Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Velikokrat poročamo o nevzdržnih razmerah, v katerih živijo otroci. Nevladne organizacije na kršitve otrokovih pravic opozarjajo že desetletja, pa kljub temu še vedno nimamo neodvisne institucije, ki bi se zavzemala za otroke.

Države, ki imajo varuhe otrokovih pravic kot samostojne institucije:

Avstrija, Belgija, Hrvaška, Ciper, Danska, Finska, Irska, Islandija, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Slovaška, Švedska, Velika Britanija

"Varuh človekovih pravic prejme zelo malo pobud, glede na zaznane kršitve. V primerjavi s Hrvaško jih obravnava le petino. Iz Poročila Varuha tudi težko razberemo, kakšna je splošna ocena spoštovanja otrokovih pravic v Sloveniji. Že leta opozarjamo, pa se nekatere težave ne premaknejo z mrtve točke," opozarjajo na Zvezi prijateljev mladine Slovenije.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina meni, da imamo dober sistem: "Zakonsko sicer nimamo urejeno, vendar pa imamo znotraj varuha namestnika, imenovanega izključno za otrokove pravice. S prvim marcem sem notranje organizacijsko uredil tako, da je pristojen izključno za otrokove pravice in verjamem, da smo s tem področje tudi zaprli."

Države, kjer imajo le posebne oddelke ali namestnike varuhov za otrokove pravice:

Litva, Albanija, Bosna in Hercegovina, Srbija, Bolgarija, Estonija, Francija, Gruzija, Grčija, Madžarska, Moldavija, Črna gora, Rusija, Slovenija, Španija, Ukrajina.

Varuha otrokovih pravic bi morala javnost poznati

Na ZPMS-ju menijo, da bi moral biti varuh otrokovih pravic širši javnosti dobro poznan, se samoiniciativno odzivati na problematiko, imeti ideje, ambicioznost in zagon, da se varovanje otrokovih pravic postavi na višji nivo. Tako pa niti ne vemo, kdo je ta namestnik, saj na spletni strani varuha ne najdemo zapisa o osebi, odgovorni za otrokove pravice. Res ima varuh zelo dobro razvito zagovorništvo otrok, organizacijsko enoto, ki opolnomoči otroke, da izrazijo svoje mnenje, vendar pa je nujno delovati mnogo širše, zagotavljati nadzor nad uveljavljanjem pravic otrok.

Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije zato predlagajo sprejem posebnega zakona in uveljavitev varuha otrokovih pravic, kar omogoča tudi ustava v 159. členu: "Z zakonom se lahko za posamezna področja določijo posebni varuhi pravic državljanov."

Na ministrstvu za pravosodje pripravljajo osnutek novele zakona o varuhu človekovih pravic, s katero naj bi zgotovili trajno specializacijo znotraj varuha človekovih pravic. Glede samostojnosti in neodvisnosti osebe, ki bi to delo opravljala, so nam odgovorili, da to še ni dorečeno.