Študentje za preverjanje PCT-pogoja na vhodih v povprečju dobijo 7,30 evra na uro bruto. Zaradi številnih konfliktnih situacij imajo študentski servisi precej težav z zagotavljanjem kandidatov za to delo. Foto: BoBo
Študentje za preverjanje PCT-pogoja na vhodih v povprečju dobijo 7,30 evra na uro bruto. Zaradi številnih konfliktnih situacij imajo študentski servisi precej težav z zagotavljanjem kandidatov za to delo. Foto: BoBo

Pri Pošti Slovenije so se pri iskanju delavcev, ki bi bili pripravljeni preverjati izpolnjevanje pogoja PCT pri njihovih strankah, med drugim za pomoč obrnili na gasilsko zvezo in veteranska združenja, je za Televizijo Slovenija poročala novinarka Alenka Bevčič. "V naših vrstah imamo veliko članov, takih, ki so dobro situirani, imamo pa tudi veliko takih, ki so brezposelni, imamo veliko študentov, tudi takih, ki bi jim mogoče kakšen dodaten zaslužek še kako prav prišel," je pojasnil poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek.

S Pošte Slovenije so ob tem sporočili, da upravljajo mrežo 482 poslovalnic in da v Sloveniji nobena varnostna služba ni mogla zagotoviti toliko zaposlenih, ki bi lahko preverjali izpolnjevanje PCT-pogoja.

Delo sprejelo približno 50 veteranov

Natančnih informacij, koliko gasilcev se je odzvalo, nimajo ne na zvezi in tudi ne v društvih.
"O tem smo obvestili vseh naših 10 gasilskih društev in negativnega menja od nobenega društva nismo dobili. Sicer nimamo tudi povratne informacije, da bi se kdo prijavil na to dodatno delo na pošti," je za Televizijo Slovenija povedal predsednik Gasilske zveze Ig Anton Modic.

Na združenju policijskih vojnih veteranov Sever pravijo, da je delo sprejelo približno 50 njihovih članov. "Večina policijskih vojnih veteranov je upokojenih in seveda ti so se javljali," je pojasnil predsednik Združenja Sever Tomaž Čas.

Pomanjkanje delavcev, ki bi na vhodih preverjali pogoj PCT

Velikega interesa ni niti med študenti

Veliko povpraševanje po delavcih, ki bi preverjali PCT-pogoj, je v zadnjih dneh tudi na študentskih servisih, odziva pa ni veliko. "Študenti, ki opravljajo preverjanje PCT-pogoja, poročajo svojim kolegom, da je to delo kar precej stresno, da prihaja do različnih konfliktnih situacij, in imamo kar izziv zagotoviti študente za tovrstna dela," je pojasnila Karmen Zajc z E-Študentskega servisa. Samo pri njih iščejo še več kot 200 študentov za preverjanje pogoja PCT. V povprečju dobijo za to delo 7,30 evra na uro bruto, urna postavka, ki jo ponuja Pošta Slovenije, pa je nižja, le sedem evrov na uro.

Na strojni fakulteti na vhod postavili poseben PCT-čitalnik

Rešitev za pomanjkanje delavcev, ki bi bili pri obiskovalcih pripravljeni preverjati pogoj PCT, bi lahko prinesla naprava, ki so jo razvili na ljubljanski Fakulteti za strojništvo. Kot je poročala novinarka Tadeja Anžlovar, so na fakulteti že pred študijskim letom razmišljali, kako čim bolj nemoteno izvajati študijski proces ob zahtevnem in zamudnem preverjanju PCT-pogojev pri velikem številu študentov.

V drugih ustanovah to, ali je oseba cepljena, je prebolela bolezen ali testirana, preverjajo ljudje, na strojni fakulteti pa so v ta namen razvili poseben čitalnik. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
V drugih ustanovah to, ali je oseba cepljena, je prebolela bolezen ali testirana, preverjajo ljudje, na strojni fakulteti pa so v ta namen razvili poseben čitalnik. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Študent Gregor Obreza je v sklopu iskanja rešitev s kolegom v ta namen v enem mesecu zasnoval in razvil poseben sistem. Obiskovalec tako ob prihodu na fakulteto napravi najprej pokaže evropsko covidno potrdilo, čitalnik pa prebere podatke s QR-kode. V drugem koraku obiskovalec pokaže še zadnjo stran osebne izkaznice, kjer naprava preveri skladnost imena, priimka in rojstnega datuma s podatki na covidnem potrdilu.

Na fakulteti prednost naprave vidijo v zniževanju stroškov, razbremenitvi zaposlenih in možnosti, da PCT-pogoj preveri velikemu številu ljudi. Za zdaj je tak čitalnik postavljen le na strojni fakulteti, dogovarjajo pa se še z drugimi institucijami. Med drugim bi ga lahko uporabili v knjižnicah, bankah, tudi za preverjanje prisotnosti na konferencah, identitete na izpitih, veljavnost vstopnic na koncertih in podobno.

Na strojni fakulteti razvili napravo za preverjanje PCT-ja