Foto: Parlamentsdirektion/Johannes Zinner
Foto: Parlamentsdirektion/Johannes Zinner

"Na Dunaju sem se na povabilo predsednika avstrijskega parlamenta Wolfganga Sobotke udeležila bilateralnega srečanja. Avstrija državnike ob tem povabi še na kakšen dogodek," je svoj obisk koncerta Dunajskih filharmonikov komentirala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Urška Klakočar Zupančič je na Dunaj odpotovala z vladnim letalom falcon, kar so med drugim razkrili podatki spletne strani FlightAware. Falcon je na dunajskem letališču Schwechat pristalo ob 9.41 v nedeljo, torej poldrugo uro pred novoletnim koncertom, ki se je začel ob 11.15. Z Dunaja je falcon odletel minuto pred sedemnajsto uro.

Predsednica DZ-ja je v izjavi za javnost v DZ-ju navedla, da se njen polet s falconom "popolnoma nič ne razlikuje od tega, kako so potovali njeni predhodniki ali pa celo ministri prejšnjih vlad, ne samo državniki oziroma osebe na najvišjih državniških položajih", je dejala.

"Če bi se odločila za potovanje z avtomobilom, bi bilo potrebnih več avtomobilov, večje spremstvo, predvsem z varnostnega vidika, in tudi protokolarno spremstvo, tako da je bila pot popolnoma običajna in v skladu z vsemi zakonskimi in tudi podzakonskimi predpisi," je dejala in dodala, da gre za sklep vlade iz leta 2016. Tokratni polet spada v kvoto poletov za državniške obiske, ki pripadajo DZ-ju.

Predsednica DZ-ja po letu s Falconom: Vse je bilo zakonito

Na vprašanje o ogljičnem odtisu, ki ga povzročajo takšni poleti, pa je dejala, da je to izjemno pomembno vprašanje, ki ga je treba upoštevati, "vendar nihče ne more več potovati brez ogljičnega vtisa". "Razen če se bomo odločili, da bomo vsi potovali s kočijami, in še tam boste imeli minimalni ogljični odtis," je dejala.

Urška Klakočar Zupančič je tudi pojasnila, da je dvostransko srečanje s predsednikom avstrijskega parlamenta potekalo po novoletnem koncertu. Kot je dejala, sta govorila o položaju slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem in določbah Avstrijske državne pogodbe, ki še niso uresničene, predvsem glede dvojezičnosti vrtcev, dvojezičnosti šol in dvojezičnosti sodišč.

"Pogovarjala sva se o položaju nemško govorečih prebivalcev naše države, pogovarjala sva se o vedno bolj pereči tematiki v Republiki Avstriji, in sicer antisemitizmu, s katerim se srečujejo. Gospoda Sobotko je zanimalo moje mnenje o tej težavi," je še pojasnila Urška Klakočar Zupančič.