne daje podpore vladi. Podpora vladi je sicer podobna podpori v obdobju od jeseni 2007 do konca leta 2008. 56 odstotkov vprašanih odgovarja, naj vlada odgovorneje opravlja svoje delo do konca mandata, 23 odstotkov meni, da naj se državni zbor razpusti in se razpišejo nove volitve.

Visoko zaupanje gasilcem
Zaupanje v institucije je doseglo skrajno spodnjo raven. Najnižje zaupanje je izraženo političnim strankam, državnemu zboru in vladi, najvišje pa šolstvu, vojski in zdravstvu. Na zaupanju so največ pridobili gasilci, na lestvici od 1 do 5 v povprečju dosegajo 4,6, medtem ko politične stranke dosegajo 2,03.

Nizka podpora pokojninski reformi
Zakon o malem delu povzroča delitev pogledov, podpira ga 43 odstotkov vprašanih, medtem ko napovedani pokojninski reformi daje podporo 28 odstotkov. Večina, kar 78 odstotkov, nasprotuje referendumom kot načinu odločanja namesto poslancev. Visoko podporo dosega tudi obtožnica v primeru Patria, saj jo 57 odstotkov vprašanih odobrava.

Na vprašanje, ali bi podprli, če bi svoji stranki ustanovila Lojze Peterle in Zoran Janković, vprašani odgovarjajo, da bi Peterletovi stranki podporo namenilo 24 odstotkov, Jankovićevi pa 23 odstotkov.

Nezaposleni pričakujejo ugodne razmere
Raziskava Centra za raziskovanje javnega mnenja kaže, da ljudje v svojem vsakdanjem življenju živijo bolj umirjeno, saj je kar 38 odstotkov zmerno in 17 odstotkov zelo srečnih. Slabi dve tretjini vseh vprašanih izražata zadovoljstvo z materialnimi razmerami, dobra polovica vseh zaposlenih pa ne čuti zaskrbljenosti glede delovnega mesta.

Ob koncu leta 46 odstotkov meni, da bo prihodnje leto vsaj enako dobro kot leto 2010, 14 odstotkov pa meni, da bodo razmere v prihodnjem letu boljše, med njimi je največ mladih in brezposelnih.