Prva seja nove vlade. Foto: BoBo
Prva seja nove vlade. Foto: BoBo

Po prvi seji, nekaj minut pred polnočjo, so izjavo za javnost dali premier Robert Golob in podpredsednika vlade Tanja Fajon in Luka Mesec. Premier je pojasnil, da so sprejeli 47 sklepov, med njimi je tudi sklep, s katerim so vsem ministrstvom naložili, da pregledajo vse zaposlitve in premestitve od 1. januarja 2020 dalje. Vlada je ob tem ustanovila odbor za državno ureditev in javne zadeve, odbor za gospodarstvo in komisijo vlade za administrativne zadeve in imenovanja.

Na vprašanje, zakaj so se odločili, da zajamejo prav obdobje od 1. 1. 2020, torej še čas vlade pod vodstvom Marjana Šarca, je Golob dejal, da je "koledarsko leto vedno bolj učinkovito pri spremljanju vseh evidenc", prav tako pa da ne želijo, da bi "izpadlo, da nadzirajo samo eno vlado". Kot je še dejal, se bo morda izkazalo, da je imela tudi Šarčeva vlada pred odhodom "podobne vzorce" kot vlada Janeza Janše. Prepričan je, da ni tako in da bo zajeto obdobje pokazalo, kakšni vzorci zaposlovanja, napredovanja in nameščanja kadrov so bili uporabljeni v Šarčevi vladi in kakšni v Janševi. "To je najbolj transparentni način prikaza tega, ali je prišlo do odstopanj od ustaljenih norm," je prepričan.

Kot je še dejal Golob, je bila prva seja zelo plodna in konstruktivna. "Še enkrat sem bil vesel, da smo izbrali tako dobro in usklajeno ekipo. Verjamem, da je to odlična popotnica za to, da bo vlada delovala v duhu dobrega sodelovanja."

Tudi Luka Mesec in Tanja Fajon sta poudarila, da je bila prva seja konstruktivna in da je bilo ozračje zelo dobro. "Začetek je več kot spodbuden," je še dejal Mesec.

Na seji so za podpredsednike vlade imenovali Tanjo Fajon, Luko Mesca in Danijela Bešiča Loredana, generalna sekretarka vlade bo Barbara Kolenko Helbl, potrdili pa so tudi državne sekretarje in imenovanja na vrhu policije, Sove in Ukoma.

Vlada je pričakovano razrešila direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janeza Stuška in na njegovo mesto kot vršilca dolžnosti imenovala dosedanjega vodjo protiobveščevalnega oddelka Sove Joška Kadivnika. Na čelu policije bo generalnega direktorja policije Antona Olaja kot v. d. nasledil nekdanji direktor uprave kriminalistične policije Boštjan Lindav. Ukom bo kot v. d. vodil Dragan Barbutovski.

Vlada je imenovala tudi številne državne sekretarje

Državni sekretarji v kabinetu premierja bodo Andrej Benedejčič, Anton Grizold, Maša Kociper, Igor Mally, Maksimiljana Polak, Nataša Sax, Petra Škofic, Vojko Volk in Melita Župevc.

Državna sekretarja na finančnem ministrstvu bosta Saša Jazbec in Tilen Božič, na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Matevž Frangež in Dejan Židan, za izobraževanje Darjo Felda in Matjaž Kranjc, na ministrstvu za delo Dan Juvan in Simon Maljevac, na ministrstvu za notranje zadeve Tina Heferle in Branko Lobnikar, na ministrstvu za okolje in prostor Uroš Vajgl in Matej Skočir, na ministrstvu za javno upravo Urban Kodrič in Jure Trbič, na ministrstvu za kulturo bo državni sekretar Marko Rusjan. Na ministrstvu za obrambo bosta državna sekretarja Damir Črnčec in Rudi Medved, na ministrstvu za pravosodje pa Igor Šoltes in Sebastjan Zbičajnik.

Na ministrstvu za zdravje so mesta državnih sekretarjev zasedli Tadej Ostrc, Breda Božnik in Aleksandra Lah Topolšek, na ministrstvu za infrastrukturo bosta državni sekretarki Alenka Bratušek in Tina Seršen, na ministrstvu za zunanje zadeve pa Marko Štucin in Samuel Žbogar.

V službi vlade za digitalno preobrazbo bo državni sekretar Matej Kalan, državna sekretarka v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar, državni sekretar v službi za razvoj in evropsko kohezijo pa Marko Koprivc.

Službo vlade za zakonodajo bo kot v. d. vodil Rado Fele, potem ko je vlada razrešila Matejo Lekan Štrukelj. S položaja generalnega direktorja Obveščevalno varnostne službe ministrstva za obrambo je vlada razrešila Jaroša Britovška in za v. d.-ja imenovala Andreja Feferja. Damjan Žugelj ni več direktor urada za preprečevanje pranja denarja, kot v. d. ga bo nasledila Anika Vrabec Božič.

Vlada na prvi seji še ni imenovala državnih sekretarjev na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga bo sicer vodila Irena Šinko.

Redne seje vlade bodo praviloma ob četrtkih, seje njenih delovnih teles pa ob torkih, so po seji vlade zapisali v sporočilu za javnost. Prvo sejo vlade je Golob napovedal že za danes popoldne, dnevni red pa še ni določen v celoti. Po njegovih besedah je pričakovati nadaljnje odločitve glede kadrovskih in reorganizacijskih sprememb.

V kabinetih ministrov do sedem delovnih teles, vezanih na zaupanje, v premierjevem kabinetu neomejeno

Kot je razvidno iz sporočila za javnost, je v kabinetih posameznih ministrov in v kabinetu generalnega sekretarja vlade lahko do sedem delovnih teles, vezanih na zaupanje, na katerih se delovno razmerje sklene za določen čas. Enako velja tudi za kabinete ministrov brez resorja. V kabinetu predsednika vlade število delovnih mest, vezanih na zaupanje funkcionarja, na katerih se delovno razmerje sklene za določen čas, ni omejeno, ne sme pa presegati števila delovnih mest, predvidenega s kadrovskim načrtom, so navedli v sporočilu.

"V resorje drugih ministrov se ne vtikajo"

Novemu državnemu sekretarju na ministrstvu za obrambo Damirju Črnčecu so v Levici pred leti, ko ga je Marjan Šarec imenoval na mesto državnega sekretarja v kabinetu premierja v času svoje vlade, nasprotovali. Koordinator Levice Mesec pa je zdaj na to temo dejal le, da v vladi velja džentelmenski dogovor, da se v resorje drugih ministrov ne vtikajo: "Vsak je odgovoren za svoj resor, dejanja svojega resorja, za kadrovanje na svojem resorju."

Vlada podpira kandidaturo Vasilke Sancin za ponovno članstvo v Odboru Združenih narodov za človekove pravice za obdobje 1. januar 2023–31. december 2026. Vlada je pooblastila ministrstvo za pravosodje ter ministrstvo za zunanje zadeve, da izvedeta potrebne aktivnosti za najavo kandidature in seznanjanjem držav v ustreznih forumih.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pred sejo primopredaja poslov Goloba z Janezom Janšo

Pred prvo sejo nove vlade sta Janez Janša in Robert Golob opravila primopredajo poslov, ki se je zavlekla. "Imela sva zelo plodovit razgovor, Janša je bil ne le izčrpen, ampak tudi izjemno pronicljiv v tem, kaj so stvari, s katerimi se je spopadel v svojem mandatu in tudi prejšnjih, kaj so čeri, ki čakajo vse, ne le vlado, v prihodnjih tednih in mesecih. Strinjala sva se o marsičem, tudi v tem, da prevzemamo oblast pred poletjem, da bomo poletje izkoristili za priprave na jesen. Jeseni bomo morali trdo delati, da bomo ključne izzive, od prehranske in energetske draginje in izzivov v zdravstvu, ne le naslovili, ampak jih tudi začeli reševati. Tudi jaz si želim, da bi bilo mirno morje. Pred nami so zahtevni meseci, sem pa ponosen, da imamo ta privilegij, da so bili volivci jasni, da so nam podelili zelo veliko mandatov, da imamo lahko trdno koalicijo. Ker imamo tako trdno koalicijo in programsko precej enotno, verjamem, da bomo uspešni in da nam ne bo treba iskati izgovorov kjer koli izven nas. Kot sem napovedal v parlamentu, zdaj je za nas čas, da nehamo govoriti in začnemo delati," je po primopredaji dejal novi premier Robert Golob in se zahvalil nekdanji vladi za dobre stvari, ki jih je naredila.

Janša: Novi vladi želim uspešno delo

"Slovenija je imela prvič po letu 2008 redne volitve, zaključil se je mandat dveh vlad. Ko sem marca 2020 prevzel mandat, sem dobil poročilo o delu prejšnje vlade na osmih listih. Zdaj bom predsedniku vlade predal obe poročili, tudi poročilo o drugem delu mandata, ki je na nekoliko več straneh," pa je po primopredaji v uvodu povedal nekdanji premier Janez Janša.

"To je bil mandat epidemije, okrevanja, mandat vodenja sveta EU-ja, zelo veliko sredstev za nadaljnji razvoj Slovenije je bilo v tem času izpogajanih in zagotovljenih iz evropskih skladov. Javne finance so v dobrem stanju, Slovenija ni samo v fazi okrevanja po epidemiji, ampak tudi v fazi hitrejšega razvoja," je Janša naštel dosežke vladanja zadnjih dveh let.

Po Janševih besedah so pred novo vlado Roberta Goloba resni izzivi, saj smo v času, ki "ni brez čeri, je pa morje vseeno bolj mirno, kot je bilo marca 2020". "Novi vladi in novemu predsedniku vlade želim uspešno delo," je sklenil Janša in dodal, da se vsako vlado v zgodovini sodijo po dejanjih. "Medijske dnevnopolitične odmeve odnese veter, rezultati ostanejo," je še pristavil.

Vlada ima po Janševih besedah udobno večino v parlamentu in veliko priložnost. "Vladi želimo dobre rezultate, če bodo rezultati dobri, bo to dobro za nas, če so rezultati vlade slabi, je to slabo za vse. Vso srečo," je zaželel.

Že pred sejo DZ-ja, na kateri so poslanci s 53 glasovi za potrdili novo vlado Roberta Goloba, so prvaki strank nove koalicije poudarjali, da bodo takoj začeli delati in da se bo tako začelo novo obdobje za Slovenijo.

Sorodna novica Poslanci in poslanke s 53 glasovi podpore potrdili vladno ekipo Roberta Goloba

Koalicijski partnerji optimistični

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je poudarila, da je pred novo vladno koalicijo trda pot, a da je sodelovanje med koalicijskimi partnerji spodbudno. "Glede na to, kako delamo zdaj in se držimo rokov, se veliko pogovarjamo, sem kar optimistična, da bomo zdržali ne samo štiri, ampak osem let," napoveduje.

Koordinator Levice Luka Mesec je povedal, da je razpoloženje v državi že bolj sproščeno. "Seznaniti se bo treba z vso škodo, ki jo je prejšnja vlada tej državi povzročila, tako finančno, kadrovsko, institucionalno," je dejal in poudaril, da bodo to sanirali do poletja, potem pa začeli izvajati koalicijsko pogodbo.

Primopredaja poslov med Janšo in Golobom