Foto: Posnetek zaslona
Foto: Posnetek zaslona

Tako kot za zasebne odjemalce je vlada določila tudi najvišjo mogočo ceno vhodnega energenta (zemeljskega plina) za zaščitene odjemalce, in sicer pri 79 evrih za megavatno uro, ukrep pa velja od 1. 1. 2023, je pojasnil Bojan Kumer. Zaščiteni odjemalci so socialne službe, vrtci, osnovne šole, zdravstveni domovi in vsi tisti, ki so v tej dopolnitvi uredbe priključeni na sisteme daljinskega ogrevanja ali distributerja toplote, je naštel minister za okolje, podnebje in energijo.

Kot je spomnil, so imeli najvišje stroške z ogrevanjem v tistih sistemih, ki za ogrevanje uporabljajo plin, pa tega niso imeli za letošnje leto zakupljenega pred podražitvami.

Dopolnili bodo še uredbo o povračilih dobaviteljem plina, toplote in elektrike zaradi regulacije cen.

Poleg tega je vlada znižala stroške RTV Slovenija z draginjskimi ukrepi za 3,5 milijona evrov, je po seji vlade pojasnila v. d. direktorja urada za komuniciranje Petra Bezjak.

Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena plina za gospodinjske odjemalce in skupne gospodinjske odjemalce ter za plin, ki je potreben za proizvodnjo toplote za gospodinjske odjemalce, za distributerje toplote je po tej uredbi medtem postavljena pri 73 evrih na MWh. Na vprašanje o tem, da določeni odjemalci niso deležni reguliranih cen, je minister odgovoril, da so odjemalci v krizo vstopili z zelo različnimi izhodišči – nekateri so svoj vhodni energent nabavljali za več let vnaprej, nekateri pa sproti. Po njegovih besedah se je vlada vse lansko drugo polletje ukvarjala z energetsko draginjo in skušala zajeti čim več odjemalcev.

Za gospodinjske, ranljive in zaščitene odjemalce je vlada zamejila ceno, določenim poslovnim odjemalcem pa omogočila pomoč. "Tisti, ki nimajo regulirane drobnoprodajne cene in niso zajeti v te uredbe, imajo možnost, da pomoč dobijo po zakonu o pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize," je strnil.

Sorodna novica Cena daljinskega ogrevanja omejena na 98,7 evra na MWh, položnice nižje tudi za 40 evrov

Finančne posledice teh ukrepov bodo po njegovem mnenju odvisne predvsem od tega, kakšne bodo temperature v nadaljevanju leta. "Če bomo imeli toplo leto in prva polovica januarja to kaže, bo teh finančnih posledic manj. Če bomo imeli zelo zahtevno temperaturno leto, nizke temperature, potem bomo približno tam, kot smo ocenjevali, saj smo morali oceniti najhujši mogoči scenarij," je dodal.

Novela zakona o državni upravi

Na vladi so sprejeli tudi predlog novele zakona o državni upravi, ki določa pristojnost posameznih ministrstev in prenos pristojnosti oziroma delovnih področij, s čimer bo omogočen začetek delovanja vlade v skladu z organizacijo, kot jo je s spremembo zakona o vladi sprejel državni zbor, so sporočili z vlade.

Poleg tega so ministri potrdili predloga sprememb zakona o službi v Slovenski vojski, ki omogoča zaposlitev tudi posameznikom s končano osnovno šolo ob pogoju, da ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi novopečeni vojak sklene tudi pogodbo o izobraževanju ob delu za pridobitev srednješolske izobrazbe. S tem želijo dodatno povečati zanimanje državljanov za zaposlitev v vojski, so navedli.

Sorodna novica Vlada vzpostavlja enotno agencijo za znanstvene raziskave in inovacije

Razpravo o dodatku sodnikom prekinili

Prvotno je bilo sicer napovedovano tudi, da bodo ministri potrjevali predlog zakona, s katerim se ureja izplačevanje dodatka k plačam pravosodnih funkcionarjev, po katerem bi sodniki in tožilci 600 evrov bruto mesečnega dodatka prejemali do uveljavitve plačne reforme, kot je na seji občnega zbora Slovenskega sodniškega društva najprej napovedal predsednik vlade Robert Golob. Dodatek bi jim pripadel s 1. januarjem 2023, prejemali pa bi ga do reforme plačnega sistema v javnem sektorju.

A je vlada obravnavo predloga zakona prekinila. Zakonski predlog bodo namreč najprej predstavili koalicijskim poslanskim skupinam in nato postopek izpeljali do konca, je pojasnil Golob. Koalicijski dogovor pravi, da predloge zakonov predstavijo poslanskim skupinam, preden jih potrdijo na vladi in jih pošljejo v DZ, je na novinarski konferenci ob prvi obletnici ustanovitve Gibanja Svoboda pojasnil Golob. Zatrdil je, da je to tudi edini razlog, da je vlada obravnavo te točke danes prekinila. "Podobno proceduro imamo večkrat, ne gre za nič kaj nenavadnega. Želimo pa to stvar prav zaradi tega, ker je spet včasih napačno interpretirana v javnosti ali pa v parlamentu, v resnici čim prej posredovati v parlament," je pojasnil.

Vlada soglaša s finančnim načrtom ZPIZ-a

Vlada je dala soglasje k finančnemu načrtu pokojninskega zavoda za letos, po katerem bo februarja izvedena redna uskladitev pokojnin in drugih prejemkov v vrednosti 4,9 odstotka, marca pa uskladitev dodatka za pomoč in postrežbo in invalidnin za telesno okvaro v vrednosti 9,8 odstotka. Načrtovano je tudi izplačilo letnega dodatka, so sporočili z vlade.

Do zaposlitve v Slovenski vojski tudi z osnovnošolsko izobrazbo

Vlada je sprejela predlog novele zakona o službi v Slovenski vojski (SV) in ga pošilja v DZ po skrajšanem postopku. Z možnostjo zaposlitve vojakov s končano osnovnošolsko izobrazbo želijo povečati zanimanje za zaposlitev v vojski.