Glasovanje o izredni uskladitvi pokojnin bo v četrtek. Foto: DZ/Matija Sušnik
Glasovanje o izredni uskladitvi pokojnin bo v četrtek. Foto: DZ/Matija Sušnik

Predlog zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin je vlada pripravila potem, ko je urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) septembra znižal napoved gospodarske rasti. Ministrstvom je tedaj tudi naročila, naj znotraj svojih proračunov za leto 2020 najdejo za skupaj 100 milijonov evrov prihrankov, kar so tudi storila.

Predlog zakona vključuje dva ukrepa, ki sta bila dogovorjena s sindikati javnega sektorja decembra lani, je navzočim na seji povedal finančni minister Andrej Bertoncelj. Javnim uslužbencem in funkcionarjem do 30. junija 2020 ne bo pripadal del plače za redno delovno uspešnost, do tedaj bodo veljale tudi omejitve pri izplačevanju delovne uspešnosti iz povečanega obsega dela.

Poleg tega predlog zakona ureja še izplačevanje jubilejnih nagrad funkcionarjem ter višino nadomestila za bolniško odsotnost funkcionarjev, ki gre v breme delodajalca.

"Brez teh omejitev bi izdatki iz naslova plač javnih uslužbencev v prihodnjih dveh letih prekomerno narasli in ogrozili javnofinančno stabilnost," je komentirala Monika Gregorčič (SMC).

Kakšna bo uskladitev pokojnin?

Glede izredne uskladitve pokojnin je vlada predvidela, da bi se ta decembra 2020 izvedla v primeru, da bi gospodarska rast v letu 2019 dosegla vsaj tri odstotke. Vendar so člani odbora DZ za finance v petek podprli dopolnilo poslancev koalicije, da se to zgodi že v primeru 2,5-odstotne rasti.

Ob tem so se strinjali s predlogom poslancev SAB, da se pokojnine zvišajo vsem upokojencem v enakih zneskih. "To smo predlagali z namenom, da se razlike med upokojenci ne povečujejo," je pojasnil Andrej Rajh (SAB).

Poslanci SMC-ja in DeSUS-a so medtem vložili dopolnilo, s katerim bi se izredna uskladitev pokojnin izvedla v odstotkih, kot je prvotno predlagala tudi vlada. Če bo letos gospodarska rast več kot 2,5-odstotna, naj bi se tako pokojnine decembra 2020 zvišale za en odstotek.

"S tem bomo zagotovili prilagoditev pokojnin rasti življenjskih stroškov," je dejal Robert Pavšič (LMŠ). Če bo gospodarska rast višja, bo višja tudi uskladitev pokojnin, še piše v predlogu zakona, in sicer bo v primeru več kot 3,5-odstotne rasti izvedena v višini 1,5 odstotka, v primeru več kot 4,5-odstotne rasti pa v višini dveh odstotkov.

Zakon bodo podprli tudi v NSi-ju, medtem ko se v SNS-u niso natančno opredelili, v SDS-u pa mu ne bodo nasprotovali. Nasprotujejo mu v Levici, katere poslanec Luka Mesec se je sicer zavzel za uveljavitev predloga SAB o izredni uskladitvi pokojnin v enakem znesku za vse upokojence.