Hanžek: Brez ekonomske svobode ne more biti politične ali socialne svobode. Foto: RTV SLO
Hanžek: Brez ekonomske svobode ne more biti politične ali socialne svobode. Foto: RTV SLO

Če posameznik nima ekonomske in socialne varnosti, mu tudi politična kaj malo koristi.

Matjaž Hanžek
21-letna Američanka Lynndie England, obtožena znašanja nad iraškimi ujetniki
Mučenje je najbolj groba kršitev človekovih pravic in človeškega dostojanstva. Je prepovedano z zakonom. Foto: EPA
Generalni sekretar Sveta Evrope Terry Davis
Davis meni, da človekovih pravic ne bi smeli žrtvovati niti v boju proti terorizmu. Foto: EPA

Ombudsman Matjaž Hanžek je na sprejemu najvišjih predstavnikov oblasti, univerz, znanosti, verskih skupnosti in nevladnih organizacij povedal, da na račun političnih pravic posamezniki ne bi smeli izgubljati ekonomskih in socialnih pravic.

Hanžek je dejal, da se je Slovenija med drugim osamosvojila zaradi slabega odnosa do človekovih pravic in pravic raznovrstnih manjšin v nekdanji skupni državi, vendar pa v stremljenju h gospodarskemu napredku ni uspela ohraniti nekaterih ekonomskih in socialnih pravic.

V Sloveniji naj bi bilo več kot 200.000 žensk in deklet žrtev nasilja.
Pozivi za predsednika vlade
Nekatere slovenske nevladne organizacije so ob dnevu človekovih pravic pozvale premierja Janeza Janšo, naj Slovenija čim prej sprejme sistemski zakon za preprečevanje nasilja v družini ter ukrepa proti vsem oblikam nasilja nad ženskami in otroki, vključno z nasiljem na delovnem mestu in trgovanjem z ženskami in otroki. Po njihovih podatkih je v Sloveniji najmanj vsaka peta ženska in deklica žrtev ene izmed oblik nasilja.

Parlamentarna komisija za peticije in človekove pravice je letos obravnavala 317 peticij državljanov, predsednik DZ-ja France Cukjati pa je pred dnevom človekovih pravic sprejel delegacijo sindikatov.
Slovenija za nove standarde
Zunanje ministrstvo meni, da Slovenija na področju človekovih pravic v mednarodni skupnosti nastopa kot država, ki se poleg udejanjanja že obstoječih mednarodnopravnih instrumentov na tem področju zavzema tudi za razvoj novih oblik in aktivnostih za spoštovanje in promocijo človekovih pravic.

Slovenija tako podpira prizadevanja visoke komisarke Združenih narodov za človekove pravice Louise Arbour za krepitev dejavnosti pri uresničevanju zavez na nacionalni ravni.

Letos proti mučenju
Mednarodni dan človekovih pravic svet vsako leto zaznamuje 10. decembra, letošnja osrednja tema pa je mučenje, ki je eno najbolj grobih kršitev človekovih pravic in dostojanstva in je strogo prepovedano z mednarodnim pravom. Letos mineva tudi 57 let od sprejetja Univerzalne deklaracije človekovih pravic, ki je prvič razglasila, da so "vsi ljudje rojeni svobodni in imajo enako dostojanstvo in pravice".

Evropska komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero Waldner je ob letošnjem dnevu človekovih pravic poudarila, da Evropska unija na področju človekovih pravic vodi "zelo aktivno politiko".

Pravice gonilo napredka
Generalni sekretar Sveta Evrope Terry Davis je ob tem dnevu poudaril, da je spoštovanje pravic bistvo za razvoj človeštva. Ta napredek pa utegne zavreti terorizem, ki predstavlja največjo grožnjo človekovim pravicam. Davis je zapisal, da je žrtvovanje človekovih pravic v boju proti terorizmu moralno sporno, kratkotrajno, neproduktivno in nevarno.

Če posameznik nima ekonomske in socialne varnosti, mu tudi politična kaj malo koristi.

Matjaž Hanžek