Foto: POP TV
Foto: POP TV

Hči Boža Dimnika je Diana Dimnik, kot navaja 24ur.com, je del šestih podjetij, ki se ukvarjajo z medicinsko opremo, njenim razvojem, samo medicino in celo nepremičninami. Kot nadzornica in družbenica stoji za podjetjem Medias International, ki je od leta 2003 do danes s prodajo medicinskega materiala v javnem sektorju zaslužilo več kot 206 milijonov evrov.

Andrej Marčič je bil do septembra 2019 lastnik podjetja Marand Inženiring, ki je po navedbah 24ur.com največ denarja prejelo od onkološkega inštituta, več kot 17 milijonov, 11 od ministrstva za zdravje, z obrambnega ministrstva pa več kot sedem milijonov. Med letoma 2007 in 2014 je bil v podjetju zaposlen tudi Žan Janša, sin Janeza Janše.

Novo Marčičevo podjetje Integralis je že prejel več kot osem milijonov evrov javnega denarja. V času sedanje vlade pa je bilo izbrano na razpisu za prenovo podatkovnega centra in nadgradnjo varnostnega arhiviranja, za kar je prejelo, tako 24ur.com, dobrih milijon tristo tisoč evrov.

Zasebno druženje Janše, Dimnika in Marčiča leta 2016 ni bilo enkratni dogodek, saj je portal Necenzurirano razkril, da so se srečali vsaj še decembra 2015 in že leta 2003, ko so se dobili na turnirju golfa na Mavriciju. Kot je še Necenzurirano danes navedel na Twitterju, naj bi se srečali tudi januar 2017 na domači zabavi. Marčič je po razkritju slik z Mavricija dejal, da sta se z Janšo srečevala samo naključno.

Foto: POP TV
Foto: POP TV
Odgovor Andreja Marčiča na vprašanje 24ur.com, ali se je poleg Mavricija še kdaj srečal z Janezom Janšo.

"Gospod Andrej Marčič je podjetnik zasebnik in ni ne relativna in ne absolutna javna osebnost. V povezavi z vašimi vprašanji je že podal obširno izjavo v pismu, poslanem komisiji za nadzor javnih financ državnega zbora. V življenju se je srečeval s številnimi politiki. Nikoli v tem času ni nobenemu politiku plačal dopusta ali česar koli drugega."

Vlada očitkov ne komentira

V kabinetu predsednika vlade očitkov opozicije in medijskega poročanja za zdaj ne komentirajo. Podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek (SMC) prav tako zadeve ni želel komentirati: "Ne komentiram. Lahko bi vedeli, da sem že navajen takšnih ali drugačnih spinov," je povedal za Radio Slovenija.

Opozicija želi Janševe odgovore

"Včeraj ne samo, da je izbruhnila nova afera, ampak so na površje priplavali novih dokazi o koruptivnem dogajanju v naši državi v zadnjih 30 letih," je v izjavi za medije poudaril poslanec LMŠ-ja Robert Pavšič. Po Pavšičevih besedah bi bilo takšno početje v vsaki demokratični državi zadosten razlog ne samo za podajanje jasnih odgovorov, ampak tudi za odstop.

V SD-ju pa po besedah poslanca Dejana Židana pričakujejo, da bodo "pristojni raziskali vse, kar je treba raziskati". V SAB-u pa so zaskrbljeni, da je največja vladna stranka v preteklosti že vodila preiskovalno komisijo, s katero so očitno "zakrivali bistvo problema". Zato je po njihovem mnenju nujno zadevo preiskati, je za STA dejal poslanec SAB-a Andrej Rajh.

V Levici so medtem prepričani, da sta "oblast in denar edino, kar zanima Janeza Janšo in njegovo stranko", je po poročanju STA-ja dejal Miha Kordiš.

Sporno druženje Janše?

Janševa druženja že obravnavajo tudi v DZ-ju

Zaradi suma netransparentnih in potencialno koruptivnih lobističnih stikov Janeza Janše je bila med parlamentarnimi počitnicami 26. avgusta sklicana seja komisije za nadzor javnih financ DZ-ja. Komisija je med drugim sprejela sklep, da naj protikorupcijska komisija preveri, ali je Janša v obdobju, ko je bil funkcionar, prijavil stike z lobisti in predstavniki podjetij, ki so večji dobavitelji proračunskim porabnikom.

Predsednik KPK-ja Robert Šumi je že na seji v DZ-ju pojasnil, da je KPK od lani do konca letošnjega avgusta prejel osem zapisov o lobističnih stikih, kjer je kot lobiranec zapisan predsednik vlade Janša in le en zapis se je nanašal na področje medicine oziroma zdravstva.

V času desete vlade med letoma 2012 in 2013 pa je komisija prejela štiri zapise o lobističnih stikih, od katerih sta se dva nanašala na področje medicine oziroma zdravstva in je bil kot lobiranec zabeležen takratni predsednik vlade Janša.

Foto: POP TV
Foto: POP TV

KPK ni odkril nepravilnosti

Kot so nedavno poročali nekateri mediji, je KPK nato pregledal lobistične stike Janeza Janše. Kot je za portal N1 pojasnil predsednik KPK-ja, so pregledali le obdobje zadnjih desetih let in niso našli nepravilnosti.

POP TV pa je poročal, da so bili zajeti tudi stiki poslanske skupine SDS-a v obdobju od leta 2011 do avgusta 2021. KPK je sicer v svoji dokumentaciji našel tudi sestanke s predstavniki, lastniki ali lobisti podjetij, ki so med večjimi dobavitelji slovenskih bolnišnic, ne pa tudi z Dimnikom in Marčičem.

POP TV je še navedel, da bi KPK nepravilnosti lahko obravnaval le, če bi se zgodile pred manj kot petimi leti. Zgodba o Janševem igranju golfa na Mauriciju pa sega že v leto 2003.

Po poročanju Radia Slovenija so iz KPK-ja sporočili, da bodo navedbe v medijih preverili. Če bodo ugotovili sum kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, bodo uvedli preiskavo, v nasprotnem primeru bo postopek ustavljen.

Janše ne bo na sejo državnozborske komisije

Seja komisije za nadzor javnih financ bi se morala nadaljevati v četrtek. Po besedah poslanca LMŠ-ja Roberta Pavšiča pa se Janša ne bo udeležil četrtkove seje komisije, čeprav so mu ponudili tri mogoče termine za potek seje oziroma možnost, da sam pove, kateri termin bi mu ustrezal. Kot še poudarja Pavšič, to ni samo nedopustno, ampak je neustavno: "Premier je po ustavi dolžan odgovarjati na vprašanja državnega zbora."

Ob tem je še dodal, da Janša še vedno tudi ni dvignil pošte z vabilom na opozicijsko preiskovalno komisijo, ki ugotavlja morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij pri ukrepih, povezanih z epidemijo nalezljive bolezni covida-19, ki jo vodi Pavšič. Dodal je, da bo v skrajnem primeru zahteval tudi prisilno privedbo premierja na zaslišanje.

Kot še opozarja Pavšič, je DZ postavljen pred težko preizkušnjo, kaj sploh še lahko stori, da vlado pripravi k sodelovanju.