Foto:
Foto:
DZ je pozval vlado, naj mu poroča o svojih dejavnosti v zvezi z banko SIB in Orionom.

Parlamentarna večina je zavrnila vse predloge sklepov, ki jih je predlagal matični odbor, ter dopolnila k sklepom, ki so jih med sejo vložile poslanske skupine SLS-a, SDS-a in NSi-ja.

Državni zbor je vlado pozval, naj ukrene vse, da se okrepijo dejavnosti pri preiskovanju suma nepravilnosti pri poslovanju in prodaji Slovenske investicijske banke ter poslovanju
družbe Orion in z njo povezanih družb z občani. Predvsem naj poskrbi za usklajeno delovanje državnega tožilstva, policije, davčne uprave, deviznega inšpektorata, urada za preprečevanje pranje denarja in tržnega inšpektorata ter o tem poroča državnemu zboru.

Podpora le dvema sklepoma LDS-a
Parlamentarna večina je podprla le dva sklepa, ki jih je predlagal LDS. V prvem so formalno ugotovili, da je DZ na tokratni izredni seji obravnaval vsa poročila državnih institucij v zvezi s prodajo SIB-a, ki jih je prejel do vključno torka. V drugem pa je vlado - poleg tega, naj se okrepijo dejavnosti pri preiskovanju domnevnih nepravilnosti v aferi SIB - pozval, naj čim prej sproži tudi vse dejavnosti za potrebne spremembe zakonodaje, ki bodo preprečile podobne nepravilnosti pri poslovanju.

Očitki Janeza Janše
Sklepom, ki jih je predlagala največja vladna stranka, je v imenu poslanske skupine SDS-a nasprotoval Janez Janša, saj je parlamentarna večina vsa njihova dopolnila, s katerimi so želeli konkretno opredeliti dejavnosti posameznih organov, zavrnila. Janša je LDS-u očital, da je njihov edini namen, da se ničesar ne razišče, saj sklep ne opredeljuje, o kakšnih "aktivnostih" naj bi vlada sploh poročala.