Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na glasovanju o novi vladi je bilo prisotnih 81 poslank in poslancev – 53 jih je glasovalo za, 28 pa proti. Sledile so zaprisege vseh 17 kandidatk in kandidatov. Dober mesec po državnozborskih volitvah je tako 15. slovenska vlada nastopila svoj mandat. Premier Robert Golob je že prevzel posle od dosedanjega predsednika vlade Janeza Janše, je prek Twitterja sporočila vlada. Predvidena je tudi kratka izjava obeh. Sledi prva seja nove vlade.

"Svoboda je nekaj, kar so si ljudje izbrali 24. aprila," je v svojem zaključnem nagovoru v DZ-ju dejal Robert Golob in se s tem navezal na predhodno razpravo poslank in poslancev. "Za njih je svoboda žal vse tisto, kar vaša vlada ni bila," je dejal opozicijskemu delu parlamenta. Ponovil je svoje besede, da prihodnjo vlado odlikujeta raznolikost in uravnoteženost. Kot je poudaril, je to edini način za reševanje številnih izzivov v družbi in enakovredno obravnavo problemov. "V kompleksnih razmerah v svetu delovanje v vrtičkih, omejenih na posamezno področje, ne daje več pravih rezultatov," je dejal in poudaril medresorsko sodelovanje. "Ocenjujte nas po rezultatih," je poudaril in dodal, da bodo "cilji vedno ambiciozni".

Napovedal je, da se bo že na prvi seji, ki bo še danes, pokazalo, da bo nova vlada delovala hitro in odločno. "In vse izbire bodo enako strokovne, tudi tiste, ki vam ne bodo všeč," je nagovoril opozicijo in poudaril, da bodo vedno dobili prednost strokovni kadri. Spomnil je tudi na svojo napoved vseh škodljivih poslov, kadrovanj in pogodb. "Kadrovali bomo strokovno in začeli bomo takoj in izjemno učinkovito," je dejal.

Ministrska ekipa 15. slovenske vlade

Tatjana Bobnar, ministrica za notranje zadeve (iz kvote Gibanja Svoboda)
Tanja Fajon, ministrica za zunanje zadeve (iz kvote SD)
Klemen Boštjančič, minister za finance (iz kvote Gibanja Svoboda)
Danijel Bešič Loredan, minister za zdravje (iz kvote Gibanja Svoboda)
Marjan Šarec, minister za obrambo (iz kvote Gibanja Svoboda)
Dominika Švarc Pipan, ministrica za pravosodje (iz kvote SD)
Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo (iz kvote SD)
Aleksander Jevšek, minister brez listnice, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (iz kvote SD)
Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (iz kvote Levice)
Asta Vrečko, ministrica za kulturo (iz kvote Levice)
Uroš Brežan, minister za okolje in prostor (iz kvote Gibanja Svoboda)
Bojan Kumer, minister za infrastrukturo (iz kvote Gibanja Svoboda)
Igor Papič, minister za izobraževanje, znanost in šport (iz kvote Gibanja Svoboda)
Sanja Ajanović Hovnik, ministrica za javno upravo (iz kvote Gibanja Svoboda)
Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (iz kvote Gibanja Svoboda)
Emilija Stojmenova Duh, ministrica brez listnice, pristojno za digitalno preobrazbo (iz kvote Gibanja Svoboda)
Matej Arčon, minister brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu (iz kvote Gibanja Svoboda)

Že pred sejo DZ-ja se je sestala tudi mandatno-volilna komisija, ki je potrdila poslanski mandat Bojanu Čebeli, dosedanjemu županu občine Borovnica, ki je ob začetku seje na poslanskem mestu zamenjal Roberta Goloba. Uvod v sejo je zaznamovala minuta molka v spomin na velikega slovenskega pisatelja Borisa Pahorja, ki je v 109. letu starosti umrl v ponedeljek.

Golob: Vlado smo sestavljali po konceptu uravnoteženosti

Robert Golob je DZ-ju v imenovanje predlagal listo 17 kandidatk in kandidatov za ministrske položaje. V uvodu današnje seje je predstavil koncept uravnoteženosti, ki so mu sledili pri sestavljanju nove ministrske ekipe. "Vlada, ki je danes pred vami, je vlada dveh svetov," je dejal in poudaril, da imamo na eni strani izkušene politike, ki imajo bogate izkušnje tako v domači kot evropski politiki. "Ker ne želimo, da bo vlada novincev potrebovala 100 dni miru, ker vemo, da ga ne bomo dobili," je pojasnil odločitev za vključevanje izkušenih politikov. Ob tem je dodal, da so razmere v svetu zaostrene in si tega miru prihodnja vlada niti ne more vzeti. "Zaradi ljudi, ne zaradi opozicije ali kogar koli drugega," je poudaril.

Nova slovenska vlada bo mandat nastopila dober mesec po državnozborskih volitvah. Foto: BoBo
Nova slovenska vlada bo mandat nastopila dober mesec po državnozborskih volitvah. Foto: BoBo

Drugo polovico vlade bodo po Golobovih besedah sestavljali strokovnjaki, med njimi je pet doktorjev znanosti. Golob je poudaril, da je med njimi mnogo takih, ki so realizirali akademsko kariero, nekaj pa takih, ki so svoje izkušnje in dosežke realizirali področno. "Ravno ta uravnoteženost – izkušnje iz politike na eni strani ter strokovnost in zagon na drugi strani, je noviteta," je dejal Golob. "Lahko bi imeli devet ministrstev in samo politike, ampak v tak koncept ne verjamem," je dejal Golob, ki poudarja, da je treba združiti oba pola. "Verjamem, da moramo politični svet nadgraditi s strokovnjaki," je poudaril.

Vlada bo uravnotežena tudi po spolnih kvotah, po razmerju med ženskami in moškimi. Več kot 40 odstotkov bo ministric, kar je največ doslej. "Verjamem, da je to eden od ključnih razlogov, zakaj bo ta vlada najuspešnejša do zdaj," je dejal Golob, ki je izrazil zadovoljstvo, ker po njegovih ocenah prihaja vlada, na katero bodo državljani v kratkem ponosni.

ZDA med prvimi čestitale nove vladi

Nova vlada premierja Roberta Goloba je po potrditvi v DZ prejela čestitke z ameriškega veleposlaništva v Sloveniji. "ZDA čestitamo predsedniku vlade Robertu Golobu in novi slovenski vladi ob potrditvi v parlamentu," so zapisali. Veselijo se nadaljnjega prijateljstva in sodelovanja med državama. "Kot tesni zavezniki se veselimo nadaljnje krepitve globalne varnosti in blaginje v okviru skupnih prizadevanj v zvezi Nato in mednarodnih organizacijah," so med drugim zapisali na veleposlaništvu ZDA.

Manjšinska poslanca napovedala podporo ministrski ekipi

Po predstavitvi poročil matičnih odborov – vsi so predstavitve kandidatk in kandidatov za ministrska mesta, ki so potekale v soboto, ponedeljek in torek, ocenili kot ustrezne –, so sledile predstavitve stališč poslanskih skupin.

Predstavitev stališča manjšinskih poslancev je predstavil poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža. Poudaril je, da so pred družbo številni izzivi, ki terjajo vzpostavitev trdnega temelja za čim boljše medsebojno sodelovanje, za medgeneracijsko solidarnost in skrb za šibkejše. "Samo tako bomo lahko dosegli tiste cilje in vrednote za izboljšanje kakovosti vseh državljank in državljanov," je dejal.

Dotaknil se je izzivov narodnih skupnosti, tako italijanske kot madžarske, ki jih, čeprav je Slovenija po njegovih besedah ustavnopravno na tem področju med najbolj razvitimi državami, precej. Poudaril je pomen uvedbe javne rabe italijanščine in madžarščine v občinah, kjer živita skupnosti, kot tudi izpolnjevanje pravic na področju vzgoje in izobraževanja.

Glede prihodnje vlade si obe narodni skupnosti želita, da bi podpisali sporazum o sodelovanju, v katerem bi oblikovali konkretne naloge, ki so bile že odprte, ter jim dodali nove projekte, denimo gradnjo prostorov in obnovo dvojezičnih italijanskih vrtcev in šol. Žiža je poudaril tudi pomen poglobitve sodelovanja z Italijo in Madžarsko. "V naši poslanski skupini vsekakor podpiramo listo kandidatk in kandidatov za ministrice in ministre vlade Republike Slovenije," je sklenil Žiža.

Sajovic: Gibanje Svoboda bo vladi zahteven sogovornik in dragocen pomočnik

Stališče poslanske skupine Gibanja Svoboda je predstavil njen vodja Borut Sajovic. "Učinkovitost bo način dela," je dejal in spomnil, da je Golob izpolnil prvo obljubo o hitrem oblikovanju vlade. "Naj bo to jasno znamenje in pomembna zaveza, da nameravamo enako učinkovito dosegati tudi vse druge potrebne in zastavljene cilje," je napovedal in dodal, da bo gonilo delovanja kakovost življenja ljudi.

Sorodna novica Golob: Zdaj je za nas čas, da nehamo govoriti in začnemo delati. Janša: Vso srečo.

"Prepričan sem, da je pred nami ministrska ekipa, ki dobro pozna diagnozo, ki jo potrebuje trenutek sedanjosti," je nadaljeval Sajovic in dodal, da so v poslanski skupini Gibanja Svoboda prepričani, da bodo ministrske kandidatke in kandidati sposobni sprejemati učinkovite ukrepe za lepšo prihodnost. "Ekipa razume smisel dialoga, verjame v iskanje kompromisov, pozna prioritete in v središče postavlja ljudi," je zatrdil. Dodal je, da je ključno, da se vladna ekipa nemudoma loti izzivov, zlasti energetske draginje.

Kot drugo prioriteto je poudaril vzpostavitev vsem dostopnega in delujočega javnega zdravstva, pri čemer bo prihodnja vlada po njegovih besedah ubrala nov način – interventni, finančno jasno podprt zakon, namenjen oskrbi ljudi. Poudaril je sicer, da bo urejanje tega področja "maraton, tek na dolge proge", saj rešitve čez noč niso mogoče.

V imenu poslanske skupine Svoboda je Sajovic podal zavezo, da bodo veljavo vrnili državljankam, državljanom, pravni državi, demokratičnim normam, spoštovanju človekovih pravic in "vsemu, kar bi v 21. stoletju moralo biti samoumevno, pa marsikdaj ni". Dejal je, da verjame, da bo vlado vodila strokovna, drzna, kompetentna, politično spretna in k jasnim ciljem usmerjena ministrska ekipa, ki bo tudi v dialogu s civilno družbo zmogla uresničiti potrebne preboje. Na koncu je napovedal, da bo poslanska skupina Gibanja Svoboda vladi zahteven sogovornik in dragocen pomočnik.

Golob: Ne pričakujemo 100 dni miru

V SDS-u kritični tako do koalicijske pogodbe kot do ministrske ekipe

"Hitrost je lahko privlačna, ni pa nujno porok, da bo trajalo," je v predstavitvi stališča poslanske skupine SDS-a dejal Anže Logar, ki je dodal, da meni, da je dobro nekatere stvari bolje dvakrat premisliti. "Tu mislim predvsem na kadrovske rešitve, ki jih predstavlja mandatar," je pojasnil. Obregnil se je ob zastavljen cilj pri sestavljanju vlade, ki je bil po njegovih besedah "rezultatski" – najhitreje sestaviti novo vlado. Opozoril je na številne sodobne izzive, ki "terjajo trezno glavo, premislek in tehtno ravnanje".

Dejal je, da mediji vladi v nastajanju "jedo iz roke". "Spet bomo spremljali medijske medene mesece, morda celo medena leta. S te strani torej ne bo korektiva," je ocenil. "Oblast kvari, absolutna oblast pa kvari absolutno. In brez nadzora medijev je pot do absolutnosti precej krajša," je dejal. Dotaknil se je napovedi, da bo nova vlada še posebej prisluhnila civilni družbi. "Tisti civilni družbi, ki je Robertu Golobu pomagala na oblast. Tisti civilni družbi, ki jo financira vlada in ni bila neposredno izvoljena na volitvah," je dejal Logar, ki meni, da tako ne bo kritičnega nadzora civilne družbe, pač pa bo šlo za "izpolnjevanje želja podpornikov te vlade". Ob tem je dodal, da bo glavno in edino zrcalo te vlade opozicija, ki danes sedi v parlamentu.

V opozicijski stranki SDS zaradi nekaterih ministrskih kandidatov, ki jih označujejo za neprimerne, in zaradi
V opozicijski stranki SDS zaradi nekaterih ministrskih kandidatov, ki jih označujejo za neprimerne, in zaradi "mrtve koalicijske pogodbe" ministrske ekipe ne bodo podprli. Foto: BoBo/Borut Živulović

Po njegovi oceni Golob pri izbiri nekaterih kandidatov "ni imel najbolj srečne roke". Kritičen je bil do ministrskih kandidatov, ki so na zaslišanjih napovedovali normalizacijo. "Države ni treba normalizirati, ker je Slovenija normalna država. Bi pa bilo treba normalizirati razmišljanje tistih, ki so še vedno prepričani, da so samo eni poklicani za vodenje države," je dejal. Po njegovi presoji so brezpredmetne tudi izjave o vrnitvi ugleda, saj je ta po njegovi oceni zaradi uspešnega predsedovanja Svetu EU-ja in aktivni diplomaciji na visoki ravni.

Kritičen je bil tudi do koalicijske pogodbe, ki je po njegovi oceni "že na dan, ko glasujemo o 15. vladi, mrtva črka na papirju". Ob tem je dodal, da je glede na njeno vsebino to sicer ironično dobra stvar. Dodal je, da bo koalicija svoje prave barve očitno pokazala z zakonskimi predlogi, ki bodo vloženi v DZ. "Na SDS lahko računate, da bomo skupaj podprli vse dobre predloge," je dejal. Ob tem je dodal, da bo glede na koalicijski sporazum in nekatere kandidate, "ki res ne spadajo v ministrsko ekipo", poslanska skupina SDS-a glasovala proti ministrski ekipi, ki jo je izbral mandatar Robert Golob.

V NSi-ju napovedujejo konstruktivno držo, vladne ekipe pa ne bodo podprli

Vida Čadonič Špelič je ob predstavitvi stališča poslanske skupine stranke NSi-ja poudarila, da ob številnih izzivih sodobnosti potrebujemo trdno vlado, ki jo bodo sestavljali strokovni in izkušeni ministri. "Vprašanje pa je, ali bomo tako vlado glede na ministrske kandidate v resnici dobili. V NSi-ju se bojimo, da ne," je dejala. Pojasnila je, da so zaslišanja na matičnih odborih med kandidati pokazala velike razlike – nekateri so se po njenih besedah pokazali svojo strokovnost in dobro poznavanje področja ter predstavili jasno vizijo, drugim pa je primanjkovalo znanja in kompetenc.

Podobno kot Logar je tudi predstavnica NSi-ja dejala, da jo skrbijo različne interpretacije ukrepov iz koalicijske pogodbe. Po njenem mnenju so ministrski kandidati v nekaterih točkah zelo različno razumeli ukrepe, predvsem pa roke njihove izvedbe. Poudarila je, da poslansko skupino NSi-ja najbolj skrbijo "napovedi izrazito levega krila nove vlade, ki napoveduje nove socialistične eksperimente in tiho nacionalizacijo premoženja".

Problematične se ji zdijo predvsem napovedi novih davkov. "Tak pristop je problematičen, saj hromi delovanje gospodarstva in zavira ustvarjalnost podjetnih ljudi," je dejala. "Skrbi nas odnos prihodnje vlade do dela, ustvarjanja, marljivosti in podjetnosti. Zato bomo odločno nasprotovali znižanju plač, ne bomo dovolili, da tiste, ki v proračun prispevajo največ, strašijo in blatijo v javnosti," je dejala.

Drugo ključno področje za NSi je zdravstveni sistem, ki po njihovem prepričanju potrebuje hitre in kakovostne spremembe. "Ljudje potrebujejo zdravnika, in ne stresnih testov," je opozorila in izrazila kritiko do tega, da se bo nova vlada zdravstvene reforme lotila šele po prehodni dobi 18 mesecev. "Denar mora slediti pacientu, ki lahko samostojno izbira med izvajalci zdravstvene dejavnosti," je dejala.

Poslanke in poslanci NSi-ja so po besedah Vide Čadonič Špelič zaskrbljeni tudi zato, ker medtem ko v Ukrajini divja vojna, druge države pa so osredinjene na posodobitev oboroženih sil, "v Sloveniji govorimo o gverilskih taktikah vojskovanja, obujanju teritorialne obrambe in o partizanskih načinih vojskovanja". Opozorila je tudi na to, da v koalicijski pogodbi Nato ni omenjen, "čeprav predstavlja hrbtenico slovenske in evropske varnosti".

Ob tem v NSi-ju nekatere napovedi prihodnje koalicije pozdravljajo – med drugim o regionalizaciji Slovenije, o nezniževanju sredstev občine in o nagrajevanju javnih uslužbencev po rezultatih dela. Vida Čadonič Špelič je napovedala, da se bodo v NSi-ju trudili biti konstruktivna opozicija, a bodo "novi vladi predstavili jasno desnosredinsko alternativo". Napovedala je, da poslanke in poslanci NSi-ja te vlade ne bodo podprli.

Do preklica bo v vladi sedem ministric in deset ministrov. Ko se bodo iztekli postopki zaradi vloženega predloga o posvetovalnem referendumu na spremembe zakona o vladi, pa bodo ustanovili še tri nova ministrstva. Iz kvote Gibanja Svoboda je 11 kandidatov, iz SD-ja štirje in iz Levice dva. Foto: BoBo
Do preklica bo v vladi sedem ministric in deset ministrov. Ko se bodo iztekli postopki zaradi vloženega predloga o posvetovalnem referendumu na spremembe zakona o vladi, pa bodo ustanovili še tri nova ministrstva. Iz kvote Gibanja Svoboda je 11 kandidatov, iz SD-ja štirje in iz Levice dva. Foto: BoBo

SD bo listo podprl soglasno: "Pričakovanja ljudi so visoka, in prav je tako"

Kot je dejala poslanka SD-ja Meira Hot, "silno hotenje ljudi po spremembi" ni prišlo po naključju, temveč je tlelo dlje časa in se "24. aprila izkazalo v večinski podpori levosredinskim strankam". To je ocenila kot posledico neodgovornega ravnaje prejšnje vlade, ki je "lomastila" po demokratičnih institucijah, medijih, civilni družbi in načela zaupanje v politiko.

Kot je dejala v predstavitvi poslanske skupine SD-ja, so razmere "razgalile stranpoti politike ter ustvarile civilnodružbeni tok glasnih zahtev po drugačnem, boljšem upravljanju države, za delo v dobro ljudi". Koalicijska pogodba po njenih besedah lahko svojemu namenu služi le, če med partnerji vlada zaupanje in so pripravljeni sklepati kompromise. Poudarila je, da vsebin v koalicijski pogodbi niso izbirale politične stranke same, ampak jih od politike pričakujejo ljudje.

Med ključnimi prioritetami je naštela krepitev javnega zdravstva, socialne in pravne države, zagotavljanje lepše prihodnosti mladim in dostojno starost starejšim, prizadevanje za odprto, vključujočo družbo in postavitev Slovenije spet na mesto kredibilnega in zaupanja vrednega partnerja v EU-ju in celotni mednarodni skupnosti. Dodala je, da velikih premikov ne bo mogoče izvesti z enkratnimi potezami, ampak z vztrajnim in trdnim delom.

"Pričakovanja ljudi so visoka, in prav je tako," je poudarila Meira Hot. Po njenem mnenju so zaslišanja pokazala, da ima Slovenija na vseh področjih ogromno težav, a so ministrske kandidatke in kandidati pokazali njihovo izjemno pripravljenost za trdno delo. Napovedala je soglasno podporo SD-ja kandidatkam in kandidatom za ministrice in ministre.

V Levici koalicijsko pogodbo razumejo kot podlago za nov družbeni dogovor

"Vlada ne nastaja v rekordnem času zaradi nekakšne kaprice, ampak zato, ker to terjajo razmere. Te okoliščine so družbenopolitične, prihajamo iz dveh težkih let, ki so jih zaznamovale predvsem tri stvari, prva je epidemija koronakrize, potem druga vlada v prejšnjem mandatu, ki je zavozila obvladovanje in upravljanje epidemije, dobili smo upravljanje z epidemijo kot krinko za druge načrte, videli smo razgradnjo javnega RTV-servisa, več kot leto trajajoče hiranje STA-ja in zlorabo represivnih organov … Tretja stvar pa je vojna v Ukrajini, ki je pokazala, kako hitro lahko napačna komunikacija histerizira ljudi, in s tem mislim na neverjeten napad tudi na kulturo, na osnovne civilizacijske dosežke, prehitro smo začeli izganjati vse, kar je ruskega, kar je narobe," pa je v predstavitvi stališča poslanske skupine Levice povedal njen vodja Matej T. Vatovec.

Poslanci Levice v koalicijo vstopajo kot najmanjša stranka. V prvi fazi bosta stranki pripadla dva ministrska resorja – za kulturo ter za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Po sprejetju novega zakona o vladi si sicer obetajo tri ministrske resorje. Foto: BoBo/Borut Živulović
Poslanci Levice v koalicijo vstopajo kot najmanjša stranka. V prvi fazi bosta stranki pripadla dva ministrska resorja – za kulturo ter za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Po sprejetju novega zakona o vladi si sicer obetajo tri ministrske resorje. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Prihaja jesen, za katero s 100-odstotno gotovostjo ne moremo reči, kaj nam prinaša. Prihaja z negotovostjo, vemo pa, da se moramo, na kar koli bo že prišlo, dobro pripraviti," je nadaljeval. Po njegovih besedah bo ključna priprava odzivov na draginjo, ki prihaja v obliki višjih cen hrane in energentov. Obrniti se bo treba v bolj samooskrbno smer tako pri energetiki kot pri hrani, je dodal. "Revščina je nekaj, kar nobeni razviti državi ne more biti v ponos," je dejal in poudaril, da je najbolj pereča pri mladih, ujetih v prekarne oblike zaposlitve, in pri upokojencih. Ena od ključnih nalog vlade, tako meni T. Vatovec, morata biti "boj proti revščini in boj za ustrezno plačilo za opravljeno delo".

"Pokazalo se je, kako problematična je ureditev samozaposlenih v kulturi in kako napačna je percepcija kulturnih delavcev v naši družbi, ki se na žalost prepogosto jemljejo kot ljudje, ki opravljajo svoje delo kot nekakšen hobi in da ne gre za pravo delo," je opozoril in dodal, da bo ministrica za kulturo iz vrst Levice "kulturo postavila nazaj v središče družbe". Za Levico je pomembno tudi področje zdravstva ter okolja in energetske tranzicije, saj nam preti podnebni zlom, je še pristavil.

"Koalicijska pogodba je s svojimi usmeritvami, kot je dejal predsednik vlade, podlaga za nov družbeni dogovor, tako jo tudi v Levici razumemo," je sklenil poslanec Levice in pristavil, da če se bodo dogovora vsi držali, "od premierja do ministrov in poslancev, bo ta novi družbeni dogovor tlakoval pot za boljše življenje vseh nas". Poslanci Levice bodo kandidatno listo podprli, je napovedal T. Vatovec.

Sledila je večurna razprava, v kateri so bili poslanke in poslanci iz opozicijskih vrst med drugim kritični do koalicijske pogodbe in do po njihovi oceni nestrokovnih ministrskih kandidatov. V koaliciji pa so izpostavljali nekatere po njihovem mnenju sporne prakse odhajajoče vlade, med drugim neustavne proticovidne ukrepe.

Kaj bodo prve poteze?

Med prvimi potezami nove vlade bodo poleg običajnih kadrovskih potez – imenovanje državnih sekretarjev, direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom), direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) in generalnega direktorja policije – takojšnja priprava ukrepov za blaženje vse višjih cen energentov, priprava interventnega zakona za ureditev razmer v zdravstvu, oblikovanje strategij pred morebitno jesensko zdravstveno krizo.

Državni zbor potrjuje novo slovensko vlado

Dokončna oblika vlade čez nekaj tednov

Do preklica bo v vladi sedem ministric in deset ministrov. Ko se bodo iztekli postopki zaradi vloženega predloga o posvetovalnem referendumu na spremembe zakona o vladi, pa bodo ustanovili še tri nova ministrstva. Iz kvote Gibanja Svoboda je 11 kandidatov, iz SD-ja štirje in iz Levice dva. Primopredaje na posameznih ministrstvih bodo večinoma potekale v četrtek.