Poslanske skupine imajo na odločitev ustavnega sodišča, da ustanovi občino Ankaran, različne poglede. Foto: MMC RTV SLO
Poslanske skupine imajo na odločitev ustavnega sodišča, da ustanovi občino Ankaran, različne poglede. Foto: MMC RTV SLO
Ankaran
Ankarančani naj bi zdaj vendarle dobili svojo občino. Foto: MMC RTV SLO
Ustavni sodniki dovolili občino Ankaran

Ker poslanci niso spoštovali odločbe ustavnega sodišča o ustanovitvi občine Ankaran, so ravnali samovoljno, zato so ustavni sodniki sami izvedli ustanovitev.

SDS: Zakaj taka odločitev zdaj?
S tem so se po mnenju SDS-a postavili v vlogo zakonodajalca, zato se bo "slej ko prej postavilo vprašanje, kaj ta prejudic pomeni" in zakaj po njem ustavno sodišče ni poseglo takrat, ko je šlo za bistveno pomembnejše odločitve, ki jih "zakonodajalec kljub nedvoumni odločitvi ustavnega sodišča ni uzakonil".

Zares: Nastale bodo turbulence
Za vodjo poslanske skupine Zaresa Franca Jurija je bila odločitev v določeni meri nepričakovana, saj se tudi njemu zdi ustanovitev občine Ankaran neposredno poseganje na področje, na katerem naj bi odločala zakonodajna veja oblasti. Domneva, da "bodo tukaj nastale nekatere turbulence". Hkrati Juri priznava, da je tudi državni zbor sam prispeval k taki nedorečenosti, saj je omogočil arbitrarnost in diskriminacijo, zato mora prevzeti svoj del odgovornosti.

DeSUS: Korak, ki je šel zelo daleč
Nad odločitvijo ustavnega sodišča je presenečen tudi Karl Erjavec (DeSUS), saj je ustanavljanje občin, kot poudarja, v pristojnosti DZ-ja. Ustavno sodišče se je po njegovih navedbah tako postavilo nad DZ, odločitev pa je "korak, ki je šel zelo daleč". Po njegovih besedah bi bilo bolje, če bi ustavno sodišče prisilo DZ, da sprejme takšno odločitev.

SLS: Sodišče je našlo pot
Vodja poslancev SLS-a Jakob Presečnik pravi, da je sodišče očitno našlo pot, po kateri je z odločbo ustanovilo občino Ankaran, glede na to, da so bili izvedeni vsi postopki, ki so bili potrebni za ustanovitev nove občine, razen zadnjega glasovanja v DZ-ju. "Ignoranca nekaterih poslancev in poslank je presegla vse meje in ustavno sodišče je ustrezno ukrepalo," meni poslanec.

LDS: Kompromis za rešitev blokade
Poslanec LDS-a Anton Anderlič je prepričan, da je odločitev ustavnega sodišča kompromis, ki rešuje blokado v občini Koper. Dejstvo je, da so volitve ena najpomembnejših pravic državljanov, žal pa državni zbor ni naredil, kar je zahtevalo ustavno sodišče, je ocenil. Anderlič zato upa, da današnja odločitev pomeni "konec agonije na Koprskem".

SNS: Gre za prevzem oblasti
Da je ustavno sodišče preseglo zakonske in ustavnopravne pristojnosti, poudarja tudi predsednik SNS-a Zmago Jelinčič, ki trdi, da je državni zbor nad ustavnim sodiščem. To ima tako le pravico presojati in svetovati, ne sme pa biti zakonodajalec, meni in dodaja, da "gre za de facto razpustitev parlamenta, za prevzem oblasti, za ustavno-pravniški udar z nevojaškimi sredstvi".

V SD-ju odločitve sodišča še ne komentirajo.

Ustavni sodniki dovolili občino Ankaran