Branko Simonovič (DeSUS) Foto: BoBo
Branko Simonovič (DeSUS) Foto: BoBo

Na spletni strani državnega zbora namreč piše, da ima diplomo zagrebške fakultete za zunanjo trgovino, tam pa odgovarjajo, da pri njih ni nikoli diplomiral. Prav višješolska diploma pa je bila pogoj, ko se je pozneje vpisal še na visokošolski študij ekonomije v Mariboru.

V življenjepisu poslanca DeSUS-a Branka Simonoviča na portalu državnega zbora piše, da je leta 1978 diplomiral na takratni Fakulteti za zunanjo trgovino Univerze v Zagrebu. A tam zatrjujejo, da to ne drži in da Simonovič pri njih nikoli ni diplomiral.

"Gospod Branko Simonovič je bil vpisan na Fakulteto za zunanjo trgovino v Zagrebu, a na njej ni diplomiral," so za TV Slovenija odgovorili na Ekonomski fakulteti v Zagrebu, kot se danes imenuje.

Na dodatna vprašanja, kdaj se je sploh vpisal, ali je opravil kakšen izpit in ali se je morda kdaj izpisal, odgovarjajo: "Branko Simonovič se je na fakulteto vpisal leta 1975. Opravil je 22 izpitov, zadnjega leta 1978. O izpisu nimamo podatkov." Iz odgovorov razberemo, da Simonovič višješolske diplome zagrebške univerze nima.

"To ni res, zakaj se vtikate v moje zasebno življenje," se je po telefonu razburil Simonovič, ko smo mu predočili odgovor iz Zagreba.

Ali je na mariborski univerzi predložil ponarejeno zagrebško potrdilo?
Nadaljevanje izobrazbene poti poslanca Simonoviča je videti še bolj dvomljivo. Deset let pozneje, leta 1985, se je namreč vpisal še na mariborsko univerzo, v visokošolski program ekonomije.

"Branko Simonovič se je v študijskem letu 1985/1986 vpisal v tretji letnik visokošolskega programa ekonomija s predhodno končano višješolsko izobrazbo, pridobljeno v Republiki Hrvaški," so za TV Slovenija pojasnili na Univerzi v Mariboru.

Prav višješolska diploma je bila pogoj za vpis v tretji letnik. ''V omenjenem času se je od kandidatov za vpis v tretji letnik zahtevala predložitev višješolske diplome v originalu.''

Kaj je ob vpisu v Mariboru predložil Simonovič, če, kot izhaja iz odgovora iz Zagreba, sploh ni imel višješolske diplome? "Ob vpisu na mariborsko fakulteto sem izpolnjeval vse pogoje za vpis," zatrdi Simonovič in odloži telefon.

Predložil bo potrdila, a ne takoj

Ne spomni pa se, ali je predložil diplomo ali samo potrdilo o višješolski izobrazbi. Ni se niti spomnil, kdaj natančno je diplomiral v Zagrebu, češ, da je od takrat že veliko časa.

Ali je res diplomiral pri sosedih in kako to, da o tem v Zagrebu nič ne vedo? Če, sodeč po odgovoru zagrebške fakultete, manjka prva izobrazbena stopnička, je torej pod vprašajem tudi njegova mariborska diploma?

Ali je mogoče, da bi si poslanec in podpredsednik državnega zbora privoščil ponaredek diplome ali potrdila o zaključku študija v Zagrebu?

Simonovič nam je v SMS-sporočilu zagotovil, da bo odgovoril na vprašanja, če mu jih pošljemo pisno, in priložil tudi vsa dokazila. Da pa to lahko traja, ker ima naslednjih štirinajst dni druge službene obveznosti.

Je poslanec Branko Simonovič lagal o izobrazbi?