Predstavniki LGBT-ja na Poljskem so izjemno nezadovoljni nad potezami desničarske vlade. Foto: EPA
Predstavniki LGBT-ja na Poljskem so izjemno nezadovoljni nad potezami desničarske vlade. Foto: EPA
Dokument

Poljska Sloveniji predlaga, da bi pripravili besedilo nove konvencije, ki bi jo posredovali v podpis in ratifikacijo skupini naslovnikov na mednarodnem parketu, piše časopis Delo. Poljska pri tem omenja več mogočih elementov nove konvencije. Med njimi sta zaščita pred moralno korupcijo otrok ter definicija otroka, skladna s konvencijo ZN-ja iz leta 1989, a tako, da se njegovo starost začne šteti od spočetja. Omenjala bi tudi definicijo družine, po kateri so to le oče, mama ter otrok oz. otroci, ter možnost poroke le med moškim in žensko.

Sorodna novica Poljska odstopa od carigrajske konvencije

Poljski pravosodni minister Zbigniew Ziobro je v preteklih tednih carigrajsko konvencijo javno označil za feminističen izum, ki hoče upravičiti homoseksualno ideologijo. Namero o začetku postopka za formalni umik Poljske iz konvencije je napovedal konec julija in s tem sprožil nasprotovanje tako na Poljskem kot v tujini. Več tisoč Poljakov se je zbralo na protestih po državi, EU in Svet Evrope pa sta izrazila obžalovanje.

Carigrajska konvencija je prvi mednarodno zavezujoč instrument. Po besedah avtorjev je namenjena preprečevanju nasilja nad ženskami in boju proti njemu, vse od posilstva v zakonski zvezi do pohabljanja ženskih spolovil, pri tem pa uporablja družbeno opredelitev spola. Pripravil jo je Svet Evrope, najstarejša organizacija za človekove pravice v Evropi, evropsko sodišče za človekove pravice pa jo v relevantnih primerih citira kot pomemben pravni vir.

Slovenija je carigrajsko konvencijo podpisala leta 2011, ratificirala pa leta 2015. Istega leta je konvencijo ratificirala tudi Poljska. V Sloveniji je ratifikacijo na glasovanju konec leta 2014 podprlo 80 tedanjih poslancev. Evropska unija je konvencijo podpisala junija 2017, zdaj pa skupaj z državami članicami sodeluje pri pospešitvi procesa za zaključek pristopa h konvenciji.

V Sloveniji so po podpisu konvencije med drugim dopolnili zakon o preprečevanju nasilja v družini, eksplicitno je bilo prepovedano tudi telesno kaznovanje otrok.

Slovensko pravosodno ministrstvo proti

Pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič (SMC). Foto: BoBo
Pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič (SMC). Foto: BoBo

Slovensko pravosodno ministrstvo je za Slovensko tiskovno agencijo potrdilo, da je prejšnji teden (25. avgusta) prejelo poziv iz Poljske. Razlogov za spremembo ne vidijo, kar so tudi že zapisali v odzivu poljskemu pravosodnemu ministrstvu. Zapisali so, da je carigrajska konvencija pomemben mednarodni pravni akt na področju preprečevanja nasilja nad ženskami in v družini ter boja proti njima.

"Menimo namreč, da konvencija postavlja dobre temelje za soočanje z izzivi v naši družbi in utira pot naproti vrednotam, kot so enakost in dostojanstvo za vse državljane," so pojasnili. Dodali so, da po njihovi oceni mednarodno pravo, pravo EU-ja in slovenska zakonodaja zagotavljajo ustrezne pravne okvire na tem področju.

"Zato za drugačno ureditev, kot jo ureja carigrajska konvencija, ne vidimo razlogov," so poudarili. Poleg tega bi predlagane spremembe po njihovem mnenju terjale tudi spremembo veljavne slovenske zakonodaje in celo ustave, so pojasnili.

Navedli so še, da so pismo poljskega ministrstva posredovali tudi ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, saj gre za področje, ki vsebinsko sodi tudi v pristojnost tega ministrstva.

Druga politična stališča

Kakšno je stališče vlade kot celote glede carigrajske konvencije, ni znano. Slovenska tiskovna agencija odgovore pristojnih ministrstev na to vprašanje še čaka. Je pa poslanec vladajočega SDS-a Branko Grims, ki je po pisanju Dela leta 2014 podprl ratifikacijo, ob julijski napovedi Poljske tvitnil, da bi tudi Slovenija morala odstopiti od te konvencije.