Koprski župan se ne misli odpovedati Ankaranu. Foto: MMC RTV SLO
Koprski župan se ne misli odpovedati Ankaranu. Foto: MMC RTV SLO
Popovič v boj zoper odcepitev Ankarana

"Tujega nočemo, svojega ne damo!" je Popovič poimenoval novo civilno iniciativo, s katero se bo zavzemal za celovitost občine Koper, in napovedal, da bodo s podporniki zahtevali razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, na katerem bi o smiselnosti nastanka novih občin odločali vsi slovenski volivci. V ta namen so zbrali že 1.000 podpisov podpore, do torka naj bi jih še preostalih 2.500, je za TV Slovenija poročala Elen Batista Štader.

Popovič: Ustanovitev občine ni skladna z ustavo
Koprski župan je prepričan, da bo boj dobil. Med drugim že zato, ker je po njegovem ustanovitev občine Ankaran v neskladju z ustavo.

Razmere postajajo nevarne, dogajanje komentirajo ustanovitelji občine Ankaran. Ker bodo v torek o zakonu o ustanovitvi občin Ankaran in Mirna, ki ga je ta teden sprejel DZ, odločali tudi v državnem svetu, državnike svetnike prosijo, naj ne sprejmejo veta in ne podprejo naknadnega referenduma.

Ankarančani: Svetniki, ne sprejmite veta!
Če državni svet namreč sprejme veto na zakon, bo moral DZ o njem odločati še enkrat, pri čemer za potrditev zakona ne bo več dovolj navadna, temveč absolutna večina, torej 46 glasov.

Svetnike in poslance z javnim pismom prosijo, da veta ne sprejmejo.

Ankarančani so si svojo občino izborili z lanskim referendumom
Ankarančani so ustanovitev svoje občine oz. ločitev od občine Koper na referendumu lani podprli s prepričljivo večino.

Popovič v boj zoper odcepitev Ankarana