Vodenje upokojenske stranke prevzema 47-letna Aleksandra Pivec. Foto: BoBo
Vodenje upokojenske stranke prevzema 47-letna Aleksandra Pivec. Foto: BoBo

V prvo vrsto slovenske politike je Aleksandra Pivec stopila leta 2018, ko je v vladi Marjana Šarca prevzela ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Pred tem je bila od leta 2016 državna sekretarka na Uradu Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. Začela je v kabinetu ministra Gorazda Žmavca, ki prihaja s Ptuja.

Aleksandra Pivec se je leta 1972 rodila na Ptuju, a zase pravi, da je ponosna Ormožanka, čeprav je pozneje svojo pot nadaljevala na Ptuju in v Ljubljani. Je mati dveh najstnikov, sama pa izhaja iz vinogradniške družine.

Ljudje bodo morali razumeti, da so bila podeželska območja vedno namenjena kmetovanju, kjer je smrdelo, kjer je bilo blato. Ampak tam se tudi hrana pridela! Hrana vendar ne raste na trgovski polici v Mercatorju v Ljubljani.

Aleksandra Pivec v intervjuju za MMC

Poklicno pot je začela kot mlada raziskovalka na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, kjer je doktorirala s področja kemijskega inženirstva. Bila je strokovna raziskovalka v Znanstvenoraziskovalnem središču Bistra na Ptuju, ki ga je šest let tudi vodila. Delovala je na področju priprave in vodenja ter koordinacije nacionalnih in mednarodnih razvojnih, znanstvenoraziskovalnih in aplikativnih projektov, med njimi priprave publikacij ter črpanja evropskih sredstev.

Sorodna novica "Potrošniki si želijo varne, kakovostne hrane - in so zanjo pripravljeni plačati več"

Vodenje DeSUS-a je Aleksandra Pivec po 15 letih iztrgala iz rok Karlu Erjavcu in tako po šestih predsednikih postala prva ženska na čelu stranke. Korenine stranke sicer segajo v leto 1990, ko je bila ustanovljena Zveza društev upokojencev Maribor, uradna predhodnica DeSUS-a, ki se je nato maja 1991 preimenovala v Demokratično stranko upokojencev Slovenije. Aleksandro Pivec je pred sobotnim kongresom močno podprl nekdanji podpredsednik DeSUS-a Tomaž Gantar. Na njeno stran pa se je postavil tudi zadnji DeSUS-ov evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je kmalu po koncu svojega mandata izstopil iz stranke.

Na čelu strank še K. Kresal, L. Novak in A. Bratušek
Hkrati je Aleksandra Pivec ena od štirih žensk, ki so od osamosvojitve kadar koli vodile katero
od parlamentarnih strank. Prva ženska na čelu parlamentarne stranke je leta 2007 postala Katarina Kresal, ki je LDS vodila do marca 2012. Ljudmila Novak je bila predsednica NSi-ja od novembra 2008 do februarja 2018. Alenka Bratušek pa je leta 2013 prevzela vodenje Pozitivne Slovenije in čez dobro leto ustanovila svojo stranko Zavezništvo Alenke Bratušek, ki se danes imenuje Stranka Alenke Bratušek.

Med devetimi moškimi, ki so od leta 1990 vodili resor za kmetijstvo, ga je poleg aktualne ministrice od leta 2004 do leta 2007 vodila še Marija Lukačič.

Na zadnjih državnozborskih volitvah je Aleksandra Pivec kandidirala za poslanko na listi DeSUS-a, a poslanskega sedeža, ni dobila (v državni zbor ni bil izvoljen niti Karl Erjavec). Stranka jo je nato predlagala za ministrico v Šarčevi vladi, kjer od septembra 2018 vodi resor kmetijstva. Med prednostnimi nalogami v mandatu je tedaj poudarila pripravo na izvajanje skupne kmetijske politike v prihodnji finančni perspektivi, zagotavljanje varne hrane ter upravljanje tveganj, ki jih prinašajo podnebne spremembe.

Sem ženska, razmeroma mlada političarka, zato menim, da s svojim načinom razmišljanja in dela lahko ponudim novo pot sokreiranja in odločanja, drugačen pogled na delo v stranki in drugačen pristop k vodenju.

Aleksandra Pivec

Kot ministrica se je hitro odpravila tudi na teren. Na obiskih pri kmetih se je seznanila s položajem in težavami oz. ovirami pri kmetovanju in gozdarjenju, zanimali so jo dejavniki, ki vplivajo na podeželje in njegov razvoj. V Pomurju je obiskala prašičerejce, v gozdovih si je ogledala poškodbe zaradi podlubnikov, srečevala se je z vinarji. Čebelarjem je obljubila pomoč zaradi slabe letine, ribičem pa podporo pri črpanju evropskih sredstev. S trgovci se je pogovarjala o odpravi nepoštenih poslovnih praks v verigi preskrbe s hrano.

Zavzemanje za kmete je pokazala tudi junija lani, ko je ob očitkih o neodzivnosti ministrstva za okolje in prostor vladi v sprejem predlagala interventni zakon o odvzemu medvedov in volkov iz narave, ki so v tistem času vsakodnevno povzročali škodo z napadi na drobnico in druge domače živali. Sočasno pa so jo prav zaradi odločitev o odstrelu zaščitenih vrst divjih zveri nekatere navladne organizacije pozvale k odstopu.