Enourni protestni shod. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Enourni protestni shod. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kot pravijo v Sindikatu delavcev prometa in zvez Pošte Slovenije, naj bi nadzorni svet Pošte Slovenije načrt za zmanjševanje števila zaposlenih že potrdil, vendar naj sindikati o tem uradno ne bi bili obveščeni.

Predsednica Sindikata delavcev prometa in zvez Pošte Slovenije Majda Stubelj je v nagovoru opozorila, da z današnjim shodom izražajo nasprotovanje odpuščanju in zmanjševanju števila zaposlenih, zapiranju poštnih poslovalnic, razprodaji premoženja. "Vrsto let ste varčevali na naših plečih, zato vam sporočamo, da našega premoženja ne damo," je sporočila poslovodstvu Pošte.

Zaposleni po njenih besedah zahtevajo zakonsko ureditev financiranja univerzalnih poštnih storitev, pošteno plačilo za opravljeno delo in dostojno življenje (tudi uskladitev plač do višine inflacije v letošnjem letu) ter enakopravno obravnavo vseh zaposlenih in vseh socialnih partnerjev.

Poslovodstvu in nadzornemu svetu je očitala ignoriranje socialnega dialoga. "Je za vas socialni dialog, da nam na poziv o izplačilu poslovne uspešnosti niti ne odgovorite? ... Je za vas socialni dialog to, da nam na naše predloge in opozorila o kršitvah le suhoparno, pavšalno, generično odgovorite? Sporočamo vam, da to ni socialni dialog," je bila ostra.

Član sveta delavcev Pošte Slovenije in izvršnega odbora SDPZ-ja Božidar Pograjc je opozoril na nujne spremembe zakona o poštnih storitvah, ki bi zagotovile sistemsko financiranje bremena zagotavljanja univerzalne poštne storitve vsem državljanom na način, "da se nedelujoč kompenzacijski sklad za financiranje univerzalne storitve nadomesti z državno pomočjo iz javnih sredstev – proračuna, kar dopušča tudi EU-poštna direktiva".

Član sveta delavcev Pošte Slovenije Josip Firm se je dotaknil zapiranja poštnih poslovalnic in prodaje premoženja družbe, denimo nepremičnin, ki jih potem najemajo. Ob tem je omenil prodajo poslopja na Čopovi ulici v Ljubljani, ki je veljalo za njihovo zlatnino. "Zanima me, koliko članov poslovodstva ali koliko članov Slovenskega državnega holdinga je prodalo svoje nepremičnine in jih je potem najelo, da v njih živijo," je dejal.

"Žalostno je, da moramo iz medijev izvedeti za načrt poslovodstva in nadzornega sveta, da imajo v planu naslednje leto odpustiti 250 ljudi v prometu, ko pa vsi dobro vemo, da vse leto krčimo in delamo nadure zaradi tega, da lahko sodelavci gredo na dopust. Upamo, da se zavedate, da so zaposleni edino bogastvo, največje bogastvo vsakega poštenega podjetja," je nadaljeval predsednik odbora za pošto pri SDPZ-ju Peter Helbel.

Sorodna novica Sindikat poštnih delavcev opozoril na nova odpuščanja

"Sporočilo je bilo več kot jasno, mi vsi smo Pošta, včeraj, danes, jutri," pa je po še več drugih nagovorih na koncu poudarila sekretarka pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Irena Jaklič Valent. Kot je pojasnila, so imeli danes srečanje z ekipo poslanske skupine SD, v 14 dneh pa pričakujejo sestanek z njihovim ministrom, pristojnim za gospodarstvo, Matjažem Hanom. Od njega pričakujejo jasna stališča in premike v smeri zahtev sindikatov.

Stubelj je pristavila, da v primeru, da sestanka s Hanom ne bo, sledijo nove dejavnosti. "Zavedajte se, da bo ta korak še pogumnejši in še daljši," je navedla. Ločeno je novinarjem dejala, da je to zadnji poziv. Država mora začeti sofinancirati univerzalne poštne storitve, je sklenila.

Protestni shod podprli tudi drugi sindikati

Enournemu protestnemu shodu se pridružujejo tudi v Sindikatu poštnih delavcev, saj kot pravijo, podpirajo kakršno koli obliko boja za delavske pravice. Poštne delavce podpirajo tudi drugi sindikati. "Izražamo jim polno podporo in si želimo, da skozi socialni dialog najdejo pravo rešitev za zaposlene na pošti," je zapisala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič.

V Sindikatu kulture in narave Slovenije Glosa in v Svobodnem sindikatu Slovenije pa so zapisali, da v delovnem okolju, kjer je delavcev premalo, a jih hkrati odganjajo, kjer delavce zaposlujejo, a jih sočasno odpuščajo, kjer delavce spoštujejo, a jim namenjajo plačni vbogajme in srednjeveško priganjanje, ne preostane drugega, kot da se delavcem Pošte Slovenije pridružijo na protestnem shodu.

Vodstvo Pošte očitki sindikata presenečajo

Vodstvo Pošte Slovenije medtem odgovarja, da jih očitki sindikata presenečajo, saj se, kot pravijo, vedno trudijo za jasno in transparentno komunikacijo ter socialni dialog. Ocenjujejo, da razlogi za povečano sindikalno dejavnost ležijo drugje, v prihajajočih decembrskih volitvah v Svet delavcev.

Zagotovili so še, da še vedno zaposlujejo. "Trenutno je aktivnih kar 197 zaposlitvenih postopkov," so zapisali in dodali, da bodo še naprej skrbeli za nemoten dostop do vseh poštnih storitev, ne glede na racionalizacijo in spremembe na področju delovanja poštnih poslovalnic. "Pošta Slovenije s povezovanjem s poslovnimi partnerji in podjetniki ohranja prisotnost poštnih poslovalnic v lokalnem okolju, kar je zelo pomembno za razvoj okolja izven urbanih središč. V državah članicah Evropske unije pravzaprav vsi izvajalci poštnih storitev uporabljajo ta utečen poslovni model, delež franšiznih poslovalnic v evropskih državah pa celo presega 90 odstotkov," so navedli.

Glede plač so dejali, da je njihovo poviševanje oz. usklajevanje z inflacijo določeno v podjetniški kolektivni pogodbi, ki je v veljavi do konca leta 2025. Zaposleni lahko tako uskladitev plač pričakujejo na začetku prihodnjega leta, "in sicer izplačilo v mesecu februarju pri plači za mesec januar 2024". "Uskladitve osnovnih plač v povezavi z letno inflacijo se bodo izvajale prav tako po dogovorjenih določilih Kolektivne pogodbe Pošte Slovenije, in sicer v mesecu marcu 2024," so še dodali in navedli, da so se plače med letom 2021 in septembrom letos v družbi zvišale za 17,1 odstotka, medtem ko je inflacija v tem obdobju znašala 16,7 odstotka.

"Povprečne plače na Pošti Slovenije so tudi za 5,5 odstotka višje, kot so povprečne plače v poštno-kurirski dejavnosti. Dodatno bo konec leta 562 zaposlenih prejelo pet odstotkov višjo osnovno plačo na podlagi pravilnika o delovni uspešnosti," so še navedli in dodali, da so zaposlene že obvestili tudi o izplačilu poslovne uspešnosti ob koncu leta, ki bo 30 odstotkov višja kot lani – izplačana bo 15. decembra letos v znesku 350 evrov bruto za sodelavce, ki so bili zaposleni od 1. januarja do 30. novembra, za preostale sodelavce pa v sorazmernem deležu.

Protestni shod delavcev Pošte Slovenije