Anton Guzej posebej poudarja, da je pri vodenju javnega zavoda dosledno upošteval vsa priporočila in sklepe programskega in nadzornega sveta. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Anton Guzej posebej poudarja, da je pri vodenju javnega zavoda dosledno upošteval vsa priporočila in sklepe programskega in nadzornega sveta. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Jože Možina
Jože Možina meni, da se je odnos obeh nadzornikov spremenil po volitvah in predvsem v zadnjih tednih po izbruhu afere Ultra, zato vodstvo sedanje odstope in izjave razume v luči interesa dela vladajoče politike. Foto: MMC RTV SLO
Guzej o odstopu nadzornikov RTV SLO

V izjavi za javnost, ki jo objavljamo v celoti, je vodstvo RTV SLO zapisalo, da, da gre za novo epizodo politične gonje proti zdajšnjemu vodstvu RTV-ja. Generalni direktor RTV Slovenija Anton Guzej je posebej ogročen nad izjavo Nikole Damjanića, ki je o vodstva javnega zavoda dejal: »To bando je treba razgonit, ampak kako? Kdo jo bo razgonil?« Izjavo označuje kot skrajno nedostojno, kar kaže na izjemno nizko kulturno raven, dokazuje pa tudi politično ozadje delovanja nekdanjega nadzornika.

"V svoji dolgoletni praksi, kjer štejejo rezultati in zakonitost poslovanja, na tako primitivnost še nisem naletel,« je dejal Guzej in dodal, da gre za nedopustno blatenje vodstva RTV Slovenija, ki "nevarno niža kulturno raven v državi in nas potiska nazaj v preteklost." RTV Slovenija razmišlja tudi o tožbi zoper Damjanića. Guzej ob tem protestira, ker so Damjanića podprli iz Ministrstva za kulturo in v stranki Zares ter vlado poziva, naj za nova člana nadzornega sveta imenuje ljudi, ki bodo strokovno uspodobljeni in na dostojni kulturni ravni za opravljanje tega dela.

Do nesolgasij z nadzornikoma ni prihajalo
Generalni direktor javnega zavoda posebej poudarja, da je pri vodenju javnega zavoda dosledno upošteval vsa priporočila in sklepe programskega in nadzornega sveta; z omenjenima članoma nadzornega sveta pa nikoli prej ni prihajalo do razhajanj v ključnih točkah vodenja hiše.

Direktor Televizije Slovenija Jože Možina pa meni, da se je njun odnos spremenil po volitvah in predvsem v zadnjih tednih po izbruhu afere Ultra, zato vodstvo zdajšnje odstope in izjave razume v luči interesa dela vladajoče politike.

Kot je povedal na današnji novinarski konferenci, je namreč gospod Nikola Damjanić prijatelj predsednika stranke Zares Gregorja Golobičaje; Golobičevo zgodbo o Ultri in posledično o laži pa je prva razkrila TV Slovenija. Sedaj je tudi razvidno, zakaj je Damjanić v svojih kolumnah v Nedeljskem dnevniku izredno žaljivo napadal uredništvo in vodstvo javnega zavoda zaradi razkritja Golobičeve lastnine. Delovanje Damjanića je bilo zaradi kolizije interesov, preteklega poslovnega sodelovanja njegovega podjetja z RTV Slovenija in POP-TV, tako ali tako sporno. Problematiziranje uspešnosti nadaljevanke Strasti s strani Nikole Damjanića pa je absurdno toliko bolj, ker je njegova agencija Ninamedia namerila naravnost odlično gledanost omenjeni nadaljevanki.

Gospod Tomaž Glažar je članstvo v Nadzornem svetu RTV Slovenija, kamor je prišel na predlog opozicijske SNS, zelo resno opravljal. Kot pa je danes povedal, ga je sedanja vlada imenovala v Nadzorni svet Slovenske odškodninske družbe, kar je po mnenju direktorja televizije lahko razlog, da je zadnje tedne nasprotoval vsakršnemu investiranju v televizijski program in da je nasprotoval večini sklepov, ki so ključni za razvoj RTV Slovenija. V tej luči razumemo nenadno problematiziranje transparentnega poslovanja RTV Slovenija in TV Slovenija.

Dejstvo, da je bilo dvajset minut po končani novinarski konferenci besedilo njunih odstopnih izjav že v uradnem odzivu Ministrstva za kulturo in da je bila uro kasneje že sklicana novinarska konferenca stranke Zares, kjer so ponavljali znane neresnice, s katerimi so skušali pred meseci oblatiti RTV Slovenija v Državnem zboru, kaže na to, da gre za prozoren koordiniran napad na vodstvo RTV, predvsem televizije."

Guzej o odstopu nadzornikov RTV SLO