Foto: Radio Koper/Nataša Uršič
Foto: Radio Koper/Nataša Uršič

Do uveljavitve nove rešitve pa zaradi napovedanega dviga cen vrtcev predlagajo vzpostavitev začasnega mehanizma, ki bo to preprečil.

"Skrb za najpomembnejšo in hkrati najšibkejšo skupino mora biti opravljena celovito in enotno," je poudarila podpredsednica SD-ja Mija Javornik. Zato v SD-ju predlagajo prenos financiranja predšolske vzgoje z lokalnih skupnosti na državno raven. "Investicija v otroke, njihove veščine, znanje je najboljša dolgoročna naložba za razvoj te države. Noben otrok ne sme ostati zadaj, nobena regija ne sme ostati zadaj," je ob tem poudarila Javornik.

Sicer pa se v SD-ju zavzemajo, da se v državi vzpostavi sistem brezplačnega predšolskega varstva in vzgoje, kar so koalicijski Gibanje Svoboda, SD in Levica tudi zapisali v koalicijsko pogodbo, je opomnila poslanka SD-ja in podpredsednica stranke Meira Hot in poudarila, da je trenutno ob napovedih dviga cen vrtcev nujno reagirati takoj, zato v poslanski skupini SD-ja vladi predlagajo, da vzpostavi začasni mehanizem, s katerim bi preprečila, da bi stroški amortizacije višjih cen vrtcev postali breme staršev.

Koalicijskim partnerjem za zdaj vsebine pobude niso posebej predstavljali, saj so pobudo naslovili na vlado, ki bo zdaj po besedah poslanke Hot moral preučiti možnosti, kako vzpostaviti omenjeni mehanizem, bodisi z interventno zakonodajo bodisi z dogovorom med občinami in državo. Podpredsednica SD-ja si sicer obeta, da bo vlada prisluhnila pobudi koalicijske partnerice. Prve odzive vlade tako pričakujejo v naslednjih dveh tednih.