KPK pri pregledu lobističnih stikov ni našel nepravilnosti. Foto: BoBo
KPK pri pregledu lobističnih stikov ni našel nepravilnosti. Foto: BoBo

Komisija za nadzor javnih financ je konec avgusta Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) predlagala, naj preveri, ali je Janša v obdobju, ko je bil funkcionar, prijavil stike s predstavniki, lastniki ali lobisti podjetij, ki so med večjimi dobavitelji javnim zdravstvenim zavodom in drugim proračunskim porabnikom.

Premier Janez Janša. Foto: BoBo
Premier Janez Janša. Foto: BoBo

KPK v pregledu lobističnih stikov med premierjem Janezom Janšo oz. stranko SDS in največjimi dobavitelji medicinske opreme ni odkril nepravilnosti, je za portal N1 potrdil predsednik KPK-ja Robert Šumi. Pod drobnogled so vzeli le zadnjih 10 let, medtem ko je Janša igral golf z lobisti in predstavniki dobaviteljev na Mavriciju že decembra 2003.

Spletni portal Necenzurirano je namreč julija poročal, da premier Janša na otoku Mavricij že več let dopustuje in igra golf skupaj z največjimi dobavitelji v zdravstvu, med drugim tudi z znanim lobistom Božem Dimnikom ter poslovnežem Andrejem Marčičem. Ravno Marčičevo podjetje Integralis se je lani jeseni po poročanju omenjenega portala prijavilo na dva razpisa generalnega sekretariata vlade za celovito prenovo podatkovnega centra in njegovo nadgradnjo. Te posle so tedaj med drugim problematizirali poslanci iz opozicijskih vrst na seji komisije za nadzor javnih financ.

Premier Janša je z lobisti na Mavriciju igral golf že decembra leta 2003. Foto: Pixabay
Premier Janša je z lobisti na Mavriciju igral golf že decembra leta 2003. Foto: Pixabay

KPK je predlog DZ-ja upošteval in preveril evidenco zapisov lobističnih stikov predsednika vlade Janše, zajeli pa so tudi stike poslanske skupine SDS v obdobju od leta 2011 do avgusta 2021. Komisija je predvsem pogledala, katere lobistične stike sta premier in njegova stranka prijavila v zadnjem desetletju, kolikor pač hranijo tovrstne podatke. Med njimi so sicer našli tudi sestanke s predstavniki, lastniki ali lobisti podjetij, ki so med večjimi dobavitelji slovenskih bolnišnic, ne pa tudi z Dimnikom in Marčičem, je poročal POP TV.

Nepravilnosti niso odkrili, zato niso uvedli nobenega postopka.

Kot poudarja POP TV, bi KPK, tudi če bi odkril kakšne nepravilnosti, te lahko obravnaval le, če bi se zgodile pred manj kot pet leti, medtem ko zgodba o igranju golfa Janše na Mavriciju sega v leto 2003. Kot navaja POP TV, je KPK te podatke posredoval tudi parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ, ki jih je zahtevala. Seja te komisije se bo še nadaljevala, ko se je bo udeležil tudi Janša in sam pojasnil ozadje njegovih druženj ob igranju golfa, navaja POP TV.