Opozicija se ne strinja s poročilom o ekstremizmu v Sloveniji. Foto: Reuters
Opozicija se ne strinja s poročilom o ekstremizmu v Sloveniji. Foto: Reuters

Po mnenju Dragutina Mateja (SDS), Mateja Tonina (NSi) in Franca Pukšiča (SLS) je poročilo v zdaj pripravljeni obliki napisano izrazito politično enostransko, vsi konstruktivni predlogi opozicijskih poslancev k dopolnitvi poročila pa so bili zavrnjeni. Poročilo nekatere vrste ekstremizmov opisuje kot radikalne in ekstremne, pri drugih ekstremizmih pa te opisuje na posplošen način.

Opozarjajo tudi na vprašljivo verodostojnost nekaterih prič. "Ena od ekspertnih prič je namreč na javni seji dejala, da je v Sloveniji več kot 150 posameznikov, ki lahko kadar koli ekstremno oziroma skrajno nastopijo in ob tem eksplicitno navedla, da se sklicuje na podatke policije. Policija pa je te navedbe ekspertne priče demantirala naslednji dan oziroma je navedla, da omenjeno število ni ocena policije in niti uraden podatek," opozarjajo. Ob tem dodajajo, da takšne trditve ne bi smele biti del in niti podlaga za pripravo poročila.

Pogovor z udeleženci mariborskih protestov?
Omenjeni trije poslanci so sicer na podlagi obsežne anonimke, ki so jo prejeli, predlagali tudi, da se komisija pogovori z nekaterimi, ki naj bi sodelovali v lanskih protestih v Mariboru. Po besedah Tonina pogovor želijo zato, da omenjenim posameznikom, ki so bili izpostavljeni v anonimki, dajo možnost, da se izrečejo o očitkih, nikakor pa ne gre za to, da bi kogar koli obtoževali. Dodal je, da je predsednica komisije Maja Dimitrovski (PS) pogovore oziroma zaslišanja potrdila.

V zunajparlamentarni stranki Solidarnost pa so izrazili ogorčenje nad omenjenim predlogom. Predlog razumejo kot prvovrstno politizacijo in napoved lova na čarovnice. Zato v stranki vse poslanske skupine in politične stranke pozivajo, da se "javno distancirajo od poskusa kriminalizacije posameznikov na podlagi očitno izmišljenih obtožb". Pri tem poudarjajo, da nekateri, ki naj bi jih zaslišali, po vsem sodeč sploh niso bili udeleženci protestov.