Protest v Kopru. Foto: BoBo/Tomaž Primožič
Protest v Kopru. Foto: BoBo/Tomaž Primožič

Dopoldne se je na začetku Semedelske ceste v Kopru zbralo več sto staršev z otroki. Kot so povedali, so na protestni shod prišli, ker so proti vnovičnemu zapiranju vrtcev in šol. Protestni shod je bil danes tudi v Portorožu, kjer se je zbralo približno 300 staršev in otrok. 150 jih je bilo v Hrpeljah. Tudi župani treh obalnih občin – Kopra, Izole in Pirana – so pozvali vlado, naj v sodelovanju s stroko vnovič preveri nujnost ukrepa zapiranja vrtcev in šol v obalno-kraški regiji oziroma poišče drugo rešitev, je poročal Radio Slovenija.

Nestrinjanje z odločitvijo vlade, da s ponedeljkom znova ustavi pouk na šolah za učence prve triade, so v Kopru izrazili z vrsto transparentov, na katerih so bili napisi "Otroci v šolo takoj!", "Odprite vrtec, zaprite vlado" ter "Hočemo v šolo".

Poleg teh so se pojavljala tudi gesla s petkovih protivladnih protestov, ki so izražala splošno nezadovoljstvo z delom vlade, je poročal STA. Rdeča nit protesta pa je vendarle bilo zaprtje šol.

Sorodna novica Po sobotnem protestu Zasavci prejeli globe zaradi kršenja vladnih ukrepov: "Gre za ustrahovanje."

Protest Zasavcev

Tudi danes se je pred Delavskim domom Trbovlje zbrala na mirnih protestih množica ljudi, ki nasprotujejo zaprtju šol v Zasavju.

Proteste so pripravili tudi v Hrastniku in Zagorju ob Savi, je poročala novinarka TV Slovenija Vesna Deržek Sovinek.

Sorodna novica V Trbovljah protest zaradi zapiranja šol

Že v soboto je okoli 200 Zasavcev v Trbovljah pripravilo protest zaradi napovedanega zapiranja šol.

Medtem starši otrok Osnovne šole Toneta Okrogarja v Zagorju ob Savi za ponedeljek napovedujejo, da bodo v znak protesta ob ponovnem zapiranju šol pred šolski vhod med 7. in 10. uro položili šolske torbe. Na ta način želijo sporočiti, da si njihovi otroci zaslužijo znanje.

Protesti tudi drugod

Kritiki ukrepov so se zbrali tudi v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Celju.

Okoli sto ljudi se je popoldne zbralo na Trgu republike v Ljubljani. Odrasli in otroci so se sprehajali v krogu, s transparenti so pozivali k varnemu odprtju šol, pa tudi k objavi razpisa za vpis na fakultete.

Pozivom k ponovnemu odprtju šol in vrtcev za vse otroke so se pridružili tudi v Mariboru. Na Trgu svobode se je popoldne zbralo okoli 50 ljudi, med njimi več družin z otroki.

Odziv predsednika vlade in ministrice

Predsednik vlade Janez Janša se je na protest v Trbovljah odzval z zapisom na digitalnem družbenem omrežju Twitter. Zapisal je, da gre za nerazumno in nevarno izkoriščanje otrok med epidemijo, pa tudi nezakonit shod. "Ravno zaradi take neodgovornosti se stanje v posamičnih regijah poslabšuje namesto obratno."

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec pa se je prek Twitterja odzvala z besedami, da si vsi želimo, da se šole odprejo, je pa prva realnost ta hip še vedno virus. "Vlada in ministrstvo z vami delimo skupni cilj odprtih šol za vse. Pomagajmo si! Z razumom, odgovorno nam bo skupaj uspelo!"

Protesti zaradi zaprtja šol

Večina osnovnih šol bo pouk začela v ponedeljek

V ponedeljek bodo šole v rdečih regijah odprte za učence prve triade. Učitelje bodo testirali na okužbo z novim koronavirusom pred poukom.

Tako bo pouk uredilo skoraj 90 odstotkov šol, v drugih pa bo potekal pouk na daljavo. V črnih regijah pa bo omogočeno nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni v sektorjih kritične infrastrukture.

Sprva je bilo napovedano, da se bo pouk v rdečih regijah ‒ gorenjska, koroška, osrednjeslovenska, podravska, pomurska, primorsko-notranjska in savinjska ‒ začel v torek, saj bodo v ponedeljek morali zaposleni v šolah opraviti redno testiranje.

Janša je nato na petkovi novinarski konferenci napovedal, da bodo ta odlok spremenili tako, da bo pouk mogoče začeti že v ponedeljek.