Metod Pirih (1936–2021). Foto: MMC RTV SLO/Foto: Alenka Tratnik
Metod Pirih (1936–2021). Foto: MMC RTV SLO/Foto: Alenka Tratnik

Metod Pirih se je rodil 9. maja 1936 v Lokovcu. Po osnovni šoli v domačem kraju je obiskoval klasično gimnazijo v pazinskem semenišču, kjer je leta 1956 maturiral. V Ljubljani je v letih 1956–1963 študiral na teološki fakulteti in vmes opravil dvoletni vojaški rok. Nadškof Jože Pogačnik ga je 29. junija 1963 posvetil v duhovnika. Po posvečenju je bil eno leto kaplan v Solkanu, nato pa deset let tajnik škofa Janeza Jenka. Leta 1974 je odšel na podiplomski študij v duhovnosti v rimski Teresianum, kjer je dosegel magisterij z nalogo na temo Duhovnikovi sodelavci v Cerkvi na Slovenskem.

Od leta 1976 do leta 1984 je bil spiritual oz. duhovni voditelj v bogoslovnem semenišču v Ljubljani, leta 1984 pa je nastopil službo generalnega vikarja v Kopru.

25. marca 1985 je bil imenovan za koprskega škofa pomočnika. 16. aprila 1987 je postal škof ordinarij koprske škofije, in to službo je opravljal 25 let, do upokojitve 23. junija 2012. Po upokojitvi se je naselil v dijaškem domu Škofijske gimnazije v Vipavi, kjer je danes umrl.

Z veseljem služiti Bogu

Pirih je napisal več člankov s področja duhovne teologije in izdal nekaj knjig z duhovno vsebino. Med temi so Z veseljem služiti Bogu (1983), Spreobrnite se in verujte evangeliju (1997) in Pisma duhovnikom za veliki četrtek (2006). Poleg člankov je objavljenih veliko pogovorov s škofom Pirihom v časopisih ter po radiu in televiziji.

Pokojni škof je vodil veliko duhovnih vaj zlasti za duhovnike, pa tudi druge skupine ljudi, predvsem pa se je posvečal osebnim stikom z ljudmi, bodisi z vernimi, pa tudi z ljudmi drugih prepričanj, so zapisali na koprski škofiji.

V dragem spominu

Ob izgubi so koprski škofiji sožalje izrekli v Svetu slovenskih organizacij. Med drugim so zapisali, da bodo Piriha ohranili v dragem spominu, ker v svoji službi ni nikoli pozabil tudi na del slovenskega naroda, ki živi v Italiji. "Hvaležni smo mu za vse trenutke, ko je bil med nami, na raznih romanjih ali drugih verskih in posvetnih svečanostih," so še zapisali. Dragocene so jim tudi vse Pirihove spodbudne besede, "naj ostajamo zvesti Kristusu in naši slovenski besedi ter identiteti".

Poslovil se je upokojeni koprski škof Metod Pirih