Polona Fijavž, RTV Slovenija. Foto: BoBo
Polona Fijavž, RTV Slovenija. Foto: BoBo

Komisija je tako ugotovila, da je Fijavž pridobila pozitivno mnenje uredništva. Glasovanje je bilo danes (četrtek) med 11.30 in 14. uro. Od 134 programskih sodelavk in sodelavcev, ki so imeli pravico glasovanja, je svoje mnenje na volišču oddalo 57 upravičencev, po elektronski pošti pa je komisija prejela tri glasovnice. Skupaj je tako glasovalo 60 upravičencev.

Fijavž funkcijo odgovorne urednice Informativnega programa na Prvem programu TV Slovenija po odstopu Jadranke Rebernik od 19. septembra opravlja kot vršilka dolžnosti.

K izrekanju uredništva o njenem imenovanju je upravo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in v. d. direktorja TVS Andraža Pöschla sicer pozvalo tudi Društvo novinarjev Slovenije (DNS). Mnenje uredništva bi sicer uprava morala pridobiti že pred imenovanjem, je opozoril DNS. Bistvo instituta uredniške avtonomije oz. izrekanja uredništva je namreč v tem, da izdajatelj preveri, ali ima kandidat za odgovornega urednika podporo uredništva. Uprava pa je ob tem pojasnila, da je imenovanje vršilke dolžnosti izvedla po odstopu Rebernik z namenom nemotenega delovanja medija, Pöschla pa je pozvala, da v najkrajšem mogočem času izvede postopek izrekanja mnenj.

Polona Fijavž bo funkcijo v. d. odgovorne urednice opravljala do imenovanja nove odgovorne urednice ali urednika. Uprava zavoda bo postopke opravila v skladu z zakonom in v najkrajšem času, so zagotovili na RTV Slovenija.