Monika Pekošak. Foto: Državni zbor
Monika Pekošak. Foto: Državni zbor

"Preden sem postala poslanka, sem svojo celotno poklicno kariero preživela v gospodarstvu in se posvečala delu na področju financ. Delo v financah sem, čeprav sem v politiki sodelovala pri izjemno pomembnih projektih in poslansko funkcijo opravljala z veseljem, vendarle zelo pogrešala. Svoje znanje in izkušnje želim še nadgraditi, bom pa zagotovo ostala aktivna članica Gibanja Svoboda," je v odzivu za Slovensko tiskovno agencijo zapisala Monika Pekošak, poslanka Gibanja Svoboda.

Monika Pekošak je sicer po izobrazbi diplomirana ekonomistka, pred vstopom na politični parket je bila več let zaposlena kot finančna menedžerka v mednarodnih okoljih. Tej temi se je pretežno posvečala tudi v parlamentu, kjer je podpredsednica odbora za finance. Prav tako je članica komisije za nadzor javnih financ in odbora za izobraževanje, znanost in mladino.

Svoboda: Treba je spoštovati odločitev posameznika

V Gibanju Svoboda so poudarili, da je poslanka Monika Pekošak "izvrstna članica" njihove ekipe, a da se lahko vsak odloči, da svojo kariero morda nadaljuje kje, kjer se počuti najbolj suveren in mu to predstavlja najvišji karierni cilj. "Vsekakor jo bomo pogrešali, a je treba spoštovati odločitev vsakega posameznika," je v izjavi za medije dejala poslanka Svobode Tereza Novak. Po njenih besedah sicer ni nič nenavadnega, če se kdaj odločiš nadaljevati kariero na kakšnem drugem področju, ne glede na to, da si prej vstopil v parlament.

Po pričakovanjih bo o svojem odhodu Monika Pekošak s poslanskimi kolegi govorila tudi na torkovi seji poslanske skupine, potem pa bi utegnilo postati jasno, kdaj točno bo zapustila poslanske vrste.

Sorodna novica Zavec in Marzidovšek ne bosta več poslanca
Dimitrij Zadel. Foto: BoBo
Dimitrij Zadel. Foto: BoBo

Glede na izide državnozborskih volitev, objavljene na spletni strani Državne volilne komisije, je naslednji v vrsti za poslanski mandat Dimitrij Zadel, sicer nekdanji predsednik uprave Luke Koper.

To sicer ne bo prvi odstop poslancev iz vrst Svobode, lansko jesen sta s poslanske funkcije odstopila poslanca Dejan Zavec in Martin Marzidovšek, prvi zaradi zdravstvenih razlogov, drugi pa zaradi novega kariernega izziva, sta tedaj pojasnila. Po izključitvi iz stranke pa je poslansko skupino zapustila tudi Mojca Šetinc Pašek, ki je zdaj nepovezana poslanka.