Ta konec tedna je prometno eden najbolj obremenjenih na slovenskih cestah. Foto: TV Slovenija / zajem zasloma
Ta konec tedna je prometno eden najbolj obremenjenih na slovenskih cestah. Foto: TV Slovenija / zajem zasloma

Proti Primorju in Hrvaški ter v nasprotni smeri so zastoji mogoči tako danes kot v nedeljo. Prometno-informacijski center za državne ceste zato voznike poziva k vožnji s primerno varnostno razdaljo, v zastojih pa k oblikovanju reševalnega pasu.

Omejitve tovornega prometa

Na avtocestah sicer od danes pa vse do prvega konca tedna v septembru velja omejitev tovornega prometa z največjo dovoljeno maso nad 7,5 tone tudi ob sobotah, opozarja prometnoinformacijski center. Omejitev velja ob sobotah med 8. in 13. uro, na primorskih cestah pa med 6. in 16. uro. Ker je danes praznik, omejitev velja med 8. in 22. uro, kot vsako nedeljo.

Prometnoinformacijski center še opozarja, da je v turistični sezoni treba računati na običajne prometne konice, upočasnjen promet z občasnimi zastoji na cestah proti večjim mestom, občasna dela, tranzitne oziroma turistične voznike, bolj polna počivališča in daljši čas potovanja.

Vozniki osebnih vozil težko ocenijo hitrost motoristov

Počitniški čas, ki ga vsako leto zaznamujejo dela na cestah in povečanje tranzita, zato od vseh udeležencev v prometu zahteva dodatno pozornost. Na Agenciji za varnost prometa zato vnovič pozivajo voznike, da ob zastojih vzpostavijo reševalni pas. Kot menijo, slovenski vozniki dobro poznajo vzpostavitev reševalnega pasu, z nedeljsko akcijo pa bo agencija ozaveščala tudi tuje voznike, da je treba ob vsakem zastoju vzpostaviti reševalni pas.

Zastoji in visoke temperature vplivajo na psihofizično stanje voznikov, saj lahko še dodatno poslabšajo kronične zdravstvene težave in vplivajo na utrujenost voznika. Anamaria Hren z Agencije za varnost prometa je v pogovoru z Natašo Mulec z Radia Slovenija dejala: "Vsem res polagamo na srce, naj v parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajo nikogar, saj lahko hitro pride do toplotnega udara, sploh pri otrocih. Že pri zunanji temperaturi 22 stopinj Celzija temperatura v vozilu naraste na 47 stopinj v eni sami uri."

Hren še opozarja, da morajo biti vozniki v poletnem času, ko je hkrati tudi vrhunec motoristične sezone, še dodatno pozorni. "Naj preverijo dvakrat, preden se vključujejo na cesto, saj ocenjujemo, da vozniki osebnih vozil težko ocenijo hitrost motoristov. Motoriste pa opozarjamo, naj upoštevajo omejitve hitrosti," je dodala.

Dolge kolone proti slovenski obali in Hrvaški