Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kdaj bo do pogovora dejansko prišlo, še ni znano, v poslanski skupini SD-ja so za zdaj dobili le odgovor, da bo ta v začetku letošnjega leta. Za pogovor so namreč zaprosili že lani konec leta ob odstopu tedanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, ko naj bi se vrstile navedbe o podpihovanju očitkov o vplivu politike na delo policije.

V poslanski skupini SD-ja takšne navedbe zavračajo, hkrati pa so izrazili prepričanje, da je zgolj dialog tisti, ki lahko prepreči "kratke stike in omogoči napredek". Željo po redni komunikaciji znotraj koalicije naj bi sicer v SD-ju izrazili tudi že maja ob sestavljanju koalicije.

V pojasnilu o zaprosilu za pogovor s premierjem so v poslanski skupini SD-ja znova ocenili še, da je ministrica Bobnar svoje delo opravljala dobro in vestno, kar da so tudi povedali na njeni interpelaciji, ki je bila v DZ-ju tri tedne pred njenim odstopom.

Tudi predsednica SD-ja Tanja Fajon je odstop ministrice decembra komentirala z besedami, da je z Bobnarjevo dobro sodelovala, da jo ceni in spoštuje. Ob tem je dodala tudi, da odstop ne ogroža sodelovanja v koaliciji. Po drugi strani pa so v SD-ju ob tem za skrb vzbujajoče označili razmere v zdravstvu in zahtevali koalicijski vrh na to temo.

Koalicija se bo na Brdu pri Kranju sestala prihodnji teden, takrat se bodo pogovarjali o reformah, ki jih vlada namerava izpeljati v letu 2023, predvsem o zdravstveni. Ali se bo premier še predtem sestal s poslanci SD-ja, v kabinetu predsednika vlade za STA za zdaj še niso odgovorili.