Poslanske skupine so blizu dogovora glede referendumskih sprememb. Foto: BoBo
Poslanske skupine so blizu dogovora glede referendumskih sprememb. Foto: BoBo

Na delovnem posvetu o stališčih strokovne skupine do predlogov za spremembo referendumske ureditve so se sešli vodje poslanskih skupin. Predlog skupine, ki namesto kvoruma predlaga zavrnitveni referendum, tako podpirajo SDS, DL, SLS in DeSUS. PS in NSi se še nista izrekla, SD pa moti določba o dopustnosti referenduma o človekovih pravicah.

Smo sorazmerno blizu ustavni večini za spremembe referendumske ureditve, je po posvetu z vodji poslanskih skupin dejal predsednik državnega zbora Gregor Virant. Po njegovih besedah je glede ustavnih sprememb referendumske ureditve odprtih nekaj malenkosti, zato po posvetu ostaja optimist in meni, da bi lahko na seji ustavne komisije 10. januarja sprejeli stališče, ki bi imelo dvotretjinsko podporo v DZ-ju.

"Malenkosti" se po Virantovem pojasnilu nanašajo na vsebine, o katerih referendum ne bi bil dopusten. Poslanska skupina SD-ja želi izrecno navedbo, da referendum ni dopusten o človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah. Poleg tega ostaja odprto vprašanje, kateri zakoni, vezani na izvrševanje proračuna, ne bi smeli biti predmet referenduma.

SD zahteva drugačne določbe glede človekovih pravic
Vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber je že pred posvetom pojasnil, da njihova poslanska skupina podpira predlog strokovne skupine v delu, ki določa, da se možnost zahteve referenduma odvzamejo državnemu zboru in državnemu svetu, prav tako se strinjajo s predlogom zavrnitvenega referenduma. Vendar zahtevajo drugačno določbo glede dopustnosti referenduma, vezanega na človekove pravice. Strokovnjaki predlagajo, da referenduma ne bi bilo dopustno razpisati o zakonih, ki se sprejemajo za odpravo ugotovljene neustavnosti.

Veber se tudi strinja, da ustava že zdaj prepoveduje referendume, s katerimi bi bile kršene človekove pravice, vendar je ustavno sodišče po Vebrovih besedah v dosedanji praksi odločilo drugače. Zato želijo, da se to jasneje opredeli v ustavi.

V SD-ju pa so razočarani nad tem, da je koalicija brez posvetovanja z opozicijo že vložila predlog sprememb zakona o referendumu in ljudski iniciativi. S tem so postavili velik vprašaj smiselnost obravnave zakona, meni Veber.

SDS podpira vse predlagane spremembe
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je povedal, da podpirajo predlog strokovne skupine v celoti in brez zadržkov. Prav tako podpirajo predlog sprememb zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki ga je v parlamentarni postopek na predlog NSi-ja vložila koalicija. Po tem predlogu bi bilo za začetek postopkov za referendum potrebnih 5.000 podpisov, overjenih na upravni enoti.

Predlog strokovne skupine glede ustavnih sprememb referendumske ureditve za zdaj v celoti podpirajo štiri stranke. V NSi-ju stališča še niso zavzeli, vodja njihove poslanske skupine Matej Tonin pa je pojasnil, da osebno predlog strokovne skupine podpira. NSi je sicer prvotnemu predlogu ustavnih sprememb nasprotoval zaradi kvoruma za veljavnost referenduma.

Predlogi strokovne skupine
Strokovna komisija načeloma podpira predlog za spremembo ustave v členu, ki zadeva referendumsko ureditev, obenem pa je predlagala nekaj drugačnih rešitev. Med drugim je namesto uvedbe 35-odstotnega kvoruma predlagala t. i. zavrnitveni referendum, po katerem bi bil zakon zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, s tem da mora proti zakonu glasovati najmanj četrtina vseh volivcev.