Zasebno druženje Janše z lobisti odpira vprašanja

Zasebna druženja zdajšnjega predsednika vlade Janeza Janše z nekaterimi največjimi dobavitelji v zdravstvu in lobisti odpirajo številna vprašanja. Fotografije, ki jih je pred dnevi objavil POP TV, kažejo, da je bilo srečanj več in da vsa niso bila naključna.

Janez Janša se je na najnovejša razkritja odzval za Planet TV: "Jaz sem v dvajsetih letih, ko sem imel še čas, igral golf s praktično vsemi, ki so takrat golf igrali v Sloveniji, tudi z omenjenima gospodoma. Igral sem ga tudi z direktorjem POP TV-ja, uredniki POP TV-ja, z mnogimi ljudmi, in to nima nikakršne zveze z nobenimi posli."

"Z gospodoma, ki jih omenjate, nisem nikoli sklepal nobenih poslov in je žalostno, da samoimenovana KUL-opozicija, ki nima nobenega programa, zdaj prek tega ustvarja neki vtis, da nekaj počne. Ničesar ne počne. Sproža afere," je v odzivu še dejal premier Janša.

Predsednik KPK-ja Robert Šumi je za TV Slovenija dejal, da o srečanjih z objavljenih fotografij niso bili obveščeni, saj niso bili prijavljeni lobistični stiki. Je pa naredil ločnico med lobističnimi in zasebnimi stiki. Lobiranec je tisti, ki je odgovoren, da prepozna tak stik, je dejal.Ob tem je izpostavil odgovornost nosilcev javnih funkcij v državi, da se zavedajo odgovornosti, ki jo imajo, da ravnajo transparentno in ne puščajo dvomov, ter da ne mešajo javnega in zasebnega interesa.Višje kot je nekdo po funkciji, bolj je izpostavljen, v tem primeru je predsednik vlade zelo visoko, in zato je potrebno, da se ravna tako, da ni sence dvoma, če do njega pride, pa je treba tega takoj pojasniti, je dejal Šumi na Odmevih. Hkrati je opozoril, da fotografija še ni dokaz tega, važna je vsebina pogovorov.

Zanimiva je časovna komponenta nastanka fotografij. Slike Janše z lobistom Božem Dimnikom so nastale leta 2016 in 2017, takole pa je leta 2013 za spletno stran SDS-a o problematiki korupcije razmišljala zdajšnja poslanka, takrat pa tudi podpredsednica stranke Alenka Jeraj: "Zaradi takih gospodov smo Slovenci za nekajkrat preplačali avtocestni križ, investicije v zdravstvu, pa tudi na vseh drugih področjih. Lahko bi napisala še kaj o Božu Dimniku in še o kom, vendar upam, da se z njimi ukvarjajo Nacionalni preiskovalni urad ter policija in tožilstvo."

Da so politika in dobavitelji v zdravstvu tesno povezani in je politična delitev "levi ali desni" pri tem popolnoma nepomembna, je že včeraj dejal tudi Erik Brecelj z onkološkega inštituta. "Lahko sklepamo, zakaj nas nobena vlada ni poslušala, ko smo zahtevali, da se proti nekomu, s katerim poslujemo, na primer SCT nekoč, Marant, ne ukrepa. Če je bilo transparentno, mora politik odgovoriti, na kakšen način se je družil, kdo je plačal bivanje na jahti ... Marsikateri politiki in predsedniki vlade, levi in desni, se družijo z dobavitelji v zdravstvu, posledice pa potem nosimo tisti, ki se trudimo bolnike zdraviti, in pa bolniki, ki zato prihajajo v slabši zdravstveni sistem," je za TV Slovenija povedal Brecelj.

Na objavo novih fotografij so se seveda različno odzvali tudi v politiki. V koaliciji ocenjujejo, da gre za prve predvolilne diskreditacije in spine, pa tudi to, da slike same še ne pomenijo prav ničesar. V opoziciji pa pričakujejo, da bo nova dejstva pod drobnogled vzela ne le protikorupcijska komisija, pač pa tudi organi pregona.

Sorodna novica KPK ni odkril nepravilnosti pri lobističnih stikih premierja Janše na Mavriciju

Božo Dimnik: Slučajno smo se srečali

Z odzivom se je oglasil tudi poslovnež Božo Dimnik in o svojem druženju s premierjem povedal: "Pogovarjal sem se tako z Janšo kot s Clintonom ali s papežem ali ne vem kom, saj to ni nič. Ne vem, zakaj se dela iz tega sploh problem."

Zelo nenavadno je, da je veliko naključij, je pripomnil novinar TV Slovenija Gregor Drnovšek.

"Ne, ne, to ni nič naključje. Poglejte, če grem po cesti, srečam ne vem koliko ljudi, ki jih poznam."

Sorodna novica Janša z lobisti in dobavitelji ne le na golfu, temveč tudi na jahti. Opozicija želi odgovore.

Glede druženja z Janšo leta 2016 in 2017 med drugim tudi na jahti pa je Dimnik dejal: "Najverjetneje je bilo to na Pelješcu ali Korčuli, tam je moj teren, kamor se hodim potapljat, tam imam sidrišče itd. Oni so bili pa na počitnicah tam, to je bil čisti slučaj, da smo izvedeli, da je bil on tam." Po Dimnikovih besedah je Janši zgolj pokazal čoln. "En krog smo tam naredili, nič drugega," je dejal.

Kaj vse ste se na teh srečanjih pogovarjali in menili? Nekateri namigujejo, da so se morda sklepala neformalna …

"Saj to je tisto grdo, to je zelo grdo, in to me blazno žali kot človeka. Jaz nikoli v življenju ... Poznal sem mnogo bolj pomembne ljudi, kot je Janez Janša, predsednik vlade ene majhne države. Mene to žali, ker sem poslovnež, 30 let sem bil v Švici, in vem, kakšni so kriteriji, to bi bilo amoralno," je povedal Dimnik.

Ste v zadnjem letu in pol z gospodom Janšo še bili v stiku?

Še kaj dopustovali, se srečevali? "V zadnjem času ne, sploh ne. Samo enkrat sem ga srečal na eni proslavi, pa sva se komaj pozdravila. Še to moram povedati, da me Janša v bistvu, v srcu... to v svoji knjigi pišem, ki je že napisana, lahko preberete, da takrat, ko smo se srečali na Novi Zelandiji pred 30 leti, ko je bil povabljen na Lajevca, se ni hotel nikjer slikati, kjer sem jaz bil zraven," je odgovoril Dimnik in dodatno pojasnil, da ga je imel Janša za "Dolančevega človeka".