Predsednik Borut Pahor med pogovorom z vodjo poslancev Levice Matejem Tašner Vatovcem. Foto: Twitter Borut Pahor
Predsednik Borut Pahor med pogovorom z vodjo poslancev Levice Matejem Tašner Vatovcem. Foto: Twitter Borut Pahor

Predsednik Borut Pahor je opravil pogovore z vodji poslanskih skupin SDS-a Danijelom Krivcem, DeSUS-a Ivanom Hršakom, NSi-ja Jožefom Horvatom, SMC-ja Gregorjem Peričem, Levice Matejem Tašnerjem Vatovcem, SD-ja Matjažem Hanom ter nepovezanih poslancev Janjo Sluga. Prav tako se je sestal s predstavnikoma italijanske in madžarske narodne skupnosti.

V SDS-u po Krivčevih besedah še niso sprejeli nobene odločitve o morebitni podpori posamičnim kandidatom. "Z vsemi kandidati smo se srečali, glede na razgovore in današnji pogovor s predsednikom se bomo v nadaljevanju odločili o podpori," je dejal v izjavi medijem po posvetovanju.

Po preliminarni oceni so vsaj štirje kandidati za SDS sicer absolutno primerni in jih, glede na predstavitev in izkušnje, ocenjujejo kot precej enakovredne. Eden od kandidatov pa pri največji parlamentarni stranki najverjetneje ne bo prišel v ožji izbor, je dodal Krivec.
Preostale vodje poslanskih skupin in predstavnika manjšin izjav za medije po posvetovanju pri Pahorju niso podali.

V sredo dopoldne se bo Pahor na to temo pogovarjal še z vodji poslanskih skupin SAB-a Mašo Kociper, LMŠ-ja Branetom Golubovićem in SNS-a Zmagom Jelinčičem.

Kdo so kandidati?

Pahor je poziv za mesto viceguvernerja Banke Slovenije objavil oktobra, ker viceguvernerju in namestniku guvernerja Primožu Dolencu 5. aprila poteče mandat. Kandidature so ob Dolencu oddali še Branko Babič, Marjan Divjak, Miha Mihič in Sibil Svilan.

V svetu Banke Slovenije so poleg Dolenca še guverner Boštjan Vasle in viceguvernerji Irena Vodopivec Jean, Jožef Bradeško in Tina Žumer.

Po posredovanju predloga kandidature v imenovanje v DZ je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata. Poslanci nato o kandidatu glasujejo najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat pa je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev.

Banka Slovenije. Foto: EPA
Banka Slovenije. Foto: EPA